Cele mai puțin respectate meserii

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 10 iulie 2016

bucatari12_1Frizerul, bucătarul și confecționerul sunt considerate cele mai puțin respectate categorii profesionale din România, iar medicul, profesorul și zidarul se numără printre cele mai respectate, potrivit unui studiu realizat în cadrul campaniei România Meseriașă, inițiată de OMV Petrom și dezvoltată în parteneriat cu Ministerul Educației.

Doar 2% dintre cei intervievați pentru studiul citat au enumerat meseriile de frizer, bucătar și confecționer în rândul celor mai respectate profesii, scrie agenția News.ro, preluată de Incont.ro. La capătul opus se află meserii precum doctor (15%), profesor (6%) sau zidar/zugrav, manager și inginer (5%).

Dintre meseriașii chestionați în cadrul acestui studiu, 32% consideră că profesia lor este respectată extrem de puțin sau puțin, și doar 43% cred că este respectată mult. Publicul larg chestionat consideră în proporție de 47% că meseriile, în general, sunt respectate extrem de puțin sau puțin, și abia 23% cred că acestea sunt respectate mult.

 

Deficit de oameni calificați

Aceste rezultate vin oarecum în contradicție cu situația de pe piața forței de muncă, unde există un deficit de oameni calificați. Astfel, potrivit studiului, 60% dintre companii sunt obligate să apeleze la muncitori necalificați pentru a suplini lipsa oamenilor calificați, iar 34% dintre meseriași angajați sunt muncitori necalificați.

Totodată, 40% dintre companii au mai mult de 50% de posturi libere în cazul meseriei unde procesul de recrutare se desfășoară cel mai greu. De asemenea, 30% dintre angajatori se plâng că procesul de recrutare pentru muncitori calificați durează mai mult de trei luni. Lipsa competențelor, numărul prea mic de candidați, lipsa calificării și a experienței se numără printre principalele motive enumerate de patroni și manageri când vine vorba de dificultatea găsirii de personal calificat.

Studiul a fost efectuat în toamna lui 2015, fiind aplicate 1.324 de chestionare pe un eșantion larg de persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani și 205 chestionare aplicate companiilor.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!