Channel 4, sub lupa CNA-ul britanic pentru documentarul „The Romanians are coming”

Articol publicat in sectiunea Diaspora, UK, despre români pe data 3 aprilie 2015

Londra_Channel 4_Vin romanii_Stefan & Alex

Postul de televiziune Channel 4 va fi investigat de Ofcom, echivalentul britanic al Consiliului Naţional al Audiovizualului, după ce a primit 120 de plângeri referitoare la modul în care seria-documentar „The Romanians are coming” descrie comunităţile romă şi românească din Marea Britanie.

Potrivit site-ului broadcastnow.co.uk, această serie-documentar, ce conţine trei episoade de câte 60 de minute, realizată de Keo Films, a fost difuzată de Channel 4 în luna februarie şi prezintă felul în care imigranţii din România trăiesc şi muncesc în Marea Britanie. Purtătorul de cuvânt de la Ofcom (Office of Communications) a spus că natura acelor plângeri şi sesizări a vizat un „material potenţial ofensator” care „nu era justificat de context”.

Difuzarea seriei „The Romanians are coming” de către postul Channel 4 a generat protestele comunităţii de români din Marea Britanie, nemulţumită de modul de abordare al documentarului, considerând că acesta a fost părtinitor şi s-a concentrat doar pe aspectele negative ale migraţiei. Difuzarea documentarului a stârnit o serie de critici inclusiv din partea instituţiilor publice, precum Ministerul Afacerilor Externe (MAE) şi Ambasada României la Londra. Materialul difuzat de Channel 4 a primit şi reacţii pozitive, mai multe ONG-uri româneşti felicitând postul britanic pentru seria de reportaje şi arătând că protestele oficialilor români au fost generate de ignoranţă sau de ipocrizie faţă de problema sărăciei.

Într-un dosar separat, Ofcom a anunţat că nu va investiga cazul documentarului „Immigration Street”, produs de compania Love Productions şi difuzat tot de Channel 4 în luna februarie. Acel documentar a generat 13 plângeri, potrivit cărora producţia respectivă „a portretizat rezidenţii de pe acea stradă într-o manieră care induce publicul în eroare”.

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!