„CIA a plătit României milioane de dolari pentru a găzdui închisori secrete”

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 1 iulie 2016

„Agenția Centrală americană de Informații a plătit României milioane de dolari pentru a găzdui închisori secrete”, a afirmat Amrit Singh, avocata sauditului Abd al-Rahim Al Nashiri aflat într-o închisoare CIA din București, în 2014.

Declarația a fost făcută miercuri, în prima zi a audierilor de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), unde România este acuzată că a permis CIA să tortureze pe teritoriul său suspecți de terorism în cadrul unui program secret de extrădări în timpul președinției lui George W. Bush, relatează The Associated Press.

Amrit Singh a declarat la CEDO că închisori CIA au funcționat în România din 2003 și până în 2005, cu „încuviințarea și complicitatea” Guvernului de la București, acuzații pe care autoritățile române le resping. Reprezentanta guvernului român, Catrinel Brumar, i-a replicat că este nevoie de mai mult decât de niște „ponturi și speculații pentru a stabili responsabilitățile statului”. Ea a adăugat că o anchetă este în curs. Curtea a anunțat că va statua în câteva luni dacă România a permis cu bună știință să funcționeze închisori secrete CIA în care s-a practicat tortura și dacă nu a reușit să împiedice torturarea clientului lui Singh. Presupusa existență a unor închisori secrete CIA pe teritoriul României reprezintă un subiect sensibil în această țară, un aliat puternic al Statelor Unite care căuta, la vremea respectivă, susținerea Washingtonului pentru a adera la NATO, ceea ce a făcut în 2004. Singh a declarat telefonic pentru The Associated Press că România „este derutată și refuză să recunoască evidența” în pledoaria sa. Ea a adăugat că clientul ei – sauditul Abd al-Rahim Al Nashiri – a fost încătușat, privat de somn, supus unor zgomote puternice și lumini intense, pălmuit și supus unei „hrăniri rectale cu forța” într-o închisoare CIA din București, în 2014. Nashiri se află în prezent în custodia Statelor Unite, la închisoarea militară de la Guantanamo Bay (Cuba). Avocata a subliniat că maltratarea lui Nashiri nu a condus la obținerea unor informații utile. Un raport al Comisiei pentru Informații din cadrul Senatului american cu privire la tortura practicată de CIA a fost finalizat în 2014. Acest raport a oferit detalii despre torturarea deținuților și modul în care a fost împiedicată supravegherea Guvernului. România nu este menționată în mod direct în acest raport. Amnesty International a catalogat audierea de miercuri drept „o piatră de hotar în (tragerea la) răspundere” în acest dosar.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!