Chiriașul englez, un coșmar pentru români!

Articol publicat in sectiunea Locuinţe, Poveşti româneşti, UK la bani mărunţi pe data 4 februarie 2016

UK_cearta

A împărți locuința cu persoane necunoscute îți poate provoca neplăceri la care nu te-ai fi gândit niciodată! Certurile mărunte, pornite de la un coș de gunoi care nu a fost dus la timp, se pot transforma cât ai clipi în adevărate scandaluri ce pot fi aplanate doar de oamenii legii. Exemple cu astfel de situații găsești în orice colț al Regatului Unit al Marii Britanii. Totuși, parcă atunci când ți se întâmplă chiar ție, problema capătă adevărate proporții! Ce se întâmplă în cazurile în care problemele apar între chiriașii români și englezi? Cum reacționează autoritățile? Există soluții? Există!

În urmă cu trei luni, am decis împreună cu prietenul meu să închiriem o cameră într-o casă locuită de alți străini. Ne săturasem să suportăm comportamentul „prietenilor” din România care, odată ajunși în Anglia, au uitat de unde au plecat și cine i-a ajutat să se pună pe picioare aici. Am găsit una aproape de centrul orașului, mare, curată, într-o casă în care mai stăteau două cupluri, unul de englezi și unul de români. Când landlord-ul ne-a cerut 330 de lire, nici nu am mai stat pe gânduri: era fix ce ne doream! Bucuria noastră a ținut însă mai puțin ca în povești!

 

Chefuri până în zorii zilei

Nu o să uit prea curând prima noapte în noua noastră casă! Obosiți după ce am căutat o zi întreagă o locuință în care să ne mutăm, ne-am făcut loc printre bagaje încă împachetate și ne-am pus la somn. A doua zi, ceasul urma să sune la 5 fix și ne așteptau 12 ore de lucru. Nici nu am apucat bine să ne punem la somn că la etaj a început petrecerea! Cuplul de englezi era pus pe distracție și toată casa răsuna de chicoteli. În scurt timp au apărut și invitații! Era clar, ne aștepta o noapte albă. Nu le-am zis nimic, am adormit doar târziu după miezul nopții, nu pentru că ei ar fi încheiat petrecerea, ci pentru că eram noi mult prea obosiți. A doua zi, surpriză! Am aflat de la ceilalți doi români din casă că noaptea cu pricina nu a fost una izolată: astfel de chefuri aveau loc de câteva ori pe săptămână. În scurt timp, ne-am convins că era adevărat ce aflasem și am încercat să ne înțelegem „cu vorba bună”. Nu am avut cu cine. După fiecare chef, care uneori se termina chiar când noi începeam serviciul, urmau scuze și promisiuni că data viitoare nu vor mai fi așa de gălăgioși. Spusele lor s-au dovedit a fi doar vorbe în vânt!

 

Arbitru în certuri conjugale

De parcă nu ne-ar fi fost suficientă gălăgia pe care o făceau atunci când dădeau petreceri, ne-am „trezit” în fața unei noi situații. Distracția lor se transforma uneori într-un scandal de proporții cu înjurături și îmbrânceli. Nu puține au fost nopțile când Kirsty, căci acesta era numele fetei, ne trezea cu strigătele ei de „Help me!”. Nu am înțeles niciodată care erau motivele de ceartă și cine era vinovat, dar nu ne lăsa inima să stăm în cameră în timp ce pe holul casei noastre, o femeie era bătută! Așa că, de fiecare dată, am ieșit la ei și am încercat să calmăm spiritele. Îmi amintesc de o noapte când a fost nevoie chiar să sunăm la poliție pentru ca scandalul să ia sfârșit. A doua zi ne-au acuzat că au petrecut o noapte în arest DIN CAUZA NOASTRĂ!

 

trimiteri-sus-4

INFO: Probleme cu colegii de apartament

PE CE SE CEARTĂ ROMÂNII?!

INVESTEȘTI ÎN CASA ÎNCHIRIATĂ?

NUMAI CHIRIAȘ SĂ NU FII!

trimiteri-jos-4

 

Mâncarea mea era și mâncarea lor

Pentru că lucram câte patru zile în ture de 12 ore, obișnuiam să facem cumpărături săptămânale. Astfel, cu lista în mână, mergeam în supermarket și ne asiguram că punem în coș tot ce ne trebuie pentru a găti timp de o săptămână. Calculele noastre au fost date, de fiecare dată, peste cap de englezii cu care împărțeam casa. Culmea, lor li se termina mereu, fără să își dea seama, pâinea, uleiul, apa, cartofii sau cafeaua. Atunci apelau la noi. Le-am oferit de fiecare dată, dar pentru ei nu a fost suficient! Nu de puține ori constatam cu stupoare că lipsesc din frigider caserole cu carne, fructe, iaurturi sau mezeluri. Nu au recunoscut niciodată că ei sunt cei care fură mâncarea, chiar dacă discuțiile se purtau cu toată lumea de față și ceilalți doi români se plângeau de aceleași probleme.

 

Picătura care a umplut paharul

La o lună după ce am venit noi în casa cu pricina, a mai apărut o chiriașă, româncă. S-a instalat într-o cameră single de la etajul unu al locuinței. Și ea a avut parte de aceeași „primire”. Chiar în prima noapte, cei doi englezi au dat o petrecere ce a ținut până când s-a făcut lumină afară. Nu a contat nici atunci, cum nu a contat nici altădată, că noi lucram a doua zi și aveam nevoie de odihnă. În seara următoare cheful a început chiar când noi ne întorceam de la job. În bucătăria în care noi urma să mâncăm era plin de sticle de băutură din care sorbeau fără jenă doi bărbați englezi, musafiri ai colocatarilor noștri. Am renunțat la cină și ne-am dus mâhniți în cameră cu gândul că iar o să urmeze o noapte albă. De data această însă, lucrurile au scăpat mult de sub control! Băut bine, unul dintre petrecăreți a spart ușa de la camera în care se afla românca nou venită în casă, sub pretextul că acolo a locuit el cândva și că avea lucruri de recuperat. Incidentul a fost urmat de înjurături și îmbrânceli la care au participat toți cei din casă, șocați fiind unde se ajunsese. Era clar pentru noi că doar oamenii legii i-ar fi putut calma, așa că am pus mâna pe telefon și am sunat la poliție. Acel incident a fost picătura care a umplut paharul! A doua zi am sunat landlord-ul și i-am povestit prin ce a trecut Maria cu o noapte în urmă și ce am fost noi nevoiți să îndurăm de aproape două luni. Noua chiriașă, încă șocată de cele petrecute, și-a cerut banii înapoi și a spus că vrea să plece din casă. L-am avertizat că și noi o să-i călcăm pe urme dacă nu pune punct la acele incidente.

 

Am învins! Landlord-ul i-a dat afară din casă

Pentru landlord povestea noastră părea desprinsă din scenarii de filme. Lui nu-i venea să creadă ce se întâmplă în casă, mai ales că fusese căutat și de poliție ca urmare a faptului că oamenii legii aplanaseră, nu o dată, conflicte în locuința noastră. După ce a asistat la lungi discuții contradictorii între „tabăra” de români și „tabăra” de englezi, proprietarul casei a hotărât să îi dea afară pe cei doi englezi, chiar dacă ei locuiau de mai mult timp aici. Acest incident mi-a lăsat un gust amar, chiar dacă, aparent, noi am avut câștig de cauză. Proprietarul a pus conflictul nostru pe seama faptului că englezii au un comportament mai greu de înțeles „de cei veniți din alte țări”. A fost clar pentru mine că o parte din el dezaproba atitudinea cuplului respectiv, însă în decizia luată nu ne-a ținut nouă partea, ci pur și simplu nu a dorit să piardă cinci chiriași în favoarea a doi, fie ei și din același neam cu el.

Autor articol: Loredana Petrescu
Etichete: , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!