Cele mai bănoase domenii

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 24 iunie 2016

Serviciile IT, asigurările, industria grea, extracția petrolului brut și a gazelor naturale, sectorul bancar și serviciile anexe extracției sunt cele șase domenii în care angajații au salarii de peste două ori mai mari decât un angajat plătit la nivelul mediu pe economie.

În industriile în care salariile medii sunt cele mai mari din economie, nu există muncitori necalificați și nici muncitori parțial calificați (cum sunt, de exemplu, în domeniul retail, angajații cu poziții de casier sau de încărcător de marfă), este de părere Oana Botolan Datki, reprezentantă a companiei cu activități în sectorul resurselor umane Consulteam.

„În domeniile cu salarii medii de peste 1.000 de euro net pe lună lucrează numai personal calificat, cu facultate sau cu foarte mulți ani de experiență într-un anumit domeniu, precum și foarte mulți specialiști seniori, manageri, team leaderi sau ingineri ale căror salarii au tras media salarială în sus. În schimb, dacă ne uităm într-o fabrică, vedem că acolo există, la 1.000 de muncitori, 50 de șefi de tură și 3 manageri. Și atunci este normal ca media salarială să se ducă în jos, fiind trasă de muncitorii necalificați sau de cei din nivelul cel mai jos de execuție”, a spus Oana Botolan Datki, potrivit Mediafax.

În forma actuală, structura salariaților din România arată că doar 3,7% au venituri de peste 1.000 de euro net pe lună, 15% (circa 700.000 de persoane) câștigă între 500 și 1.000 de euro net pe lună, iar cea mai mare parte a salariaților români, adică peste 80% (peste 3,7 milioane de oameni), au venituri nete lunare de sub 500 de euro net pe lună.

În categoria angajaților cu cele mai mici salarii medii, de sub 500 de euro net pe lună, intră angajații din industrie, sănătate, educație, comerț sau transporturi, în timp în intervalul salarial mediu de 500-1.000 de euro net pe lună se încadrează angajații din telecomunicații, administrație publică și apărare sau cei din fabricarea autovehiculelor și a componentelor auto.

Autor articol: Liviu Untaru

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!