Chiar poţi obţine un târg mai bun cu companiile de servicii din UK

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Utilităţi pe data 17 mai 2016

uk_mobil_negociere pret mai bun la abonament

Să te târguieşti ca la piaţă cu titanii serviciilor din UK? Ei bine, da! Poţi obţine un preţ mai bun la asigurarea de maşină, la abonamentul de telefonie mobilă, la pachetul de internet şi programe TV şi la altele, dacă ştii să îţi alegi momentul pentru a-i contacta telefonic şi a te târgui cu ei. Ca în orice negociere, e bine să ai experienţă şi talent, însă doar aplicarea unor principii de bază îţi pot aduce economii nesperate. Încearcă şi vei vedea.

Într-un sondaj realizat de moneysavingexpert.com, următoarele 10 companii britanice aduc cele mai frecvente şi mai mari economii: AA (asistenţă rutieră), Sky (internet / programe TV), RAC (asistenţă rutieră), Virgin Media (telefonie / internet / programe TV), Plusnet (internet), Admiral (asigurări), Hastings Direct (asigurări), Direct Line (asigurări), Vodafone (telefonie), TalkTalk (telefonie / internet / programe TV). Un succes mai mare sau mai mic poate fi obţinut însă cu orice companie de utilităţi sau de servicii, chiar şi cu banca atunci când se stabileşte rata dobânzii la un mortgage! Altfel, doar la council tax şi la celelalte impozite nu prea există flexibilitate!

 

Succes cu Admiral!

Iată o experienţă personală. „În ultimii şase ani am avut asigurarea la maşină la Admiral. Întotdeauna am plătit întreaga asigurare pe un an la începutul perioadei de asigurare, pentru că este mai ieftin. Iniţial, am obţinut un preţ de asigurare ce mi s-a părut foarte bun, undeva peste £400. Între timp, mi s-au schimbat circumstanţele, pe care a trebuit să le comunic asiguratorului şi care au avut ca urmare creşterea preţului asigurării, respectiv, la fiecare înnoire automată am constatat că preţul rămâne la fel ca în anul anterior sau chiar se scumpea câte un pic. Din comoditate şi din cauză că mi se părea în continuare un preţ bun, n-am ripostat, deşi bunul simţ ar zice că dacă ai asigurare fără incidente preţul ar trebui să scadă.

Aşadar, anul acesta mi-a venit să plătesc un pic peste £500. Iarăşi nu mi se părea mult, însă mi-am trecut datele pe un site de comparare a ofertelor de asigurare pe maşina mea şi… şoc! Un competitor era dispus să mă asigure cu £269! Astfel că i-am sunat pe cei de la Admiral şi le-am spus că nu mai vreau să continui cu ei. Iniţial m-am gândit că nici nu are sens să încerc să negociez cu ei ceva, având în vedere că diferenţa de preţ era destul de mare. Ei bine, aveam să realizez cum stau lucrurile, de fapt. Ei insistau să rămân clientul lor dându-mi o reducere sau alta, însă eu, la rândul meu, le spuneam că nu are nici o logică, asigurarea este asigurare, mă duc acolo unde este mai ieftin. În final, după o conversaţie de aproape jumătate de oră, am rămas cu Admiral. Le-am plătit £304 pentru încă un an de asigurare. Este mai mult decât oferta de £269, însă şi asigurarea este mai completă. Am stat şi m-am gândit de ce n-am făcut acest lucru şi-n anii precedenţi.”

 

Alţii cât au economisit?

Dintre participanţii la sondajul amintit mai sus, iată ce au avut de spus câţiva britanici:

—————————————

„Eu am reuşit să-mi reduc factura la Sky cu 32%, asigurarea la casă cu 53% şi factura la Npower cu 55%!”

„Tariful celor de la RAC a tot crescut de la an la an şi a ajuns să depăşească suma de £240, aşa că i-am sunat şi le-am spus că este prea scump şi că aş putea să plec. După ce le-am refuzat oferta revizuită au redus tariful la £100 pe an, în timp ce pachetul oferit a fost şi el îmbunătăţit.”

„Mi-a ieşit pasenţa cu O2! Cred c-am stat trei ore la telefon cu ei, însă am reuşit să obţin un iPhone nou fără să mai plătesc costul iniţial de £80 şi mi-au redus tariful lunar cu £5, chiar dacă mi-au mai adăugat nişte GB de date la contract!”

—————————————

 

Care este secretul?

Pieţele despre care vorbim au ajuns la maturitate. În cazul telefoniei mobile, spre exemplu, companiile nu mai încearcă să-şi convingă clienţii să folosească telefonul mobil, ci se luptă pentru a-i prelua de la companiile concurente sau pentru a-i păstra. Prin urmare, pe aceste pieţe cele mai bune oferte se găsesc pentru clienţii noi (oferte la vedere), respectiv pentru cei care vor să renunţe la servicii (oferte ascunse).

Ofertele pentru clienţi noi pot fi uneori extrem de tentante, în special cele care rulează pe perioade scurte de timp. Doar că nu poţi neapărat beneficia de ele pentru că, să zicem, eşti prins într-un contract pe mai multe luni sau, pur şi simplu, nu eşti convins că serviciile oferite de noua companie sunt la standardul serviciilor oferite de compania la care eşti abonat.

Deci, ce-i de făcut? În momentul în care perioada minimă de contract este pe cale de a expira, caută pe piaţă oferte mai bune, după care sună compania la care eşti abonat şi explică-le că te gândeşti să pleci de la ei pentru că ai găsit pe piaţă nişte oferte mai bune. Dă-le detalii despre ce este vorba şi este probabil ca şi ei să-ţi facă oarece reducere, însă nu ceda imediat! Insistă că vrei să pleci de la ei şi, în final, cere să vorbeşti cu „cancellations / disconnections department”, ai căror operatori se ocupă, de fapt, de „retentions”, de împiedicarea clienţilor de a părăsi compania. Aceştia au, în general, puteri mult mai discreţionare în privinţa ofertelor pentru clienţi şi ei te pot ajuta să obţii cel mai bun preţ.

Aici intervine talentul de negociere al celui care sună. Un ton al vocii cald, prietenos, poate face minuni. De asemenea, insistenţa dă cele mai mari roade. Să ceri, în câteva rânduri, mai mult:

—————————————

„Dar nu aţi putea să-mi oferiţi totuşi mai mult?”

„Sincer, eu mă aşteptam la un serviciu mai complet din partea companiei dumneavoastră”

„Ceea ce mi-aţi oferit este tentant, dar, chiar şi aşa, nu cred că mă motivează îndeajuns să rămân la dumneavoastră” etc.

—————————————

 

Când te sună ei

Nu scăpa din vedere faptul că în momentul în care accepţi oferta lor intri, de regulă, într-un nou contract pe mai multe luni, timp în care nu prea mai ai ce să faci. De aceea, dacă ei te sună cumva pe finalul perioadei contractate cu o ofertă „disponibilă doar astăzi”, nu te grăbi să accepţi la telefon. În primul rând, spune-le că tu te gândeai de fapt să-i părăseşti şi întreabă-i dacă nu ţi-ar putea oferi chiar mai mult. Chiar dacă ţi se oferă mai mult, spune-le că ai o urgenţă şi că trebuie să închizi şi roagă-i să te sune peste o oră-două sau a doua zi. Te vor suna cu siguranţă, însă tu, între timp, poţi face un studiu rapid pentru a vedea ce oferte sunt pe piaţă. Dacă există ceva mai bun decât ce oferă ei, ai putere de negociere suplimentară în momentul în care eşti sunat.

 

Nimic de pierdut

Bineînţeles, asemenea strategii nu dau roade întotdeauna. Poate că beneficiezi deja de un tarif excelent, cu care tu dealtfel eşti mulţumit. Tu încerci să obţii ceva mai bun, însă compania nu îţi poate acorda mai nimic în plus, caz în care, dacă eşti deja în discuţii avansate cu operatorul de la departamentul de anulări de servicii, le poţi spune pur şi simplu să nu facă deocamdată nici o schimbare, că te mai gândeşti un pic şi că revii cu un telefon.

Prin urmare, are mare sens să nu fii pasiv şi să iei situaţia în mână, să te târguieşti cu marile companii pentru un preţ mai bun şi / sau un serviciu superior. Nu ai absolut nimic de pierdut, ci, mai degrabă, ai de câştigat!

—————————————

Site-uri pe care puteţi să comparaţi plata utilităţilor

 

—————————————

Autor articol: Cristian Enache
Etichete: , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!