Cheia succesului: calitatea serviciilor oferite!

Articol publicat in sectiunea Afaceri românești, Muncă, Poveşti româneşti pe data 6 aprilie 2015

Londra_Dumitrel Rada foto

O companie britanică specializată în organizarea de târguri de nunți a ales două fotografii realizate de un fotograf român pentru a-și promova cele mai recente manifestări expoziționale ce au avut loc în ultima lună, în plin centrul Londrei, în cunoscutele zone Chelsea și, respectiv, Camden Town. Autorul imaginilor se numește Dumitrel Rada. El are 35 de ani și trăiește în Regatul Unit de peste șapte ani…

Drumulul pe care trebuie să îl parcurgă un fotograf „amator” spre profesionalism este „anevoios și lent”, crede Dumitrel Rada, un român care și-a descoperit vocația la Londra, urmându-și pasiunea pentru fotografie. El își amintește că a venit în Marea Britanie în 2007 și că serviciile sale au început să fie solicitate la nunțile românilor din Regatul Unit și pe vremea când încă nu descoperise tainele artei fotografice. „Până în anul 2012 mergeam la nunți ca să fac poze. Dar, în acel an am înțeles ce însemnă arta de a face fotografie. Înainte, aveam un aparat de fotografiat DSLR, Level Entry. În 2012 am început să îmi achiziționez «scule» profesionale. Și tot atunci am participat la câteva workshop-uri de fotografie organizate la Londra de artiști renumiți care profesează în acest domeniu”, se destăinuie Dumitrel, povestind parcursul său spre profesionalism în domeniul fotografiei.

 

Workshop-ul care mi-a schimbat viața

Dumitrel Rada a avut șansa să îl întâlnească la Londra, în august 2012, pe unul dintre cei mai buni profesioniști în arta fotografiei din lume, Brett Florens, un artist originar din Africa de Sud. „Am participat la un workshop susținut de acesta. Acel moment mi-a schimbat viața”, spune acum Dumitrel Rada.

El a aflat atunci ce înseamnă aparatul foto, fotografia, iluminarea sau compoziția în arta fotografică, noțiuni cărora nu le pătrunsese înțelesul, anterior. Și tot din acel moment a conștientizat cât este de importantă interacțiunea dintre fotograf și persoanele care vor constiui subiectul unei ședințe foto. „Până atunci eram chemat la o nuntă și mă prezentam la data și ora care mi-au fost comunicate. Și așa procedează și în prezent mulți dintre fotografii care fac poze la nuntă. Dar nu se face așa…”, spune Dumitrel cu convingere. El ne-a povestit cât de importantă este interacțiunea cu acești oameni chiar dinainte de derularea evenimentului.

———————————————–

„Când sunt chemat să fac fotografii la o nuntă mă întâlnesc cu mirele și mireasa înainte de eveniment şi împreună structurăm evenimentul. Rolul meu este să îi fac să înțeleagă că, în ziua ceremoniei trebuie să lucrăm împreună ca o echipă.”

———————————————–

Colaborarea cu fotograful se extinde apoi, incluzând și nuntașii. Și toată această conlucrare are în centru ceremonia religioasă, după cum explică fotograful român din Londra.

Dumitrel Rada și-a însușit în prezent un stil propriu de a face fotografii la evenimentele la care serviciile acestuia sunt solicitate. „Am îmbrățișat stilul editorial cu elemente de fashion”, spune el, făcând referiri la cunoștințele teoretice pe care le-a acumulat în acest domeniu, prin participarea la workshop-uri. Stilul editorial se caracterizează prin aceea că fotograful direcționează subiecții în timpul ședințelor foto. Alți fotografi preferă stilul jurnalistic sau documentar, care nu presupun intervenția directă a persoanei cu aparatul foto.

 

Calitate înainte de toate

Dumitrel Rada a ajuns unul dintre cei mai apreciați fotografi români din Marea Britanie, iar oamenii îl caută pentru calitatea fotografiilor pe care el le face, după cum precizează acesta.

———————————————–

„Prețul serviciilor mele este conform cu calitatea serviciilor. Dar am ajuns să fiu căutat de clienți pentru calitate, nu în funcție de preț. Iar calitatea stă în imaginile pe care le execut, incluzând compoziția, emoția pe care o transmit ele, modul în care sunt iluminate…”

———————————————–

Acesta ne-a povestit că i s-a întâmplat să fie solicitat să facă deplasarea din Marea Britanie în România, pentru a face fotografii. Așa s-a întâmplat anul trecut când a fost chemat la Tulcea, deși cei de acolo puteau să se orienteze spre un alt fotograf român. „Dar ei m-au preferat pe mine chiar dacă am un tarif mai ridicat și au trebuit să suporte costurile deplasării mele cu avionul de la Londra. Calitatea fotografiilor pe care le-am făcut a fost foarte apreciată. Datorită acestui fapt am fost solicitat imediat la alte două evenimente din România, incluzând o ședință foto pntru o colecție de rochii de mireasă la Brașov”, ne-a declarat Dumitrel Rada.

Nunțile și evenimentele nu mai constituie singurele momente în care oamenii apelează la serviciile lui Dumitrel Rada. El ne-a dezvăluit că este chemat în continuare la nunți, dar are comenzi și pentru fotografii de famillie. Alterori, i se solicită participarea la ședințe foto «fashion», pentru realizarea unor fotografii specifice modei.

Portofoliul său de clienți s-a îmbogățit de asemenea. „Sunt în continuare prezent la evenimentele organizate în weekend-uri, în interiorul comunității de români din Marea Britanie. Dar, în ultimul timp, am tot mai multe solicitări venite din partea unor familii din comunitatea evreiască din capitala Regatului Unit”. Acestea apelează la fotograful român Dumitrel Rada când copiii lor celebrează tradiționalul „Bar/Bat Mitzvah”, moment ce marchează trecerea la maturitate.

 

„Profesor” de fotografie

Dumitrel Rada a ajuns acum la un nivel în care se gândește tot mai mult cum să împărtășeacă și altora cunoștințele sale în domeniul fotografiei. În toamna anului trecut el a organizat „primul workshop de fotografie susținut la Londra de un fotograf român din Marea Britanie”. Iar acum pune la cale un al doilea astfel de eveniment.

———————————————–

„La primul meu workshop au participat un număr mai mare de zece fotografi.”

———————————————–

Majoritatea participanților erau membri ai comunității românești care s-a conturat în ultimii ani în regat, mai spune acesta. El subliniază că workshop-urile foto sunt o modalitate foarte utilă în care profesioniștii din acest domeniu pot învăța unii de la alții. „Participarea la un astfel de workshop costă de la câteva sute de lire sterline până la câteva mii, în funcție de nivelul de profesionalism al organizatorului”, adaugă Dumitrel Rada, amintindu-și de perioada în care și el era participant, nu organizator de workshop-uri.

———————————————–

„Se poate trăi profesând ca fotograf în Marea Britanie, dar numai dacă oferi servicii de înaltă calitate. Nu cred că simpla prezență ca fotograf la un număr mare de evenimente poate asigura venituri suficiente. Dimpotrivă. Eu prefer să fiu chemat la mai puține evenimente, dar bune. Contează calitatea, nu cantitatea”.

Dumirel Rada, fotograf

———————————————–

 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

O parere la “Cheia succesului: calitatea serviciilor oferite!”

 1. Alin Spune:

  Ion Paciu sustine workshopuri din 2003 in Londra, cred ca el a fost primul roman , cel putin din cei pe care ii stiu eu, si nu sustine workshopuri doar pentru romani ci pentru orice nationalitate.
  https://www.facebook.com/photoionphotographyschool?fref=ts

  Constantin Menier sustine seminarii de business in fotografia de eveniment la o universitate din Londra din 2012

  Raul Ştef – din 2010, fine art & More

  faptul ca nu scrie presa romaneasca din londra despre ei nu presupune ca Dumitrel rada ar fi fost primul.

  Nu negam faptul ca Dumitrel Rada e unul dintre cei mai buni fotografi

Spune-ti si tu parerea!