Chinezii ar putea construi reactoare românești

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 24 octombrie 2014

Cel mai mare producător chinez de energie nucleară ar putea să construiască reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă. Nuclearelectrica, societatea care deţine acum centrala, a semnat deja un parteneriat cu această companie, ceea ce înseamnă că negocierile pot începe, informează Digi24.

Nuclearelectrica trebuie să facă studiile de fezabilitare pentru construirea celor două reactoare de la Cernavodă. Apoi, reprezentanţii celor două companii vor stabili exact care sunt procentele pe care le va avea fiecare firmă în parte. Cel mai probabil, în funcţie de aceasta vor decide şi ce sumă de bani va investi fiecare. În cadrul negocierilor se va stabili cu siguranţă şi ce se va întâmpla mai departe cu energia produsă de cele două reactoare: dacă rămâne pe piaţa românească sau va fi trimisă la export.

Un singur lucru este cert până acum: potrivit înţelegerii, chinezii vor deţine cel puţin 51% din acţiuni. Un lucru important trebuie, însă, menţionat. Parteneriatul acesta nu garantează că firma din China va şi construi aceste instalaţii. Poate fi rupt oricând, dacă nu se înţeleg la anumite aspecte, adaugă sursa citată.

Proiectul total este estimat la 6,5 miliarde de euro. Compania asiatică a fost înființată în 1994 și este cel mai mare producător chinez de energie nucleară. 

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!