Cinci motive pentru a evita facturile electronice

Articol publicat in sectiunea Utilităţi pe data 27 martie 2011

Fuga după facturile electronice a făcut ca mulţi clienţi să-şi ia adio de la familiarele plicuri adunate într-un sertar. Ţineţi însă minte că o copie de hârtie poate fi foarte bună în unele cazuri.

Fie că este vorba de a dovedi cine sunteţi, de a cere o plată sau de a consulta propria istorie financiară, factura electronică vă poate pune probleme.

Iată cinci motive pentru care ar trebui să păstraţi măcar unele dintre facturi în formatul obişnuit, pe hârtie.

 

Identitatea

Doriţi să deschideţi un cont bancar, să primiţi un permis de parcare de rezident sau să vă înscrieţi la bibliotecă? De cele mai multe ori, pentru acest lucru vi se va cere o factură la utilităţi ca modalitate de identificare – cele printate de pe internet nu vor fi luate întotdeauna în considerare.

Unele bănci, consilii, biblioteci şi alte persoane care doresc să ştie cine sunteţi vor refuza până şi o copie printată de calitate extrem de bună a facturii. Acest lucru vă poate face probleme.

 

Recalculările

Companiile de gaz şi electricitate sunt renumite pentru multe lucruri – iar a le oferi clienţilor facturile corecte nu este chiar unul dintre ele. Dacă le atrageţi atenţia şi dovediţi că factura dumneavoastră este incorectă de ceva vreme, poate vă veţi recupera suma plătită în plus din ultimul an. Dacă este vina lor, atunci nu vă veţi primi banii decât pentru ultimul an. Dar pentru asta va trebui să aveţi facturile pentru a dovedi că aveţi dreptate.

 

Plăţi şi taxe

Bătălia comisioanelor bancare se duce mai ales în ceea ce priveşte taxele incorecte. Pentru a cere înapoi o sumă sau pentru a nu plăti o taxă falsă, va trebui să ştiţi ce s-a întâmplat. Unele servicii bancare online păstrează istoricul doar pentru un an sau doi. Acest lucru poate nu fi îndeajuns pentru situaţia dumneavoastră şi, în plus, există posibilitatea să plătiţi sume uriaşe pentru copiile facturilor.

 

Taxele

Trebuie să faceţi o returnare de taxe, să vă amintiţi când aţi fost plătit de cineva sau să le spuneţi celor de la Inland Revenue că nu aveţi atât de mult precum cred ei? Ei bine, va trebui să dovediţi acest lucru. Dacă înregistrările online ale băncii nu sunt decât pentru o anumită perioadă de timp, atunci va trebui să plătiţi pentru facturi. Şi este şi mai uşor să vă ţineţi situaţia financiară în ordine dacă vă păstraţi copii scrise ale facturilor.

 

Dispute

Dacă spuneţi că aţi plătit pe cineva, iar acea persoană spune că nu aţi făcut asta, o factură este tot ce vă trebuie. Similar, dacă aţi fost taxat mai mult decât era cazul, va trebui să aveţi cu ce să dovediţi asta. Mulţi spun că trebuia să vă daţi imediat seama de asta, dar adevărul este că foarte multe persoane nu observă că sunt taxaţi mai mult decât trebuie decât mult mai târziu după ce acest lucru a avut loc. O cutie organizată în care să păstraţi facturile este tot ce aveţi nevoie pentru a nu intra în dispute pe aceste teme.

Autor articol: Liviu Untaru

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!