Cercetările în dosarul Grebla, extinse de procurorii anticorupție

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 12 iunie 2015

Procurorii DNA au extins cercetările în dosarul în care este anchetat fostul judecător al CCR, Toni Greblă, în legătură cu presupuse fapte comise în campania electorală, legate de comunitățile de romi din Gorj, dar și pentru infracțiunea de trafic de influență. Toni Greblă a declarat, miercuri, la ieșirea de la DNA, că procurorii i-au comunicat extinderea cercetărilor în dosarul fermei de struți, dar și pentru faptul că un apropiat al fostului judecător CCR ar fi organizat evenimente, în cadrul cărora ar fi oferit mâncare unor comunități de romi, în perioada campaniilor electorale din 2008 și 2012.

Fostul judecător al CCR a explicat că procurorii i-au imputat faptul că în ce privește infracțiunea de trafic de influență este vorba despre o sumă de 100.000 de euro, care a fost investită de omul de afaceri Mihai Prundianu în ferma de struți. În schimbul banilor, Greblă ar fi intervenit pentru acesta pe lângă unele instituții ale statului.

Greblă a mai spus că, în ce privește cercetările procurorilor legate de campania electorală, la dosar există o singură declarație a unui martor care ar fi spus că „au fost organizate mese în comunitățile de romi, achitate de un anume cetățean”, însă nu la solicitarea lui Toni Greblă.

Procurorii DNA îl acuză pe Greblă că, după perchezițiile domiciliare făcute la ferma sa, acesta și-a continuat activitatea infracțională și a făcut demersuri de valorificare a foloaselor necuvenite obținute din infracțiunea de efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția, în scopul obținerii pentru sine și pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Toni Greblă, judecător la Curtea Constituțională la data faptelor, este acuzat de trafic de influență, în formă continuată, efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția (două infracțiuni), precum și constituirea unui grup infracțional organizat, în vederea pregătirii infracțiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate.

DNA mai spune că, începând din august 2014, Toni Greblă a făcut demersuri pentru intermedierea unei legături comerciale de export între finul său, Ion Bircină, un cetățean turc, cetățeanul moldovean Victor Dolghi și Constantin Bartolomeu Savoiu. Cetățeanul turc este, conform unor documente din dosar, omul de afaceri Corekci Sevket.

Cei cinci ar fi constituit un grup infracțional organizat pentru a exporta, prin Turcia, produse agro-alimentare către Federația Rusia, în ciuda embargoului institutit de aceasta pentru marfa din UE.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!