Cheltuieli mai mari de sarbatori

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 16 decembrie 2013

cheltuielirevBugetul celor care locuiesc la oras alocat cheltuielilor pentru sarbatorile de iarna este, in medie, de 1.500 de lei, mai mare cu circa 300 de lei decat cel de anul trecut.

Majorarea se datoreaza faptului ca preturile produselor si serviciilor de pe piata romaneasca au crescut in acest an, potrivit unui studiu citat de Mediafax.

Bugetul mediu total alocat pentru Craciun si Revelion inregistreaza, astfel, o crestere comparativ cu anii anteriori – 1.200 de lei in 2012, 1.000 de lei in 2011 si 2010 – si se situeaza la un nivel similar cu cel din 2009, arata cercetarea efectuata de Mednet Marketing Research Center.

„Principalul motiv de crestere a acestui buget poate fi faptul ca preturile la majoritatea produselor si a serviciilor de pe piata romaneasca au crescut in decursul anului”, spun initiatorii studiului.

Pentru 33% dintre persoanele chestionate, acest buget este, insa, mai mic decat cel din 2012. Majoritatea persoanelor chestionate au aratat ca bugetul alocat pentru Craciun si Revelion este mai mare decat cel de anul trecut, cresterea fiind resimtita la categoria de produse alimentare (carne, cozonac etc.). Bugetul mediu pe care respondentii intentioneaza sa-l aloce pentru mancare si bautura este de 600 de lei.

Pentru produsele nealimentare specifice sarbatorilor de iarna (haine, incaltaminte, cosmetice etc.), orasenii intentioneaza sa aloce, in medie, 500 de lei, au mai precizat realizatorii studiului.

In ceea ce priveste calatoriile sau excursiile organizate in perioada sarbatorilor de iarna, se inregistreaza, de asemenea, o crestere a bugetului alocat – 1.500 lei in medie, comparativ cu suma de aproximativ 1.300 de lei in anii anteriori. Tot in perioada sarbatorilor de iarna, o alta categorie de cheltuieli este cea a „iesirilor in oras sau la restaurant”. Pentru aceasta, persoanele intervievate intentioneaza sa aloce, in medie, aproximativ aceeasi suma ca si anul trecut, respectiv 380 de lei.

Revelion in tara

Mai mult de jumatate dintre cei chestionati (55%) spun ca nu isi vor cumpara, anul acesta, brad natural de Craciun, principalul motiv fiind acela ca au deja un brad artificial (40%). In ceea ce priveste Revelionul 2014, majoritatea respondentilor aleg sa petreaca in tara (90%), conform aceleiasi cercetari.

Dintre cei care vor petrece Revelionul in tara, 73% spun ca vor petrece alaturi de familie si prieteni, in propriile locuinte sau ale prietenilor, 12% vor merge intr-o statiune montana sau balneara din Romania, iar 9% vor merge la restaurant sau la club.

Studiul a fost realizat pe un esantion reprezentativ pentru Bucuresti si orasele cu peste 100.000 locuitori, in perioada cuprinsa intre 21 si 27 noiembrie. Au fost intervievate telefonic 800 persoane cu varsta intre 18 si 65 ani, marja de eroare a studiului fiind de ± 3,46 la suta.


Etichete: , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!