Cerșetorii romi din Suedia revin în România

Articol publicat in sectiunea Diaspora în lume pe data 29 ianuarie 2015

Aproximativ 60 de imigranți romi din România, care până acum au stat în sudul Suediei, revin în țară, după ce guvernul de la București le-a promis sprijin financiar, anunță presa suedeză. Măsura vine în contextul în care tot mai mulți romi au fost găsiți cerșind pe străzile din Blekinge, în sudul Suediei, dar și în alte orașe ale țării, informează thelocal.se, preluat de ziare.com.

Mai multe organizații suedeze au cooperat cu ambasada română din Suedia pentru a pregăti reîntoarcerea acasă a circa 60 de romi, anunță sursa citată.

România a promis că îi va ajuta pe cei reîntorși în țară plătindu-le facturile la electricitate și încălzire, cât timp aceștia se reintegrează în societate și-și găsesc un loc de muncă. În plus, mai anunță sursa, celor întorși acasă li se vor oferi cursuri de specializare.

„În funcție de dorințele lor și de problemele pe care ne-au spus că le au acasă, avem un plan”, a declarat Olivia Costea, consulul onorific al României la Solvesborg.

Conform sursei, în 2014, cerșetorii romi veniți din România au devenit o imagine obișnuită în Suedia. Oricine poate călători în Suedia ca turist, fără a avea nevoie de o viză sau de un permis de muncă, așa explicându-se modul în care romii au ajuns în țară.

Aceștia au devenit, însă, o problemă, atrăgându-și nu o dată furia locuitorilor. Fiecare municipalitate decide cât de mult îi ajută pe aceștia.

Atât guvernul suedez, cât și UE au pus în vedere României să îmbunătățească condițiile de trai în țară, astfel încât numărul celor care pleacă să cerșească peste graniță să se micșoreze.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!