Jos pălăria, Diaspora! (video)

Articol publicat in sectiunea Diaspora în lume pe data 21 noiembrie 2014

Paris_alegeri presedinte 2014_sectie Ambasada_colaj1

Peste 370.000 români din diaspora au votat la al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, de peste două ori mai mult decât la scrutinul din 2 noiembrie, când şi-au exprimat acest drept 160.000 de români.

Cei mai mulţi votanţi au fost în Italia, Spania, Republica Moldova, Marea Britanie, SUA, Germania şi Franţa, țări în care s-a stat și câte 10 ore la coadă pentru a pune ștampila pe candidatul favorit. Un gest care a schimbat imaginea României în lume și a dat o lecție de forță și solidaritate europenilor. Mobilizarea extraordinară la vot din țară a dovedit că românii nu sunt un popor vegetal și, chiar dacă poate se pornesc mai greu, dar și când o fac, mătură totul în cale.

Nimeni nu a anticipat ceea ce avea să se întâmple la aceste alegeri. Nimeni, nici unul din candidații la fotoliul de la Cotroceni, nu a anticipat că un popor considerat prea amorțit ca să reacționeze, este capabil de o asemenea trezire bruscă, fără a avea în frunte neapărat un lider care să le coaguleze energiile.

Încăpățânarea și chiar sacrificiul românilor din diaspora a fost uluitor. Au venit cu ore înainte de deschiderea urnelor, cu periuțe și pastă de dinți la ei, au stat în frig, ploaie și vânt, chiar peste 12 ore. Au vrut să arate că și pentru ei soarta țării contează, că sunt parte a României, că nu sunt doar cei care îngroașă PIB-ul României, lună de lună, ci sunt implicați și în soarta ei. Majoritatea dintre ei nu sunt oameni bogați, nu sunt turiști veniți în Orașul Luminilor pentru cumpărături luxoase. Sunt oameni care muncesc din greu, pentru care fiecare euro e câștigat cu greu, oameni care trăiesc în țări și societăți pe care le râvnesc în țara lor. Sunt oameni care au venit la vot pentru a vota o Românie în care să se întoarcă.

 

Paris: Jandarmii francezi, îngeri și demoni

16 noiembrie, ora 16. Ploaia rece și măruntă nu părea să îi oprească pe cei aproximativ 5.000 de români care se aflau la coadă la cele două secții organizate în capitala Franței. Până spre ora 16, peste 5.000 de romani ajunseseră să voteze, mai mult decât totalul zilei de vot din 2 noiembrie (doar 4.500, pentru cele două secţii de votare).

————————————–

„Alegeri prezidentiale 2014 turul 2 Paris – O coada de 3 ori mai mare, aceleasi sectii”, clip postat de Mihai Ionut Rus pe YouTube

Comentariul postării: 

„Aceleasi 2 sectii de votare. Cozi de 3 ori mai mari. Inghesuiala, ploaie si multi oameni care au stat acolo o zi intreaga si poate vor avea sansa sa voteze, poate nu… Seara cand ajung acasa, Antena 3 is bate joc de dreptul meu democratic de a vota presedintele. De ce li se da dreptul sa isi bata joc? Ar trebui pedepsita cu inchisoarea rostirea intentionata a minciunilor in fata natiunii!” Mihai Ionuț Rus

————————————–

Deși procesul de votare a fost mult îmbunătățit și timpii de așteptare în interiorul secției de votare a ajuns la maxim 2 minute, față de 10 minute în primul tur, oamenii au început deja să se agite, convinși fiind că nu toți românii vor apuca să voteze. Au fost și proteste și mici incidente atunci când femei cu copii sau bătrâni care se deplasau mai greu au rugat reprezentanții comisiilor de votare să îi lase să intre în față. Momentul a stârnit iritarea celor aflați deja de trei ore la coadă. Spre ora 11.30, ora locală a Parisului, jandarmii și poliția națională din Franța ajung în fața Ambasadei și a Consulatului. Deși s-a vehiculat mult că au fost chemați de autoritățile române, acest lucru a fost infirmat chiar de conducătorul forțelor de ordine.

————————————–

Alegeri mai putin democratice in diaspora Paris turul 2 presedintie 2014 !”, clip postat de Highlander crx pe YouTube

Comentariul postării:

„Coada de 1km pe mai multe randuri a votantilor din diaspora Paris la Ambasada Romaniei ora 17 pe 16 dec.2014 ! Pana la ora stabilita de 21 nu cred ca vor reusi sa voteze toti acesti romani si tin sa specific ca aceasta coada este formata in mod constant incepand cu ora 7 dimineata cand s-au deschis usile sectiei de votare ! Sa-ti fie rusine Ponta !!! mai vrei sa ne fii presedinte cand ne obstructionezi dreptul elementar de a vota ????? Melescanule esti un manechin securist de toata jena ! Nu uitati conducatori ai momentului de azi, ca o sa fiti judecati la un moment dat conform legilor romanilor pentru toate aceste infractiuni !!!! :(” Highlander crx

————————————–

„Dacă ne cheamă Ambasada, nici măcar nu ne interesează. Noi răspundem la cererile prefectului de poliţie şi intervenim ca sprijin suplimentar. În plus, ştiţi ce, lumea ne apreciază mai mult, căci noi vorbim cu ei, explicăm”, declara acesta pentru corespondentul Courrier International.

Jandarmii francezi, o prezență de altfel care intimidează în situații de urgență, s-au transformat în avocații românilor. Întrebați de francezii uimiți, dar și curioși despre motivul prezenței lor acolo și de ce este atâta lume la Ambasada României, forțele de ordine le explică cu calm: „Sunt oameni care îşi votează viitorul preşedinte, nu îi obligă nimeni, nu, stau de bună voie, şi da, decât să-i condamnaţi, ar trebui să-i admiraţi”, mărturisește, pentru reporterul Courier International, Sebastien, un jandarm din echipa venită de câteva ore pentru a preveni orice fel de incidente.

Încerc să mă apropii de Consulat, dar coada, întinsă pe 3-4 rânduri, mă dezarmează. Un francez mă întreabă dacă vorbesc franceza și știu ce se întâmplă. „Românii își votează președintele”, îi răspund. „Dar ce scandează? De ce sunt supărați?” Unii stau de 5-6 ore la coadă, îi răspund, și nu sunt siguri că vor apuca să voteze. „Dar exprimarea votului este baza democrației”, îmi răspunde domnul de vreo 50 de ani care adaugă: „Il faut resister (Trebuie să rezistați).” „Chapeau (Jos pălăria, n.r.), România!!”, mai spune francezul în timp ce se îndepărtează la braț cu soția lui.

Și au rezistat până când, așa cum prevedea legea, ușile secțiilor de votare s-au închis la ora 21. Timp de aproape 10 minute, jandarmii francezi au blocat accesul oamenilor care, disperați că văd ușile că se închid după ce au stat și 8 ore la coadă, au forțat intrarea. Potrivit celor prezenți, jandarmeria națională franceză, care se implică doar în condițiile în care poliția națională nu face față, a fost obligată să folosească gazele lacrimogene pentru a împrăștia mulțimea. Geamurile Consulatului au fost sparte, iar intrările au fost forțate, însă jandarmii au ridicat baraj, iar oamenii nu au mai putut să treacă. Două persoane au fost aproape strivite de mulțime și salvate de jandarmi. 30 de minute mai târziu, aproximativ 500 de persoane mai erau încă în fața Ambasadei de la Paris.

————————————–

„Ultimii votanti care nu au reusit sa-si exercite dreptul constitutional ! ora 21 ! part 1”, clip postat de Highlander crx pe YouTube

 

„Ultimii votanti care nu au reusit sa-si exercite dreptul constitutional ! part II”, clip postat de Highlander crx pe YouTube

 

Comentariul postărilor:

„ ora 21 …….. si 15 minute cand jandarmeria a dat cu gaze lacrimogene in romani ! :(” Highlander crx

————————————–

 

Incidente violente la Torino

Incidente violente au fost duminică seara și la Torino (Italia), între poliţişti şi românii care nu au mai reuşit să voteze. Cel puţin şase persoane au fost rănite. Incidentele la Torino au început cu 15 minute înainte de închiderea secţiei de votare. Poliţiştii au încercat să disperseze cu gaze lacrimogene mulţimea de oameni aflată în faţa Consulatului. „Ne-au alergat până au eliberat tot perimetrul Consulatului. (…) Erau şi copii şi femei, unii români au fost loviţi în piept de spray-urile cu gaze lacrimogene”, a povestit la Digi24 Adrian Chifu, consilier la Primăria din Verbania.

Ambasada României în Italia a propus organizarea a 22 de secţii în această ţară, fiind aprobate doar 12, a susţinut, luni, ambasadorul la Roma, Dana Constantinescu. Ea a precizat, pe de altă parte, că la Torino au fost ocupate în mod violent, duminică, spaţii cu altă destinaţie decât cea privind alegerile.

————————————–

„torino proteste romani vot diaspora”, clip postat de Contact PSnews pe YouTube

 

————————————–

 

Spania, cea mai mare prezență

50.000 de oameni votaseră în Spania până spre ora 16, fiind cea mai mare prezență înregistrată până la ora 16. Aproape 12.000 de oameni votaseră în primele trei ore de la deschiderea urnelor, la cele 38 de secţii de votare din Spania, de 10 ori mai mult față de primul tur de scrutin. Potrivit corespondentului Digi24, cozile se întindeau pe trei rânduri.

Un incident s-a înregistrat şi la o secţie de vot din Castellon (Spania), unde consulul României a fost bruscat de oamenii care au intrat cu forţa în clădire. În cele din urmă, apele s-au liniştit după venirea poliţiei. În Alcala de Henares, mii de români au mers la secţiile de votare cu cel puţin o oră înainte ca acestea să fie deschise. Deşi aflaţi în străinătate, gândul oamenilor a fost tot la cei de acasă: „Pentru a schimba situaţia în ţara noastră. Pentru că vrem să ne întoarcem în ţară.” „Chiar dacă este mai bine pe aici, totuşi, vrem ca lucrurile la noi în România să se schimbe ca oamenii de aici să se întoarcă în România, că şi la noi se poate”, au motivat oamenii prezenţa la vot, potrivit Digi24.

O coadă uriaşă s-a format şi în Arganda del Rey, unde oamenii au ajuns la limita răbdării. „Dumneavoastră vi se pare normal să stăm trei ore pentru votul nostru?  Nu mi se pare normal, e bătaie de joc”, a spus o doamnă. Probleme au fost şi la Lerida, şi la Valencia, unde românii au aşteptat cel puţin două ore ca să voteze. Iar la Barcelona, coada a înconjurat clădirea Consulatului unde a fost organizată secţia de votare.

Potrivit datelor oficiale, cel puţin 900.000 de români trăiesc acum în Spania.

————————————–

„Vot Diaspora”, clip postat de ZmeuNet pe YouTube

————————————– 

 

Protest în Germania

Au fost momente tensionate şi în faţa secţiei de votare din Munchen, unde mii de români au protestat faţă de modul în care au fost organizate alegerile. La urne au venit de patru ori mai mulţi oameni decât la primul tur de scrutin. Un român din Germania a spus că mulţi dintre cei care au aşteptat la coadă au venit de la distanţe de peste 300 de kilometri pentru a vota, întrucât secţia de votare de la Munchen a fost singura din întreaga Bavarie. „Demisia, demisia Ponta!”, „Noi de aici nu plecăm până nu votăm!”, au strigat oamenii la coadă. Protestatarii au mai reclamat şi faptul că doi reprezentanţi ai partidelor politice de la biroul secţiei de votare nu s-au prezentat.

Munchen este doar unul dintre oraşele din Germania în care febra votului i-a cuprins pe români. Mii de oameni au aşteptat ore în şir în faţa secţiilor de votare din Stuttgart şi Bonn, unde mulţi dintre ei nu au reuşit până la urmă să voteze.

O situaţie asemănătoare a fost şi la Berlin. Secţiile de votare au fost prea puţine, ştampilele au fost prea puţine, personalul a fost prea puţin.

Mii de români au mers la vot şi la Bruxelles – de trei ori mai mulţi decât în primul tur de scrutin. Lumea a stat cam trei-patru ore la rând, deşi erau şapte cabine de vot. Strasbourg, Lyon, Berna şi Luxemburg au fost alte oraşe în care numărul celor aşezaţi la coadă l-a depăşit cu mult pe cel al votanţilor din primul tur de scrutin. 

Pe de altă parte, toţi cei peste 8.000 de cetăţeni care s-au prezentat la cele trei secţii de vot organizate pe teritoriul Austriei la scrutinul de duminică au reuşit să îşi exprime opţiunea electorală, fapt posibil şi datorită sprijinului acordat de aproximativ 20 de voluntari.

 

Moldova, secțiile suprapline

Cozide peste trei ore au fost și la Chișinău, capitala Republicii Moldova. Potrivit corespondenților de la fața locului, la turul 2 de scrutin au fost de cinci ori mai mulți oameni care au venit să voteze, la cele patru secții din Chișinău. Deși fiecare secție a avut câte 7 cabine de vot și au ajuns sa voteze cam 200 de alegători pe oră, față de 140 acum două săptămâni, cozile au fost la fel de mari. „Mă bucur că basarabenii s-au trezit din adormirea lor”, a declarat un moldovean care aștepta deja de două ore la coadă. Reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, prezent la Chișinău, a declarat că este mulțumit de felul cum decurge votul în Republica Moldova.

 

Aproape 380.000 de români au votat în diaspora

Un număr de 378.811 români din diaspora au votat la al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, de peste două ori mai mult decât la scrutinul din 2 noiembrie, când şi-au exprimat acest drept 161.054 de români. Cei mai mulţi votanţi au fost în Italia, Spania, Republica Moldova, Marea Britanie, SUA, Germania şi Franţa, a anunţat, luni, Biroul Electoral Central (BEC).

Toate cele 294 de secţii de votare organizate peste hotare au trimis BEC rezultatele privind participarea la vot până luni, la 08.00 ora României.

Potrivit acestor date, cei mai mulţi alegători au fost înregistraţi în Italia – (96.724), Spania (83.153), Republica Moldova (35.630), Marea Britanie (25.930), SUA (17.710), Germania (17.510), Franța (16.114), Belgia (13.076) și Austria (9.565). În Canada s-au prezentat la vot 6.400 de alegători, în Danemarca – 4.800, Cipru – 4.400, Olanda – 3.800, Elveţia – 3.700, Irlanda – 3.700, Grecia – 3.400 şi în Ungaria – 3.200. În Portugalia au fost 2.800 de votanţi, în Luxemburg – 2.400, Emiratele Arabe Unite – 2.300 de votanţi, Cehia – 1.900, Norvegia – 1.900, Suedia – 1.700, Republica San Marino – 1.700, Australia – 1.500, Israel – 1.400 sau Slovacia – 1.300.

————————————–

„Marsul solidaritatii cu diaspora (16 noiembrie 2014, Bucuresti)”, clip postat de Ra-javan Ik pe YouTube

Comentariul postării:

„Am asistat la un fenomen emotionant. Aproximativ 10.000 de bucuresteni au iesit in strada pentru a se solidariza cu cei din diaspora care nu au putut sa-si exercite dreptul fundamental la vot. Acest eveniment a marcat si infrangerea lui Victor Ponta in alegerile prezidentiale. Cele 20 de minute de filmare continua demonstreaza numarul impresionant al oamenilor care au participat la acest mars.” Ra-javan Ik

————————————–

 

Autori articol: Amira Damian, Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!