Cinci femei care au influențat secolul XX

Articol publicat in sectiunea Curiozităţi pe data 23 ianuarie 2015

Mother Teresa, Coco Chanel, Marilyn Monroe, Indira Gandhi, Diana Princess of Wales

Maica Tereza (1910-1997)

Maica Tereza a fost o călugăriță romano-catolică, care și-a dedicat viața pentru a-i ajuta pe săracii din toată lumea. A stat mulți ani în Calcutta, India, unde a înființat Fundația Misionarii Carității, care a avut ca misiune ajutorarea celor mai săraci oameni. Nominalizată cu Premiul Nobel în 1979, Maica Tereza a devenit un simbol al carității și un model demn de urmat pentru toate femeile.

Vorbele ei calde, care îndeamnă la ajutorul fratelui și atenția spre celălalt, nu numai spre noi înșine, vor rămâne pururi în sufletele a mii de oameni: „Nu este vorba de cât de mult facem, ci de câtă dragoste depunem în ceea ce facem. Nu despre cât oferim este vorba, ci de câtă dragoste punem în ceea ce oferim.”

Născută în Macedonia, de copilă a simțit chemarea către Dumnezeu, iar la vârsta de 18 ani i s-a permis să se alăture unui grup de măicuțe în Irlanda. Ajunsă în India, a fost mai întâi profesoară, dar suferințele și sărăcia celor de acolo au făcut-o să își dorească să îi ajute mai mult pe cei la care nimeni nu se uita. Adesea spunea din cuvintele Mântuitorului: „Orice faci pentru fratele tău, pentru mine faci.” Dragostea ei o răspândea tuturor, căci credea sincer că iubirea singură nu are sens, ea trebuie să fie împărțită oamenilor prin acțiuni de binefacere.

A trecut prin multe perioade grele în Calcutta, dar a îndurat cu eroism foametea și s-a îngrijit de săraci, bolnavi și de toți oamenii uitați de lume.

A reușit să deschidă, în 1952, un centru unde veneau oamenii cu boli în stadiu final, permițându-le acestora să moară decent, cu demnitate, și nu pe stradă.

Misiunea ei de a fi mai aproape de nevoile oamenilor săraci a mișcat oameni din toată lumea, care i-au urmat exemplul și până în acest moment, există mai mult de 700 de astfel de misiuni în 130 de țări ale lumii. Precum Maica Tereza obișnuia să zică „nu toți oamenii pot face lucruri mărețe, dar oricine poate face ceva mic cu multă dragoste”, mulți au fost cei care i-au urmat exemplul și au început să își ajute frații la nevoie.

Întrebată cum ar trebui să contribuim cu toții la pacea în lume, aceasta a răspuns: „Du-te acasă și iubește-ți familia.” Astfel, Maica Tereza intră în istorie, fiind una dintre femeile importante care au schimbat lumea în secolul XX.

 

Gabrielle Bonheur sau Coco Chanel (1883-1971)

„Moda nu este ceva care există doar în rochii. Moda este pe cer, pe stradă, moda are de-a face cu ideile, cu stilul de viață, ce tot ceea ce se întâmplă în jur”, sunt vorbele celei mai celebre femei designer vestimentar, care a revoluționat moda cu stilul său simplu și elegant.

Coco Chanel a făcut ceea ce numim astăzi o rochie fină și elegantă, în care să te miști natural, să te simți bine, să fie modernă, practică și simplă. Rămasă orfană de tânără alături de sora ei începe să muncească la ceva care îi făcea plăcere, la ceva care i-a adus succesul fără să vrea acest lucru. Chiar ea spune: „În 1919 m-am trezit faimoasă. N-aș fi ghicit niciodată. Dacă aș fi știut că voi ajunge faimoasă, aș fi fugit mâncând pământul și aș fi plâns ca un copil. Ar fi trebuit să fiu inteligentă. Dar sunt sensibilă și tăcută.”

Anii ’20 au reprezentat o perioadă de mari schimbări în ceea ce le privește pe femei. A fost perioada în care femeile au primit dreptul la vot în multe țări vestice, de asemenea, femeile au început tot atunci să ocupe locuri de muncă specifice până atunci bărbaților. Iar hainele lui Coco Chanel sunt simbolizate de unele modificări sociale și politice ale vremurilor acelea.

Cu siguranță una dintre femeile care au schimbat lumea modei, fiind în top 100 printre cele mai influente personalități ale lumii.

 

Marilyn Monroe (1926-1962)

Sunt multe femei care și-au dorit sau își doresc să fie ca frumoasa și talentata actriță americană. Figură foarte cunoscută a Hollywoodului, plină de strălucire și faimoasă, tânăra actriță a jucat roluri de neuitat în filme ca All About Eve, Niagara și Gentleman Prefer Blondes sau How To Marry a Millionaire.

În 1942 se căsătorește cu Jimmy Dougherty, iar când acesta se înrolează în armată în al Doilea Război Mondial, ea pleacă în California să lucreze la o fabrică de muniție. Aici îl întâlnește pe cel care îi va schimba viața. Fotograful David Conover devine imediat un mare fan al actriței și îi face numeroase poze, iar în scurt timp ajunge pe coperțile marilor reviste americane.

În 1946 divorțează și începe propriu-zis cariera sa în actorie. Rămâne în istoria celor mai importante femei care au schimbat lumea, datorită frumuseții, grației și stilului său urmat de atâtea tinere dornice de faimă din zilele noastre. Sinceritatea ei va rămâne veșnic un model de urmat pentru tinerele de astăzi, care parcă uită că noblețea stă în lucrurile simple. Chiar diva însăși lasă cuvinte sincere și nevinovate: „Sunt bună, dar nu sunt un înger. Păcătuiesc, dar nu sunt diavolul însuși. Sunt doar o fată mică într-o lume mare, care vrea doar să găsească pe cineva să iubească.”

În 1962, moartea ei prematură a întristat multă lume, dar rămâne printre figurile feminine care au impresionat istoria cinematografică a secolului XX.

 

Indira Gandhi (1917-1984)

Indira Gandhi a fost prima femeie prim ministru a Indiei în trei rânduri consecutive, din 1966 până în 1977, apoi din 1980 până la asasinarea ei în 1984. A fost menționată printre cele mai mari nume de femei din întreaga lume de către BBC în 1999, alături de Maica Tereza, Marie Curie și regina Elisabeta I a Angliei.

Indira Gandhi a fost crescută într-un mediu foarte intens din punct de vedere politic, căci bunicul ei, Motilal Nehru, a fost un lider naționalist indian, iar tatăl ei, Jawaharlal Nehru, a jucat un rol important în mișcarea de independență a Indiei, fiind primul prim ministru al Indiei independente.

Și-a făcut studiile la Oxford, iar când s-a întors înapoi în țară, în 1941, s-a implicat activ în mișcarea de independență a Indiei, fiind angajată în guvernul tatălui său. După moartea acestuia, a devenit destul de repede prim ministru, datorită charismei sale, dar mai ales măsurilor sale economice populiste. A încurajat și promovat productivitatea agricolă și a adus India la o victorie decisivă în războiul cu Pakistanul, în 1971. În 1974, India a dus la bun sfârșit prima bombă nucleară din țară, Gandhi având un rol major în fabricarea ei.

 

Diana, prințesa de Wales (1961-1997)

Prințesa Diana a fost printre cele mai cunoscute figuri ale sfârșitului de secol XX. Pe parcursul vieții sale a fost printre cele mai fotografiate persoane, apărând pe coperțile revistelor mai des decât orice altă persoană. În același timp, este de admirat toată munca sa caritabilă, în special cu bolnavii de SIDA.

S-a măritat cu prințul Charles în 1981 și primește titlul de Alteța Sa Regală Prințesa Diana de Wales. A crescut într-o familie de aristocrați, fiind pasionată de muzică și balet. Când l-a cunoscut pe Charles lucra part-time ca asistent într-o școală de asistente medicale din Londra.

După divorțul de Charles, care i-a adus multiple stări depresive, Diana s-a implicat în numeroase tipuri de acțiuni caritabile. Astfel, în 1987, Diana era printre cele mai cunoscute persoane fotografiate alături de un bolnav de SIDA. Acest lucru a jucat un rol important în schimbarea atitudinii față de boală la nivel mondial.

O altă acțiune foarte cunoscută a acestei femei care a schimbat lumea secolului XX a fost încurajarea interzicerii minelor. A influențat închiderea minei din Ottawa.

Cu puțin timp înainte să moară s-a întâlnit cu Maica Tereza, fiind foarte impresionată. Chiar a declarat că este o „mică, mică Maică Tereza”, iar Maica Tereza a spus despre ea că „Diana este fiica mea”.

Chiar dacă s-au spus multe legate de viața ei personală, prințesa Diana rămâne o figură foarte populară a secolului XX, datorită faptului că oamenii se identificau cu ea, iar faptul că s-a implicat atât de activ în activități caritabile a schimbat definitiv impresia despre personajele regale. Chiar prințesa însăși spunea: „Oricine are nevoie să fie valorificat. Oricine are potențial de a da ceva înapoi, doar să aibă ocazia.” Aceste vorbe demonstrează noblețea sufletească pe care o avea și care a făcut-o să fie printre cele mai importante femei care au schimbat lumea.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!