Chiriaşi, vă cunoaşteţi drepturile?

Articol publicat in sectiunea Locuinţe pe data 19 mai 2014

Chiar dacă numărul persoanelor care închiriază case în Marea Britanie s-a dublat faţă de anul 2000, chiriaşilor nu li se dau, din păcate, drepturile adecvate de către unii dintre proprietarii de locuinţe. Aproximativ 10 milioane de oameni trăiesc în locuinţe închiriate privat, iar tendinţa este de continuare a acestei practici, creionând așa-zisa „generaţie care închiriază”.

În anul 2007, guvernul a hotărât să aducă în sprijinul chiriaşilor deposit guarantee scheme (schema de garantare a depozitelor), prin care se asigură că depozitul de bani al chiriaşilor este protejat. Mai mult decât atât, această lege oferă chiriaşilor protecţie faţă de proprietarii falşi sau faţă de cei care nu îşi respectă chiriaşii. Seb Klier, managerul National Private Tenants Organisation (NPTO) – Organizaţia Naţională a Chiriaşilor Privaţi, a declarat că deocamdată sunt foarte puţini chiriaşi care ştiu ce să facă în cazul în care sunt nemulţumiţi de proprietate sau de felul în care sunt trataţi de către proprietar. Iată care sunt drepturile, dar şi responsabilităţile unui chiriaş.

 

Drepturile în ceea ce priveşte reparaţiile

Cea mai comună dispută între proprietari şi chiriaşi, și care durează de obicei foarte mult timp până la rezolvare, este efectuarea reparaţiilor din casă, în special cele de urgenţă – cum ar fi inundaţiile sau probleme cu centrale electrice. 

————————————–

„Dacă vă aflaţi într-o locuinţă privată închiriată, proprietarul are obligaţia de a menţine proprietatea la un nivel decent şi în cazul în care există probleme, acestea trebuie rezolvate cât mai repede posibil, cum ar fi probleme cu încălzirea sau probleme de electricitate. Din păcate, timpul exact în care problemele trebuie rezolvate nu este specificat în lege. În astfel de cazuri, chiriaşii sunt sfătuiţi să vorbească cu proprietarii şi să stabilească aceştia un timp precis pentru rezolvarea problemelor.”

Seb Klier, Organizaţia Naţională a Chiriaşilor Privaţi

————————————–

Seb Klier spune că în cazul în care un chiriaş se luptă cu un proprietar încăpăţânat care nu vrea sau care trage de timp pentru rezolvarea reparaţiilor, singurul recurs ar fi să contacteze consiliul local, care are capacitatea de a forţa un proprietar de a face reparaţiile necesare, dar doar în situaţiile în care situaţia problemelor de reparaţii pune în pericol sănătatea şi siguranţa chiriaşilor.

Atenţie, însă! Foarte multe consilii nu vor lua în considerare un boiler spart ca o fiind o problemă ce trebuie rezolvată de către consiliu.

 

Pot refuza să mai plătesc chiria?

În cazul în care un proprietar trage de timp atunci când vine vorba de reparaţii esenţiale într-o proprietate, iar chiriaşul nu mai plăteşte chiria ca „răsplată” a nerezolvării reparaţiilor, Klier spune că neplata chiriei este ilegală, şi în cazul în care un chiriaş face acest lucru, chiar şi cu acest motiv bun, atunci proprietarul are dreptul să îl evacueze. De obicei, în astfel de cazuri, legea spune că în momentul în care un chiriaş nu îşi plăteşte chiria, acesta mai poate locui în acel spaţiu opt săptămâni, după care poate fi evacuat.

Un chiriaş poate, în conformitate cu procedurile specifice, să folosească banii  din chirie pentru a plăti pe altcineva să facă reparaţiile, în cazul în care proprietarul a fost informat de problema existentă. Pentru a face acest lucru fără a fi evacuaţi, potrivit legii arieratelor de închiriere, proprietarul trebuie să fie de acord. În cazul în care un chiriaş nu primeşte un răspuns, acesta poate efectua singur lucrările şi trimite apoi proprietarului nota de plată… însă legea este „vagă” atunci când proprietarul nu vrea să vă ramburseze plata pentru reparaţii.

————————————–

„Legea este vagă în acest sens. Ar putea fi posibil ca proprietarul să ramburseze acea plată, dar eu nu aş fi sigur că o va face. În consecinţă, depinde foarte mult de proprietar.”

Seb Klier, Organizaţia Naţională a Chiriaşilor Privaţi

————————————–

 

Mă poate ajuta o agenţie de închirieri?

Introducerea pe viitor a unui sistem de recurs obligatoriu pentru toate agenţiile care se ocupă de închirieri va aduce drepturile de partea chiriaşilor, şi astfel aceştia vor avea mai multe oportunităţi de a face o plângere şi de a primi suma cheltuită pe reparaţii.

Cu toate acestea, agenţiile nu au responsabilitatea pe care o are proprietarul, spun agenţii de închirieri.

————————————–

„Suntem într-un sector în care agenţiile nu pot furniza asistenţă de 24 de ore în 7 zile chiriaşilor.”

Seb Klier, Organizaţia Naţională a Chiriaşilor Privaţi

————————————–

Pentru consultanţă juridică privind drepturile dumneavoastră în calitate de chiriaş puteţi contacta serviciul care oferă consultanţă în privinţa locuinţelor la numărul de telefon 080 8800 4444 sau vizitaţi site-ul www.shelter.org.uk/advice.

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

2 pareri la “Chiriaşi, vă cunoaşteţi drepturile?”

  1. Octavian Spune:

    Articolul dumneavoastra este un punct de sprijin bine venit.Sunt pe cale sa inchiriez o casa prin intermediul unei agenti. Belvoire din Gloucester. Agentul mi-a cerut sa platesc suplimentar in afara de depozit si o asigurare pentru locuinta. A justificat aceasta spunind ca daca am sa fac daune casei sa poata fi acoperite. Puteti sa-mi spuneti daca este legal aceasta cerere sau o pot refuza?

  2. Iov Florin Maarius Spune:

    Propitaru ma obliga într-un fel sau altul sai plătesc caș, iar după NU-ȘI MAI ADUCE AMINTE CA IAM PLĂTIT CEVA GEN O SĂPTĂMÂNĂ 4 SAU 3 ZILE ȘI MEREU IESE CEARTA, CE AR TREBUI SA. FAC

Spune-ti si tu parerea!