Cereri puține de vot prin corespondență

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 24 iunie 2016

Puțin peste 1.000 de români din străinătate din totalul de aproximativ 500.000 au solicitat să voteze prin corespondență la alegerile parlamentare, în timp ce autoritățile române au primit 334 solicitări de înființare a unor secții de votare, a declarat vicepreședintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Marian Muhuleț.

„Pot să vă spun că, până în acest moment, avem 1.007 de solicitări de vot prin corespondență și 334 de solicitări de înființare de secții de votare; aceste 334 nu înseamnă că înființăm trei secții de votare, ci sunt 334 de solicitări de pe tot mapamondul. Practic, nu suntem în fața faptului de a înființa vreo secție de votare la solicitare, în momentul de față. Dar datele sunt disponibile, sunt accesibile oricărui cetățean, îi încurajăm pe cetățeni să facă astfel de solicitări pentru ca dreptul lor constituțional să fie exercitat în condițiile optime puse la dispoziție de către Parlament prin legile 288 și 208 aprobate anul trecut”, a declarat Marian Muhuleț, într-o conferință de presă susținută la MAE, potrivit Mediafax.

Muhuleț a precizat că, oficial, potrivit datelor deținute sunt aproximativ 500.000 de cetățeni români cu domiciliul în străinătate.

El a apreciat că, în acest moment, românii din străinătate sunt mai favorizați decât românii din țară, în perspectiva dreptului de vot.

„Sunt discriminați pozitiv și este de datoria lor să cunoască și să se informeze prin apel la misiunile diplomatice ale României, la consulate, ambasade, ICR-uri, unde găsesc toate informațiile. Își pot prelua informații de acolo, își pot descărca cererile de vot prin intermediul corespondenței sau prin intermediul unei secții mai aproape de domiciliu sau de reședința lor și să o transmită în termen util”, a adăugat Muhuleț.

Vicepreședintele AEP a precizat că vor fi organizate secții de votare atât în misiunile diplomatice, cât și acolo unde cetățenii solicită acest lucru. El a solicitat Executivului emiterea cât mai urgentă a hotărârii de Guvern care să stabilească data alegerilor parlamentare.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!