CFR rezolva romaneste intarzierile trenurilor

Articol publicat in sectiunea Social pe data 21 decembrie 2009

Deoarece ora de sosire a trenurilor nu era respectata aproape niciodata, conducerea CFR Calatori a gasit o solutie inedita pentru eliminarea intarzierilor: le-a inclus in noul Mers al Trenurilor. Astfel, cel putin pe hartie, incepand cu 13 decembrie, trenurile nu vor mai avea intarzieri, insa durata de parcurs pana la destinatie a fost prelungita. In unele cazuri, diferenta de timp in care acelasi tren strabate aceeasi distanta inainte si dupa intrarea in vigoare a noului orar este si de o ora si jumatate, potrivit cotidianului Gandul. Este vorba de trenul accelerat Iasi-Timisoara, care va strabate cei 815 km in 17 ore si doua minute, in loc de 15 ore si 32 de minute, cum se intampla in prezent. In ceea ce priveste acceleratul Bucuresti-Satu Mare (782 km), timpul de parcurs va creste cu o ora, ajungand la 14 ore si 59 de minute. O intarziere „oficiala” de 33 de minute va inregistra si trenul Intercity Bucuresti-Arad (626 km in 10 ore si 40 de minute).

Oficialii Ministerului Transporturilor recunosc situatia. „Am marit timpul de parcurs la trenurile care, statistic, au demonstrat ca inregistreaza intarzieri in fiecare zi. Am avut reclamatii de la oameni care veneau din tara si aveau programare la ambasade, de exemplu. Astfel, omul va sti exact cand ajunge la destinatie”, a declarat secretarul de stat Gheorghe Popa, citat de publicatia amintita. El a precizat ca intarzierile sunt cauzate de starea proasta a infrastructurii.

Ultimele statistici oficiale ale ministerului arata intr-adevar o realitate ingrijoratoare: din totalul retelei, de 20.385 km, 5.148 (38%) sunt scadenti la reparatii capitale, in aceeasi situatie aflandu-se 10.998 dintre cele 18.170 de poduri si podete, adica 60,53%. Un numar de 209 poduri si podete necesita refacere integrala, de la zero. Numarul punctelor periculoase a ajuns la 1.054, dintre care 119 sunt situate pe magistrale si linii principale, iar cel al restrictiilor de viteza la 373. Intretinerea cailor ferate necesita anual minimum 250 de milioane de euro, in conditiile in care alocatiile bugetare nu depasesc 20 de milioane. Anul acesta, tot bugetul companiei de infrastructura CFR SA este de 250 de milioane de euro, in care intra si investitii, si salarii, si plata furnizorilor de utilitati.


Etichete: , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!