Cinci întrebări pentru medic

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 29 mai 2015

doctor with female patientOrice consultaţie începe cu un dialog între medic şi pacient. Medicul pune întrebări legate de istoricul bolilor din familie, iar pacientul ar trebui să ceară lămuriri despre problema sa de sănătate. Pentru a veni în sprijinul tău îţi propunem un set de cinci întrebări pe care poţi să le adresezi medicului.

 

  1. La ce să mă aştept după analize?

În mod normal, în urma primei consultaţii, medicul îţi recomandă un set de analize. Acestea cuprind câteva teste de sânge pentru a depista nivelul colesterolului, pentru a observa activitatea hormonilor tiroidieni T3 şi T4, valoarea trigliceridelor, VSH-ul (viteza de sedimentare a hematiilor, care arată dacă în corp există o infecţie), Ac Anti-HCV (anticorpii virusului hepatitic C) şi Ag HBs (antigenul hepatitei B). Tu, ca pacient, ar trebui să îl întrebi pe medic ce ar putea sugera analizele şi care sunt paşii următori. O discuţie deschisă şi sinceră cu medicul este cea mai sigură cale către un diagnostic corect.

 

  1. În ce situaţie voi reveni la medic?

Unele persoane nu răspund la tratamentul prescris de medic şi, prin urmare, există riscul ca simptomele să se agraveze. Alte persoane prezintă efecte secundare severe la administrarea anumitor medicamente. De aceea, este necesar să îţi întrebi medicul care sunt riscurile pe care ţi le asumi luând tratamentul prescris, în ce situaţii este nevoie să îl opreşti şi când ar trebui să revii la un consult. Sub nicio formă nu trebuie să îţi schimbi tratamentul din proprie iniţiativă şi nici să iei „după ureche” diferite medicamente!

Spune-i medicului ce alte medicamente mai iei, pentru a te asigura că nu interacţionează negativ.

 

  1. Medicaţia va avea efecte adverse?

După ce ţi s-a pus diagnosticul, urmează o perioadă dificilă, şi anume tratamentul. Înainte de a-l începe, întreabă medicul care sunt efectele adverse ale pastilelor şi ce alimente trebuie să eviţi pe durata acestuia. Există anumite alimente ce pot interfera cu medicaţia, afectându-i efectul. De asemenea, unele pastile dau stări de somnolenţă pe parcursul zilei şi îţi pot scădea capacitatea de concentrare. De aceea, este recomandat să nu le iei în timpul programului.

 

  1. Voi adopta un alt stil de viaţă?

Inevitabil, apariţia unei boli te va scoate din rutină. Întreabă medicul la ce schimbări să te aştepţi, ce dietă trebuie să adopţi şi dacă ai voie să faci mişcare. De exemplu, sunt boli care necesită izolarea la domiciliu. De asemenea, există boli care se agravează în medii cu mult fum de ţigară şi, prin urmare, va trebui să eviţi locurile în care se fumează.

 

  1. Va fi necesară operaţia?

După aflarea rezultatelor analizelor, întreabă medicul dacă trebuie să te pregăteşti de o eventuală operaţie. Dacă răspunsul este afirmativ, cere informaţii suplimentare despre măsurile pe care trebuie să le iei în perioada premergătoare operaţiei. În cele mai multe situaţii, este necesară internarea în spital.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!