Cetățenie cu biometrie

Articol publicat in sectiunea Acte, Articole importante, Diaspora, Poveşti româneşti pe data 26 octombrie 2015

uk_cetatenie_pasaport britanic

Anual, regulile și procedura de obținere a cetățeniei britanice se schimbă, câteodată chiar mai des. Anul acesta, cerințele noi de înregistrare biometrică și schimbările din formularul de aplicație au dat bătăi de cap românilor care au vrut să obțină una dintre cele mai avantajoase cetățenii din lume.

A avea cetățenia Regatului Unit este un lucru râvnit pentru că pașaportul britanic dă acces fără viză deținătorului în nu mai puțin de 174 de țări. Pașaportul britanic este pe primul loc în lume în ceea ce privește accesul în alte țări, la egalitate cu cel finlandez, suedez, german și american.

Nu este astfel de mirare că cetățenii români care au petrecut cel puțin șase ani pe aceste meleaguri trec prin aplicația de cetățenie, mai ales în condițiile în care România și Regatul Unit permit cetățenia dublă, fără a fi nevoie să se renunțe la prima naționalitate.

Fiți atenți la condițiile de acordare și la metodele de aplicare pentru că schimbările date de guvern pot interveni oricând. Corina, o româncă de 26 de ani, a trimis aplicația în această primăvară, după ce modificările aduse de lege au întârziat-o cu mai bine de o lună.

—————————————

„Am început să îmi pregătesc aplicația din luna februarie. Știam că e mult de lucru la ea, chiar dacă formularul este mult mai scurt decât la rezidența permanentă. Am luat formularul de pe pagina de internet de la Home Office și am început să îl studiez, ca să știu ce trebuie să trimit.”

Corina, care a strâns documentele necesare timp de câteva săptămâni

—————————————

 

„A trebuit să recompletez formularul”

„Cel mai mult am așteptat ca cele două persoane care mă recomandau să completeze foaia din formular. A trebuit să îi bat la cap, să îi tot întreb, fiecare zicea da, da, semnez mâine și tot așa. Nici nu i-am găsit ușor pentru că trebuie să aibă o funcție înaltă gen medic, avocat. Așa că am așteptat după ei”, ne povestește Corina. După ce a primit în sfârșit recomandările, Corina a finalizat formularul și a pregătit totul pentru trimitere. „Chiar la final am vrut să verific un detaliu pe website-ul Home Office și am văzut o informare că s-a schimbat formularul, și noul formular era deja disponibil. De asemenea, se schimbase și taxa de aplicare. Ei ziceau că dacă aplicația ajunge la ei după 5 aprilie, atunci trebuie folosit formularul nou. Era exact în 4 aprilie când am văzut asta. N-aveam siguranța că plicul meu va ajunge cu poșta până în 5, n-am vrut să mă risc. Așa că a trebuit să iau totul de la capăt”, mai spune românca.

Tânăra recepționeră a trimis din nou foaia din formular celor care urmau să o recomande și apoi a completat din nou formularul întreg. „Am mai așteptat câteva săptămâni să primesc iar semnăturile de recomandare și am reușit să trimit aplicația în 10 mai. Cam după o lună după ce am trimis aplicația, am primit o scrisoare că am două săptămâni să le dau datele biometrice”, ne povestește Corina.

—————————————

Cea mai mare schimbare în formular de anul acesta este cererea datelor biometrice ale aplicantului. După trimiterea formularului și a documentelor, fiecare aplicant este trimis la o secție de preluare a acestor date, și anume amprentele, semnătura și fotografia digitală. Aceste schimbări sunt menite să ușureze verificarea identității și, după cum este notat pe website-ul Guvernului, să grăbească identificarea celor care nu au dreptul să fie în Marea Britanie.

—————————————

 

Home Office vrea amprentele tale, dar doar temporar

Pe moment însă, aceste schimbări nu au făcut decât să încetinească procesarea aplicațiilor, după cum ne spune și Tiberiu, care a aplicat și el pentru cetățenie în această primăvară. Deși el a trimis aplicația înainte de schimbările de la 5 aprilie, după două luni el a primit o scrisoare în care i se cerea să trimită în termenul de două săptămâni datele lui biometrice. „Mă așteptam să primesc răspunsul cam pe atunci, am un prieten care a primit cetățenia în două luni. Dar eu am primit scrisoarea în care spunea să merg la un oficiu poștal să-mi dau amprentele”, ne spune Tiberiu. Pentru ambii români, această nouă cerință a însemnat alte resurse cheltuite. Oficiul poștal care oferea acest serviciu în zona în care locuiau a fost departe de casă pentru fiecare, iar pe lângă timpul luat liber de la lucru, aplicanții au mai avut de achitat și suma de 19.20 lire pentru acest serviciu.

Odată ce aplicația de cetățenie este aprobată și oficiul de imigrație primește informația că aplicantul a fost prezent la ceremonia de acordare a cetățeniei, amprentele acestuia vor fi șterse, după cum confirmă agenția pentru imigrație UK Border Agency. „Nu am o problemă că au preluat amprentele, deși m-am simțit ca și cum aș fi bănuit de ceva rău, dar procedeul a îngreunat aplicația. Adică ar fi mult mai simplu să îți preia datele astea când dai examenul de cunoștințe despre UK, de exemplu, să nu trebuiască să mergi în alt loc, să faci altă programare și să plătești alți bani. La oficiul poștal din nordul Londrei, unde m-am dus eu, era destul de aglomerat, n-am putut face programare când am vrut eu și trebuia mers acolo în două săptămâni, ceea ce a fost un termen scurt”, ne mai spune Tiberiu.

—————————————

Costurile actuale pentru aplicația de cetățenie britanică

 

Testul „Life in the UK” = £50

Examenul ESOL de limba engleză nivelul 1 sau 2 = £100-£150 (dacă aveți deja o diplomă de studiu în limba engleză, acesta nu mai este necesar, dar certificatele de GCSE sau „A levels” nu sunt acceptate)

Costul aplicației (o persoană) = £1.005

Colectarea datelor biometrice = £19.2

Pașaportul britanic = £72.50 (serviciu standard) sau £82.25 (serviciul Post Office Passport Check and Send)

—————————————

Autor articol: Anamaria Sandra

Comentarii

2 pareri la “Cetățenie cu biometrie”

  1. muschici carla Spune:

    europa este o mare prostie; un continent plin de discriminare si foarte rasisit

  2. yannis Spune:

    rasism in anglia,am lucrat in alte tari europene dar nu am vazut ca aici discriminare…

Spune-ti si tu parerea!