Cele mai importante investigații ginecologice

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 29 ianuarie 2016

Vrei să știi care sunt cele mai importante și des întâlnite investigații ginecologice, sau vrei să te informezi în privința uneia pe care medicul te-a anunțat că trebuie să o faci? Iată mai jos cinci examene ginecologice și descrierea lor:

 

Testul Papanicolau sau examenul citologic

Testul Babeș-Papanicolau, cunoscut și ca frotiul Papanicolau, a devenit un test de rutină în controlul ginecologic. Scopul său e de a identifica modificările anormale la nivelul cervixului și pentru screeningul cancerului de col uterin. Pentru descoperirea și tratarea la timp a unor modificări este recomandat ca PAP-ul să fie făcut anual de către fiecare femeie.

 

Colposcopia

Este un examen amănunțit al colului uterin prin care se observă zonele în care au fost găsite celule anormale și se recoltează țesut.

Zona cervicală va fi examinată de către specialist cu ajutorul colposcopului (un microscop), numai după ce a aplicat o soluție de oțet pentru evidențierea celulelor anormale. Apoi, se face biopsia.

Examenul celulelor acestui țesut permite să se aprecieze dacă leziunile sunt benigne, precanceroase sau canceroase.

 

Laparoscopia

Această investigație se face atunci când se suspectează o problemă de infertilitate sau o endometrioză.

Totul se desfășoară sub anestezie generală. Medicul va face o mică incizie sub ombilic, prin care va introduce dioxid de carbon pentru a desprinde organele pelviene de peretele abdominal. Va fi introdus apoi un tub metalic subțire cu o cameră video atașată pentru a viziona pe monitor uterul, ovarele și tuburile falopiene.

 

Histeroscopia

Se poate diagnostica cancerul de corp uterin, mai rar decât cel de col, dar cu o evoluție mult mai întinsă.

Cavitatea uterină este examinată cu ajutorul unui tub metalic cu o cameră video atașată, unde vor fi analizați polipii, fibroamele.

Biopsia va confirma apoi diagnosticul.

 

Ecografia transvaginală

O sondă va fi introdusă în vagin și se va afla în contact direct cu abdomenul. Sonda va emite ultrasunete a căror interpretare va fi preluată de un computer, care va recompune imaginea pe monitor.

Această intervenție se face atunci când ginecologul suspectează existența unor fibroame, chisturi ovariene sau sindromul ovarului polichistic.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!