Cerere uriașă de informaticieni

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 11 martie 2016

Firmele de IT din România au demarat acțiuni de atragere a viitorilor angajați încă din liceu, în condițiile în care acest domeniu are nevoie de mai mulți specialiști decât sunt în mod normal pe piață, industria fiind disperată să găsească tineri talentați, potrivit Mediafax.

Directorul general al firmei Brinel din Cluj, Marcel Borodi, a declarat că primul pas este conștientizarea liceenilor că domeniul IT este unul atrăgător care oferă locuri de muncă bune, iar pasul următor este atragerea liceenilor în firme, să li se arate ce se întâmplă în realitate.

„Se coboară la nivel de liceu atragerea copiilor înspre tehnologie. Din cauza crizei de resurse și faptului că domeniul IT are nevoie de mai mulți specialiști decât sunt în mod normal pe piață, se încearcă o atragere a tinerilor spre această specializare, încă de pe băncile liceelor. Industria este disperată să găsească tineri talentați și totul se bazează pe competențe. Și atunci am încercat să ducem această nevoie spre ei, să conștientizeze că în IT este nevoie de ei și că, dacă își dezvoltă competențe în IT, vor fi automat angajați”, a declarat Borodi la o conferință de specialitate, citat de Mediafax.

 

Locuri de muncă pe termen lung

 „Primul pas este conștientizarea lor că IT-ul este atrăgător, le oferă un loc de muncă bun în România. Pasul doi este atragerea liceenilor în firme, să li se arate ce se întâmplă în realitate la viitorul loc de muncă. Aceste inițiative au fost demarate deja de mai multe companii de IT din Cluj-Napoca.(…) Îi îndemn pe liceeni să se îndrepte spre domeniul IT dacă au pasiune, pentru că își vor găsi locuri de muncă și peste 50 de ani”, a adăugat el.

Potrivit acestuia, cu această inițiativă se extinde aria de acoperire, de căutare a viitorilor angajați. Acesta a precizat că universitățile de profil care pregătesc specialiști în IT au majorat numărul de locuri pentru studenți, dar numărul candidaților nu este cu mult mai mare.

La rândul său, Dorin Pena, director general al Cisco România, a declarat că oportunități în IT-ul din România există, fiind foarte multe companii care vor să angajeze personal, dar nu găsesc oameni pregătiți.

„Din punct de vedere al locurilor de muncă nu este o saturație în acest domeniu. Perspectiva la care trebuie să ne gândim este cum reușim să deschidem segmentul de altceva în IT. E nevoie de oameni care să înțeleagă tehnologie și să reușească să o transforme într-o afacere”, a spus Pena.

Cei doi reprezentanți ai companiilor de IT au menționat și faptul că au întâlnit și cazuri de persoane care au o meserie și care se reprofilează spre acest domeniu, atrași de perspective.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!