Cerşetori folosiţi ca exponate într-o galerie de artă

Articol publicat in sectiunea Diaspora în lume pe data 5 februarie 2015

Malmo Konsthall_cersetori romi

Doi cerşetori romi din România au fost plătiţi pentru a lua parte la o controversată expoziţie de artă. Cei doi au primit bani pentru a sta în tăcere, cu un pahar de carton în mână, într-o galerie de artă din Malmo, în Suedia.

Malmo Konsthall este una dintre cele mai mari expoziţii de artă din oraşul suedez. Aici s-a aflat cuplul de romi din România, selectat de organizatorii proiectului direct de pe străzile oraşului. Expoziţia îşi propune să îi încurajeze pe suedezi să reflecteze la inegalitatea din societate în creştere în ţara lor, scrie The Local, potrivit ziare.com.

Proiectul a stârnit un scandal, pentru că sunt şi persoane deranjate de ceea ce s-ar numi „obiectificarea” sărăciei.

Ioana Cojocariu, artist activ în grupul Solidaritate cu imigranții din UE, s-a declarat indignată de „erorile” artiştilor expozanţi: „Am avut aşteptări foarte mari, însă când am intrat în încăpere, m-am simţit ca la o expoziţie etnică, în care corpurile negre au fost înlocuite de corpurile sărace.”

Organizatorii spun că romii au fost trataţi corect, cu ajutorul unor translatori, și că cei care critică expoziţia nu au vizitat-o. Potrivit galeriei, cuplul de romi este plătit exact ca orice altă persoană care munceşte la un proiect – la final, cei doi vor avea 606 euro, potrivit ziare.com. Cei doi spun că s-au mutat în Suedia după ce le-a ars casa din România şi serviciile sociale le-au luat copiii, pentru că nu aveau unde să îi ţină. Romii vor să folosească banii obținuţi la expoziţie pentru a-și construi o casă nouă în România – le ajung banii de cărămizi pentru două camere.

În ceea ce priveşte controversa stârnită de prezența lor la expoziţie, cei doi nu se sinchisesc de „obiectificare”: „Suntem deja obişnuiţi să se uite lumea la noi. E mai bine să fim aici înăuntru decât afară pe străzi. Aici e cald şi uscat.” Cuplul aşteaptă un copil şi speră să se afle deja în România când se va naşte acesta. Expoziţia de la Malmo Konsthall era programată să fie deschisă până la 5 februarie.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!