Chinuri pentru Gardoș

Articol publicat in sectiunea Stranieri pe data 2 octombrie 2015

599 gardosFlorin Gardoș trece prin momente extrem de grele după accidentarea suferită în iulie. Fundaşul român a fost lovit rău la genunchi şi a fost nevoit să se opereze, iar revenirea pe teren este preconizată pentru începutul anului 2015.

Pentru a ajunge din nou la forma fizică optimă şi a reintra în circuitul primei echipe a lui Southampton, fundaşul trage zilnic din greu, programul de recuperare fiind unul draconic. Într-o postare pe site-ul în care îşi promovează campania „eusunt12”, fostul stelist a descris o zi obişnuită din viaţa lui şi a oferit detalii inedite despre metodele pe care le foloseşte pentru a reveni pe teren cât mai curând, dar şi despre viaţa din spatele terenului de fotbal.

„Mă trezesc în fiecare zi la 8 zero-zero. Îmi fac tabietul de dimineață și în jur de 8:30 plec spre Southampton. Nu am nevoie de mai mult de 25 de minute până la baza de antrenament.

La 9 avem micul dejun. Mă văd cu toți băieții și cu tot staful tehnic, micul dejun și masa de prânz fiind singurele momentele ale zilei când suntem toți împreună. Mi-e dor să petrec mai mult timp cu ei, dar vreau să cred că nu mai e foarte mult și am să mă antrenez cu echipa.

În jur de 10:00 cobor în Physio Room, un fel de cameră a accidentaților. Încep să mă plictisesc de ea, de 9 săptămâni sunt câte 4-5 ore pe zi aici. Mi se prezintă programul de recuperare în ziua respectivă, care în afară de miercuri și sâmbătă e foarte încărcat. Jucătorii care sunt apți au prioritate, indiferent că au o ușoara problemă medicală, că au nevoie de un tape-ing (benzi pentru relaxarea mușchilor) sau de un masaj. Așa că, până la 11 (când iese echipa la antrenament) sunt conectat la niște aparate 🙂 Unul e pe bază de compresie – are două accesorii ca niște jambiere și exercită o presiune consecventă pe picioare. Altul e pe bază de gheață și răcește piciorul.

De la 11 încep exercițiile de recuperare: mingi medicinale, bicicletă, piscină, propriocepție, electrostimulare și, ce urăsc cel mai mult … pilates. De ce? Pentru că sunt exerciții plictisitoare și din exterior ai impresia că nu fac nimic. Trebuie doar să te uiți la fața mea și-ți dai seama cât de mult “îmi plac”.

La 1 jumate e ora mesei, masă pe care o aștept cu nerăbdare. Nu pentru că aș fi un mare fan al bucătăriei englezești, ci pentru că am ocazia să iau o pauză de-o oră.

La ora 14.30 clădirea e aproape goală, mai rămânem doar trei-patru jucători accidentați și staful medical. Atunci încep și programul de Upper Body, un program de o oră în sala de forță unde lucrez numai partea superioară a corpului. După ce termin și programul în sală, de obicei mai stau 20-30 de minute la aparatul cu gheață. În general e plictisitor pentru că stau singur pe patul de masaj dar uneori îmi ține companie Ronald Koeman, care se reface și el după ce și-a rupt tendonul lui Achile cu ceva timp în urmă.

În jur de 16-16:30 ajung la Wichester. Mă schimb și mă trântesc pe canapea cu prietenul meu cel mai bun în această perioadă: Playstation-ul. Mă joc 2-3 ore după care iau o pauză și îmi comand ceva de mâncare. După cină mă bag iar la vreo 2 ore de „împușcături”, „Fifa” și Facebook. În tot timpul asta am lângă mine un mic aparat pe bază de electrostimulare numit Compex, și binenteles gheață.

Pe la 11 mă bag în pat, mă gândesc că în câteva ore o iau de la capăt și sper că programul meu să revină la normal în câteva luni. Citesc câteva pagini din Autobiografia lui Agassi și mă pun la somn”, scrie Gardoş pe blogul unde îşi susţine campania eusunt12.ro.

Fundaşul român, care fusese adus de Southampton vara trecută de la Steaua, spera să prindă un post în primul 11 al echipei în acest sezon, mai ales după plecarea lui Toby Alderweireld la Tottenham. Misiunea va fi una destul de complicată în condiţiile în care Fonte e punct fix în defensiva lui Koeman, iar britanicii l-au transferat în această vară şi pe Virgil van Dijk, de la Celtic. Yoshida şi Caulker sunt alţi doi jucători care au avut evoluţii destul de bune pe linia de fund şi pe care ex-stelistul va trebui să îi depășească pentru un loc în primul „11” când va reveni.

Autor articol: Liviu Untaru

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!