Cele mai bine plătite joburi din UK în 2013

Articol publicat in sectiunea UK la bani mărunţi pe data 14 aprilie 2014

CEO, pilot, doctor

Având în vedere că nivelul de trai este într-o continuă creştere în comparaţie cu salariile – lucru valabil în ultimii cinci ani – rare sunt persoanele care pot spune că nu se uită lung în calendar şi numără zilele până la următorul salariu, dar şi care nu se întreabă dacă pot face şi alte lucruri sau alte joburi care să le aducă satisfacţii materiale. Oficiul Naţional de Statistică a făcut public topul celor mai bine plătite joburi din Anglia în anul 2013.

Este demn de subliniat, scriu jurnaliştii britanici, faptul că în această listă nu au fost incluşi fotbaliştii sau starurile pop, dar nici oamenii care lucrează pentru ei înşişi. De asemenea, nu s-au luat în considerare nici cei care primesc bonusuri, pentru că acestea pot contribui destul de mult la venitul lunar. Iată care sunt profesiile ce pot deţine cheia către o mică-mare avere.

 

1. CEO (Chief Executive Officer)

Venitul anual este de 84.453 de lire pe an. Pentru această sumă este de aşteptat să trăiţi şi să respiraţi doar pentru acest loc de muncă. Veţi fi tras la răspundere pentru tot ceea ce se întâmplă în compania pentru care lucraţi şi vă veţi petrece cea mai mare parte a vieţii… doar la întruniri. Pentru a primi un astfel de job şi a face parte din sistem este destul de dificil. De exemplu, puteţi să vă deschideţi propria firmă, al cărei profit să crească pe parcurs, să angajaţi alte persoane şi astfel să deveniţi CEO. Există și alternativa să lucraţi într-o firmă și să avansați. Este bine de ştiut că majoritatea celor care reuşesc să obțină un astfel de job sunt persoane care au lucrat fie în domeniul financiar, fie în contabilitate.

 

2. Piloţii de avioane

Venitul mediu anual este de 78.356 de lire. Salariul piloţilor a fost dintotdeauna unul ridicat, deoarece este o meserie care necesită foarte multă pregătire şi experienţă. Cursurile se plătesc de obicei din propriul buzunar. Tot acest parcurs, de la şcoală la a zbura, este foarte dificil, pentru că este nevoie de 150 de ore de zbor (plătite din banii proprii) înainte de a începe procesul de obţinere a licenţei de pilot pe aeronave comerciale. Sunt nouă examene, sute de ore de pregătire şi un cost total de 60.000 de lire.

 

3. Directorii de marketing

Venitul anual al acestora este de 68.438 de lire. Pentru aceşti bani sunteţi responsabili pentru noţiunea nebuloasă de „branding”. Trebuie să aveţi puterea de a vinde orice… chiar şi pe dumneavoastră. Uneori, chiar de a încheia „un pact cu diavolul”, atât timp cât acesta are idei creative. De multe ori, în cazul în care nu vă duceţi la bun sfârşit planurile, puteţi sfârşi prin a fi… concediat.

 

4. Controlorii de trafic aerian

Venitul anual pentru controlorii de trafic aerian este de 64.889 de lire. Jobul este unul foarte stresant. Veţi avea responsabilitatea de a asigura traficul aerian, astfel încât avioanele să nu se lovească în aer sau chiar la sol. Salariile sunt foarte ridicate, deoarece sunt foarte puţine persoane capabile să facă această meserie. Ca să deveniţi controlor de trafic aerian nu este nevoie de foarte multe calificări. Dar este necesar să treceţi cu bine de câteva teste incredibil de dificile şi, de asemenea, de pregătiri intense. Doar câţiva oameni pot face acest tip de job, astfel că, pentru a deveni controlor de trafic aerian, nu este atât de uşor precum pare.

 

5. Doctorii

În medie, venitul anual al unui doctor este de 63.677, iar munca poate fi a unui specialist, a unui radiolog sau chiar a unui GP. Pentru a deveni doctor e nevoie de timp. Veţi avea nevoie de Facultatea de Medicină care durează între cinci şi şase ani, apoi de un training de patru ani de zile în specializarea pe care vreţi să o urmaţi.

 

6. Avocaţii

Salariul mediu anual în acest domeniu este de 63.484 de lire. Implică procese, dosare, apărarea clienţilor cu probleme juridice şi multe altele. La fel ca la medici, este nevoie să absolviţi Facultatea de Drept, dar să obțineți și alte calificări.

 

7. Directorii în relaţii publice

Venitul anual al acestora este de 60.486 de lire. Pentru acest job, trebuie să fiţi un expert în comunicare, un star media, dar şi să aveţi înclinaţii către scris. Pentru a deveni un director în relaţii publice, aveţi nevoie de o calificare ca PR sau puteţi să aveţi studii în Jurnalism.

 

8. Ofiţeri de poliţie cu grad înalt (Senior Police Officers)

Venitul anual al unui ofiţer de poliţie este de 57.664 de lire. Pentru a deveni un ofiţer de poliţie trebuie să aveţi experienţă în acest domeniu. De exemplu, să fi lucrat ca şi poliţist şef sau ca şi comisar. Acest job implică foarte puţin din ceea ce este cunoscut din activitatea de poliţist, este o muncă ce are la bază foarte multe întruniri şi documente.

 

9. Directorii IT

Directorii IT câştigă în medie într-un an de zile 55.426 de lire. Pentru acest lucru este nevoie de foarte multe cunoştinţe tehnice şi în tehnologia afacerilor. Pentru a intra în acest domeniu este nevoie de o calificare în IT, de experienţă în management, dar şi de calificări.

 

10. Ofiţeri în serviciile care oferă protecţie (Senior officers in protective services)

Venitul anual al acestora este de 54.539 de lire şi se aplică tuturor celor cu grad înalt (seniori) ce deţin posturi în cadrul forţelor armate, serviciile de pompieri, ambulanţă şi serviciile penitenciare. Este nevoie de calificări specifice industriei, de experienţă şi de un sistem de promovare complex. O calificare în aceste sectoare este mereu o binecuvântare, dar ca să începeţi să lucraţi în cadrul forţelor armate, serviciilor de pompieri sau în penitenciare nu veţi nevoie de nicio calificare.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!