CHANNEL 4 COLOREAZĂ PROFILUL ROMÂNILOR

Articol publicat in sectiunea Reportajul săptămânii, UK, despre români pe data 2 martie 2015

Diaspora romaneasca_Channel 4 coloreaza profilul romanilor

Niciodată comunitatea românească din Marea Britanie nu a fost mai revoltată decât în zilele ce au urmat difuzării primului episod din seria „The Romanians are Coming” pe canalul de televiziune Channel 4, în seara de 17 februarie. Şi nicicând un produs al mass-mediei nu a mai declanşat o asemenea scindare între românii din Regatul Unit şi cei rămaşi în România.

Întreaga campanie negativă purtată împotriva românilor din regat, în 2013 şi 2014, de către presa tabloidă din această ţară nu a reuşit să descătuşeze asemenea energii şi nu a provocat atâta supărare. Reţelele de socializare şi presa din cele două ţări au fost asaltate cu reacţii, luări de poziţie sau comentarii pro şi contra documentarului Channel 4. Toată lumea a avut ceva de spus, toţi au lansat opinii şi păreri şi mulţi s-au revoltat, români şi britanici deopotrivă…

Iar până în seara de 24 februarie, când s-a transmis cel de-al doilea episod din seria „Vin românii”, pe acelaşi Channel 4, s-au conturat deja, clar, cel puţin două tabere distincte…

Dar oare cine are dreptate?

 

 

De ce suntem iar la televizor?

 

Indignaţi şi supăraţi. Dezamăgiţi. Din nou în centrul atenţiei. Din nou se vorbeşte despre români şi despre România în presa britanică după ce postul Channel 4 a prezentat pe 17 februarie premiera documentarului „The Romanians are Coming”.

Cu câteva zile înainte de difuzarea filmului, românii se declarau sceptici şi nedumeriţi. Numai titlul, povestesc oamenii, i-a determinat să se gândească la ce este mai rău. Şi au avut dreptate, pentru că imediat după vizionarea documentarului, mulţi s-au simţit dezgustaţi de filmul care a prezentat, pe de-o parte, o Românie în care oamenii trăiesc în condiţii mizere, în ghetouri şi în gunoaie; iar pe de altă parte, mânioşi, pentru că protagoniştii prezentaţi au fost trei cetăţeni români ajunşi în Londra în căutare de muncă, poate cu poveşti de viaţă adevărate, dar care nu reprezintă oglinda comunităţii românești din Londra. Sau din Marea Britanie.

„Nu e corect faţă de românii care muncesc aici din greu. Oricât de reali sunt oamenii aceia din documentar, nu ei ne reprezintă pe noi ca români. Orice pădure are uscăciunile ei… chiar şi a englezilor!”, spune indignat până la lacrimi unul dintre interlocutorii materialului.

 

Diaspora Românească: La ce v-aţi gândit prima dată când aţi auzit că va fi difuzat acest documentar?

Mariana, 37 de ani: „O colegă de serviciu mi-a spus că o să înceapă un documentar despre români. Eu lucrez într-un mall. Am colegi de peste tot din lume. Culmea a fost că ea, englezoaică fiind, era intrigată de ce vor mai născoci de data asta. Când mi-a spus cum se numeşte, The Romanians are Coming, numai după titlu mi-am dat seama că nu e de bine. M-am aşteptat dinainte să îl văd la lucruri mizerabile, dar în sufletul meu, m-am gândit că poate-poate vor prezenta şi părţi negative, aşa cum le place lor, dar şi părţi pozitive, pentru că sunt. Chiar am aşteptat aşa ca pe ace emisiunea…”

 

Cristian, 45 de ani: „Curiozitate, asta am simţit când am auzit că va începe un documentar despre români. Mă gândeam că vor fi prezentate poveşti echilibrate, şi bune şi mai puţin bune. Însă, imediat după ce am văzut o reclamă a filmului, mi-am dat seama instantaneu că vor apărea cei care… nu ne reprezintă.”

————————————–

„Nu sunt rasist, dar nu poţi să vorbeşti despre România şi despre români şi să prezinţi romi care stau în ghene şi care dansează sau oameni care nu s-au integrat aici, care nu au unde să doarmă sau care cer beneficii. Bun! Sunt români, şi ei fac parte din ţara noastră, aşa e! Dar nu asta înseamnă România! Când am văzut reclama la documentar, imaginea aceea cu romi… mi-am dat seama că nu e de bine… Eu cred că i-a plătit cineva, altfel nu apăreau…”

Cristian, 45 de ani

————————————–

 

Nicoleta, 33 de ani: „Mi-a fost teamă. Am colegi spanioli, francezi, italieni, greci, portughezi şi chinezi. Mereu când apar ştiri importante despre români în presă, mă întreabă toţi ce-au cu voi? Oricât de mult eşti apreciat la serviciu, oricât de bine te înţelegi cu şefii englezi, cu ceilalţi colegi, tot te simţi oarecum privit altfel. Cu musca pe căciulă. ”

————————————–

„În stânga am vecini români, în dreapta am vecini englezi. Ştiţi ce este ciudat? Nu am avut niciodată probleme cu românii, dimpotrivă ne-am împrietenit, în timp ce cu vecinii englezi sunt în proces. Ne certăm de fiecare dată când ne vedem la intrare în casă, chiar şi peste gard ne aruncăm vorbe. Să vedeţi englezii ce f-words aruncă, nu românii de la televizor. E un chin. Eu, acum, să cred documentarul de pe Channel 4?”

Juliett, 40 de ani

————————————–

 

Diaspora Românească: Care au fost reacţiile după ce aţi văzut documentarul?

Mariana, 37 de ani: Dezgustare, încă de când vizionam. Nu se poate aşa ceva! Gata, am înţeles! Au făcut valuri şi ne-au mocirlit în ultimele luni din 2013 şi în ianuarie 2014, că venim, că facem, că le luăm joburile, că îi invadăm. Ne-au aşteptat la aeroport… au văzut că nu a fost deloc aşa. Dar acum în 2015, iar? Iar venim? Nu mai vine nimeni. Jumătate din românii pe care îi cunosc eu vor să se întoarcă înapoi în ţară. Ce ruşine mi-a fost când i-au arătat pe oamenii aceia care dansau, gunoiul în care stăteau. Nu neg ceea ce au arătat, nu spun că nu este real, dar nu asta înseamnă România, fraţilor. Nu oamenii aceia îi reprezintă pe românii din Londra care muncesc câte 10-12 ore pe zi, care plătesc taxe, care sunt corecţi. Chiar m-a apucat frustrarea… de mai mare ruşinea!

 

Cristian, 45 de ani: În meseria mea văd mulţi englezi, în fiecare zi, oameni diferiţi. Sunt taximetrist. Întâlnesc şi oameni serioşi şi educaţi, dar şi nespălaţi şi beţivi. Care stau pe beneficii. M-a înrăit atât de tare documentarul ăsta că îmi vine să îmi cumpăr o cameră video. I-aş filma pe toţi englezii ăştia care vomită weekend de weekend pe stradă, care stau pe beneficii şi nu fac altceva decât să fumeze marijuana şi să bea de dimineaţă până seara (vecinii mei, englezi), care se bat şi îşi fac nevoile pe stradă… nu putem să facem şi noi un documentar despre ei? Este de ajuns să filmez un weekend şi pot face un documentar de 10 episoade… S-au luat din nou de noi, din lipsă de subiecte şi că nu are cine să ne apere. Dacă în România s-ar difuza un documentar despre cum arată weekendurile în Londra… Vă daţi seama ce-ar ieşi…

————————————–

„Nu se poate aşa ceva! E ruşinos! Eu nu ştiam deloc limba engleză când am ajuns aici, nu am fost la şcoală, dar în şase luni de zile am învăţat tot ce trebuia să ştiu. Cel care nu vorbeşte engleza în material e un caz izolat. Românii de aici, cea mai mare parte, vorbesc, din punct de vedere gramatical, mult mai corect decât englezii. Nu se poate… eu, personal, m-am simţit prost când m-am uitat. Trebuie să înceteze. E dispreţ!”

Cristian, 45 de ani

————————————–

 

Nicoleta, 33 de ani: E aiurea când te întreabă cineva (un englez) de unde eşti, tu spui că eşti român, şi tocmai ce, cu o seară înainte, a fost difuzat un documentar NECONVINGĂTOR DELOC despre ai tăi şi despre ţara ta. Oricât cât mult vrei tu să convingi că nu este adevărat… aceste emisiuni lasă un dubiu în mintea oricărui om care poate nu ştie nimic de România… Ştiţi cum m-am uitat eu la documentar… ca la un film de groază. Ştiţi când vă puneţi mâinile la ochi sau închideţi ochii ca să nu vedeţi scenele acelea mai înfricoşătoare? Cam aşa m-am uitat şi la emisiunea aceasta, doar că în loc de frică, am simţit ruşine, jenă. Groaznic! I-au ales pe cei mai „frumoşi” şi educaţi. Mai plecam din cameră dezgustată… iar mai veneam şi mă uitam. Eu am crezut până în ultima secundă că o să văd şi o poveste de succes. Un avocat român, un om de afaceri, o balerină, un pianist, un arhitect… pe ei de ce nu îi prezintă?

————————————–

„Cred că totul are bază politică. Am avut posibilitatea să vorbesc şi să cunosc români, dar niciunul nu dormea pe sub pod, niciunul nu venise în Londra pentru beneficii. Dimpotrivă, mulţi plăteau mortgage, aveau slujbele lor. Eu, la 43 de ani, stau cu chirie, iar românii pe care i-am cunoscut aveau casa lor. E urât că englezii fac aşa ceva, mai ales că avem şi noi oameni care ne fac de ruşine.”

Mark, 43 de ani

————————————–

 

 

Reacţia românilor şi britanicilor

pe reţelele de socializare

 

Imediat după difuzarea primului episod al documentarului de pe Channel 4 „The Romanians are Coming”, atât românii, cât şi englezii au vrut să îşi spună punctul de vedere. De la oameni simpli, la medici şi vedete tv, reacţiile au curs una după alta.

Echipa celor de la Wild Carpathia a avut o reacţie dură la adresa celor de la Channel 4: „Sunt extrem de jenat de ignoranţa şi prejudecăţile colegilor mei britanici. The Romanians are Coming e o ruşine pentru cineaştii cinstiţi.”

„Sunt extrem de jenat de ignoranţa şi prejudecăţile colegilor mei britanici, cu opiniile lor despre România (…) Romanians are Coming este o ruşine pentru cineaştii cinstiţi”, se arată într-o postare pe pagina oficială Wild Carpathia, de pe Facebook. În postare se mai arată că este un moment perfect pentru a propune cele trei părţi ale documentarului Wild Carpathia spre difuzare canalelor britanice, începând cu BBC, pentru a răspunde seriei „The Romanian are Coming”. „Comunitatea românească de aici îmbogăţeşte nu numai diversitatea noastră culturală, dar şi cuferele guvernamentale, şi are o etică a muncii mult mai cinstită şi harnică decât un mare număr de graşi şi leneşi paraziţi britanici care se plâng atunci când alţii sunt pregătiţi să facă muncile despre care ei simt că ar fi sub demnitatea lor”, mai scrie în mesajul celor de la Wild Carpathia.

 

Felicia Elena Buruiană: 1. Nu se discută orice şi oricum cu englezii! 2. Da, România e cum e, şi conţinutul populaţional îl ştim prea bine, şi cu bune, şi cu rele, şi cu sărăcie, şi cu bogăţie nesimţită din furturi fără limite. Dar mai suntem şi câţiva oameni cumsecade şi e tare oribil când diferitelor persoane li se lungeşte faţa la extrem când spui că eşti «român». Să acceptăm de unde venim, dar să nu mai fim băgaţi toţi în aceeaşi oală. Sunt medic, şi am avut un număr considerabil de pacienţi care mă întrebau de unde mă trag… sunt sătulă de mirări, reacţii, wow, really???!!! why??!! etc. etc. etc.!!

 

Dannyk86: Cunosc câţiva români educaţi care lucrează în UK şi pot să înţeleg frustrarea. Cum v-ați simţi dacă întreaga voastră naţiune ar fi reprezentată în media de stereotipurile a 2% din populaţie?

 

Ellenrocr: Poate, doar poate, dacă Marea Britanie s-ar trezi şi ar vedea tot ce au de oferit românii. Am angajat câţiva români, sunt oameni inteligenţi, oneşti şi recunoscători pentru că le-am oferit de muncă. Îi plătesc mai mult decât un salariu mediu pe economie pentru că muncesc mult şi bine. UK supravieţuieşte datorită imigranţilor.

 

Virgil Budasca: „Am întrebat câţiva angajatori britanici care au companii despre diferenţele între muncitorii români şi cei britanici. Nu au putut să îmi dea un răspuns pentru că niciun britanic nu a aplicat la joburile pe care ei le făcuseră publice.”

 

Drăgescu Isabela: Channel 4, de ce nu prezentaţi un documentar despre studenţii români care vin în Anglia şi obţin note şi calificative maxime? Ei sunt cei mai buni în universităţile în care studiază. Românii nu sunt ţigani. Înapoi la şcoală, Channel 4, şi fiţi profesionişti!

 

Naty: Acum toţi englezii, şi nu numai, îşi vor crea o imagine cu totul greşită despre români. Degeaba încercăm noi să vorbim frumos despre România. Ne trântesc unii o emisiune şi gata, ne demoralizează pe toţi! E frustrant. Şi ruşinos. Mie mi-a fost jenă să mă uit.

 

Mirabela: Este o mare eroare în acest documentar. Titlul! Filmul se numeşte Vin Românii, iar jurnaliştii arată viaţa unor ţigani care pleacă din România pentru un trai mai bun în Anglia. Păi, românii nu sunt ţigani. Românii care sunt în Anglia nu au plecat din ghene, românii care au ajuns aici muncesc, merg la şcoală, vorbesc limba engleză corect şi nu trăiesc pe banii altora. Nu aplică de beneficii şi în niciun caz, nu dorm în parcări sau sub poduri! Schimbaţi titlu, Channel 4! Măcar atât şi mai documentaţi-vă!

 

VladimirP: E o mizerie de film! Dezgustător şi iritant! Nu am putut să mă uit la aşa ceva. Blocuri părăsite, mizerie, gunoi, muzică şi dansuri. Nu asta este România. Nu ăia sunt românii. E strigător la cer. E ca şi cum i-am filma noi pe englezi cum fac spume la gură în fiecare weekend şi cum cad pe străzi, fete şi băieţi, şi ajung în comă la spital, nu mai ştiu de ei, şi facem şi noi un documentar. E frustrant. Sunt român şi lucrurile astea dor. Au filmat trei oameni şi au pus o etichetă unui popor întreg. Nu ştiu cum de nu se sesizează cineva din ţară, că dacă am spune noi, la televizor, ceva de englezi… Ar ieşi iureş…

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autori articol: Marcel Istrate, Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!