Cele mai frecvente boli la femei

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 30 octombrie 2015

Adult woman patient with high temperature lying down bed for colExistă o serie de boli la care femeile sunt mai expuse decât bărbații. Maladiile din sfera genitală, depresia, osteoporoza, dar, în ultimul timp, și bolile cardiovasculare, cancerele sunt înregistrate frecvent în rândul femeilor. Vă prezentăm cele mai frecvente boli la femei.

La nivel mondial, speranța de viață a femeilor este cu aproximativ patru ani mai mare decât la bărbați, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). În 2011, speranța medie de viață a femeilor este de peste 80 de ani în 46 de țări, dar scade la doar 58 de ani în regiunea africană a OMS. Bolile cardiovasculare, considerate până acum specifice bărbaților, au devenit prima cauză de deces la femei, în lume.

Cancerul de sân și cancerul de col uterin

Cancerul de sân, deși nu reprezintă prima cauză de deces în rândul femeilor, se numără printre cele mai frecvente boli feminine. Vârsta peste 50 de ani, lipsa copiilor, debutul precoce al menstruației (sub 12 ani), menopauza târzie (după 55 de ani), obezitatea, consumul de alcool sunt principalii factori de risc ai cancerului de sân. Acesta este responsabil de cel mai mare număr de decese prin cancer la femeile cu vârsta între 20 și 59 de ani.

Cancerul de col uterin este al doilea cancer ca frecvență la femei în lume, majoritatea cazurilor fiind legate de infecția genitală cu papilomavirusul uman (HPV), o infecție cu transmitere sexuală. Aproape 90% din cazuri sunt înregistrate în țările cu nivel de trai scăzut spre mediu, din cauza lipsei de acces la servicii de depistare și tratament.

Depresia

Femeile sunt mai vulnerabile în fața depresiei și anxietății decât bărbații. Experții OMS spun că depresia afectează de două ori mai multe femei decât bărbați. Aproximativ una din cinci femei suferă de depresie în timpul vieții. Nu se știe clar de ce, însă e posibil ca în spatele acestei statistici să existe motive biologice. De exemplu, femeile suferă fluctuații hormonale mai multe la menstruație, la naștere sau la menopauză, acest lucru putând afecta dispoziția. De altfel, depresia după naștere afectează până la 20% dintre femei, mai ales în țările cu nivel de trai scăzut și mediu, potrivit OMS.

Osteoporoza

Osteoporoza este de două ori mai frecventă în rândul femeilor comparativ cu bărbații. Una din trei femei după 55 de ani suferă de această boală. Osteoporoza se caracterizează prin pierderea masei osoase, fenomen asociat cu risc major de fractură. La femei, pierderea osoasă începe înaintea menopauzei și se accentuează după instalarea menopauzei. Osteoporoza este asimptomatică adesea până în momentul în care se manifestă cu o fractură (prin compresie vertebrală sau fractură a pumnului, șoldului, coastelor, bazinului, umărului).

Bolile cardiovasculare

Bolile non-transmisibile, în special bolile cardiovasculare, cancerele și diabetul sunt principalele cauze de mortalitate la femei, indiferent de nivelul economic al țărilor în care trăiesc, potrivit OMS. Bolile cardiovasculare reprezintă 46% dintre decese la femei în lume, în timp ce cancerele reprezintă 14% – în principal cancer de plămâni, de sân, de colon și de stomac. Cardiopatia ischemică, accidentele vasculare cerebrale și hipertensiunea arterială sunt cele mai frecvente cauze de îmbolnăvire la femei. O bună parte din aceste probleme rezultă și din factorii de risc la care femeilor sunt expuse de-a lungul vieții, precum fumatul, sedentarismul și alimentația dezechilibrată.

Insomnia

Dacă reușești să dormi, nu înseamnă că ai și dormit bine. Boala se referă la calitatea somnului, nu la cantitatea acestuia. Femeile se confruntă cu insomnia mai des decât bărbații, în special după vârsta de 40 de ani. Problemele medicale determină și ele insomnii, în special în cazul persoanelor în vârstă. În general, oamenii au nevoie de 8 ore de somn pe noapte, dar asta diferă de la persoană la persoană.

Astmul

De trei ori mai multe femei suferă de astm, în special când au vârste cuprinse între 20 și 50 de ani. Expunerea sporită la alergeni, fumul de țigară, factorii poluanți favorizează apariția astmului. Uneori astmul apare la femeile însărcinate și atunci este foarte important ca boala să fie atent ținută sub observație, întrucât poate afecta cantitatea de oxigen pe care o primește fătul. În plus, tratamentul e la fel de important, pentru că utilizarea corticosteroizilor în acest scop are ca efect secundar scăderea densității osoase, deci un risc crescut de a dezvolta osteoporoză.

Incontinența urinară

Această problemă poate apărea în urma unor probleme neurologice, în timpul sarcinii, după complicații în urma nașterii, a unui atac cerebral, în caz de scleroză multiplă și probleme fizice asociate îmbătrânirii. Problema nu este, însă, legată strict de vârstă. Dacă ai astfel de simptome, e bine să contactezi medicul, pentru a beneficia de tratament, pentru că problema poate fi tratată, indiferent de vârstă. Se pare că femeile suferă de incontinență urinară de două ori mai frecvent decât bărbații.

Hipertiroidismul

Este o boală relativ comună, care apare mai ales după vârsta de 30-40 de ani. Oboseala, hiperactivitatea, insomnia, intoleranța la căldură, hipertensiunea, labilitatea emoțională, creșterea pulsului, pielea caldă, transpirația frecventă, apetitul crescut – toate astea sunt semne care indică hipertiroidismul. Boala apare de 4-8 ori mai frecvent la femei decât la bărbați.

Bronho-pneumopatia obstructivă cronică

Afecțiunile respiratorii cronice, îndeosebi bronho-pneumopatia obstructivă cronică, sunt responsabile de circa 9% dintre decese la femei. Tabagismul și expunerea la fum provenind de la încălzirea cu lemne sau prepararea hranei sunt primii factori de risc ai bolilor respiratorii cronice la femei.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!