Centrele Comunitare Românești, gata de start

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Diaspora în lume pe data 14 mai 2016

steagul-romanesc

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care se înființează Centrele Comunitare Românești în state în care există comunități cu cel puțin 5.000 de români, care vor organiza activități culturale, educative și artistice.

Legea prevede obligativitatea ca statul român să ia măsuri menite să asigure promovarea culturii, valorilor și limbii române în străinătate și de a asigura coeziunea în cadrul comunităților de români din afara granițelor țării, informează News.ro.

Se vor deschide astfel, cu sprijinul MAE, Centre Comunitare Românești în state în care există comunități de români cu cel puțin 5.000 de membri, potrivit evidențelor misiunilor diplomatice.

Centrul Comunitar Românesc are drept scop organizarea de acțiuni comunitare, desfășurarea de proiecte și programe cu caracter cultural, educativ, artistic în scopul promovării realităților istorice, a tradițiilor, obiceiurilor, valorilor naționale și a identității lingvistice, precum și pentru păstrarea coeziunii grupurilor românești din Diaspora, potrivit textului legii.

Aceste centre vor primi bani de la bugetul de stat pentru spațiu și desfășurarea activităților, precum și pentru plata personalului necesar, sumele fiind aprobate la începutul fiecărui an.

Legea a fost inițiată de 9 parlamentari PSD, PNL, PDL, PC-PLR și neafiliați în noiembrie 2014 și a trecut de Camera Deputaților în 16 aprilie 2016.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!