Celule ISIS în Marea Britanie, Germania și Italia

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 29 aprilie 2016

Statul Islamic are celule teroriste în Marea Britanie, Germania și Italia, a avertizat luni James Clapper, directorul serviciilor americane de informații (DNI). Întrebat de un reporter dacă teroriștii de la Statul Islamic au celule britanice, germane și italiene, precum cele care au comis atacul de la Bruxelles, Clapper a declarat că „da, au”. „Continuăm să observăm dovezi ale unor comploturi ISIL în Marea Britanie, Germania și Italia.”

Matthew Levitt de la Washington Institute for Near East Policy a declarat pentru CNN că informațiile despre activitatea Statului Islamic în aceste țări „nu sunt noi”, dar a adăugat că „este nou faptul că o spune și Clapper”. Levitt, un fost subsecretar adjunct pentru Informații și Analiză în cadrul Departamentului Trezoreriei, a declarat că, deși atenția s-a concentrat pe bună dreptate asupra Franței și Belgiei, suspecți au fost arestați, de asemenea, în Marea Britanie și Germania.

Declarațiile apar pe fondul turneului realizat de președintele american Barack Obama, turneu în care i-a îndemnat pe europeni să facă mai mult în lupta împotriva grupării jihadiste, relatează CNN. „Acești teroriști fac tot posibilul pentru a ne lovi orașele, așadar este necesar ca noi să facem tot ceea ce ne stă în putere să-i oprim”, a declarat președintele american Barack Obama, luni, într-un discurs pe care l-a susținut la Hanovra. Obama a catalogat Statul Islamic drept „cea mai urgentă amenințare la adresa națiunilor noastre” și a recunoscut contribuția Europei la campania împotriva grupării teroriste.

Schimbul de informații, esențial

„Europa, inclusiv NATO, pot face mai mult”, a îndemnat șeful statului american, amintind că Germania a furnizat formatori și un ajutor financiar forțelor locale, însă militarii germani nu iau parte la atacurile aeriene împotriva Statului Islamic în Irak și Siria, schimbul de informații între aliați fiind esențial.

„Dacă ne prețuim cu adevărat libertatea, atunci trebuie să adoptăm măsurile necesare în vederea împărtășirii informațiilor și informațiilor secrete în Europa, dar și între Statele Unite și Europa, pentru a-i opri pe teroriști să călătorească, să traverseze frontiere și să omoare oameni nevinovați”, a spus șeful statului american. „Cea mai mare problemă (a Europei) este lipsa împărtășirii informațiilor și o colaborare transparentă”, a apreciat și Levitt. Clapper a mai declarat că Statul Islamic a „profitat într-o anumită măsură de criza migrației din Europa, un lucru de care cred că națiunile sunt tot mai conștiente”.

Europa se confruntă cu amenințarea infiltrării unor agenți din cadrul Statului Islamic odată cu valul de refugiați, a subliniat pentru CNN și Frank Cilluffo, directorul Centrului pentru Securitate Cibernetică și Internă din cadrul Universității George Washington. „Având în vedere numărul de combatanți străini din întreaga Europa care s-au dus în Siria și Irak să se alăture ISIL, nu este surprinzător că unii dintre ei se întorc”, a spus el.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!