Cele mai toxice produse de curățenie

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 15 aprilie 2016

cleaning_produse curatenieDin păcate, produsele de curățat conțin o grămadă de substanțe chimice periculoase pentru organism, iar utilizarea lor îndelungată ne poate provoca de la simple dermatite de contact până la iritații oculare, dificultăți de respirație sau alergii.

Evident, nu avem cum să renunțăm definitiv la produsele pentru curățenie, dar cel puțin le putem înlocui treptat cu produse igienizante eco, mult mai prietenoase cu mediul și cu organismul nostru. Până atunci, ar fi bine să știi care sunt cele mai toxice produse de curățenie, pentru a le putea folosi cât mai puțin sau chiar deloc.

Sprayurile pentru mobilă

Mobila din lemn poate fi întreținută cu ajutorul sprayurilor special concepute pentru curățarea suprafețelor din lemn, dar trebuie să știi că dincolo de mirosul lor plăcut se ascund foarte multe substanțe toxice, printre care și derivați din petrol. Aceștia din urmă pot fi inhalați cu ușurință în timpul pulverizării, dar pot fi absorbiți și prin piele.

Consecințele nu se văd întotdeauna, dar este posibil să te confrunți cu tuse seacă și dificultăți de respirație, fără să-ți dai seama din ce cauză.

Dezinfectantul pentru vasul de toaletă

Curățarea vasului de toaletă trebuie făcută cât mai des, deoarece în vas se dezvoltă colonii întregi de bacterii, care pot fi răspândite cu ușurință în încăpere atunci când tragi apa. Dezinfectantul pentru vasul de toaletă este un produs de curățenie care cu siguranță nu-ți lipsește din baie, însă trebuie să știi că, pe cât este de bun pentru dezinfectarea vasului, pe atât este de nociv pentru organism.

Una dintre cele mai toxice substanțe din dezinfectant este acidul clorhidric, care odată ingerat poate provoca afecțiuni renale și hepatice, dar în același timp poate irita pielea, ochii și nasul.

Înălbitorii

Orice înălbitor pe care îl folosești pentru curățarea suprafețelor din casă conține acid hipoclorit, care poate arde pielea și poate irita foarte tare ochii și căile respiratorii. Deoarece înălbitorii se numără printre cele mai toxice produse pentru curățenie, este indicat să îi înlocuiești cu produse mai blânde.

Produsele pentru anihilarea mucegaiului

Produsele pentru anihilarea mucegaiului sunt și ele foarte toxice pentru organism, întrucât conțin o substanță numită butil cellosolve, care poate provoca de la simple iritații până la adevărate intoxicații.

Produsele pentru degresare

Produsele pentru degresare pot fi extrem de toxice, din cauza derivaților pe bază de petrol, a ftalaților și a altor substanțe chimice periculoase.

Produse naturale care pot înlocui produsele toxice de curățat

Pentru a avea o casă mereu curată, poți folosi produse naturale recunoscute pentru capacitatea lor de a ucide bacteriile, de a dezinfecta și a elimina microbii.

Este vorba, printre altele, despre bicarbonatul de sodiu, oțetul alb, sucul de lămâie și uleiurile vegetale.

Trucuri pentru a preveni intoxicația cu produsele de curățenie

După cum spuneam, este aproape imposibil să renunți definitiv la produsele de curățenie, dar cel puțin ai la dispoziție câteva metode prin care poți diminua efectele nocive:

  • folosește întotdeauna mănuși din plastic pentru a evita contactul substanțelor chimice cu pielea;
  • aerisește foarte bine camera în care folosești produsele de curățenie;
  • poartă o mască chirurgicală când folosești substanțe din recipientele cu pulverizator.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!