Cinci semnale de alarma vizavi de masinile la mana a doua

Articol publicat in sectiunea Auto pe data 23 noiembrie 2009

Pacat ca masinile nu pot vorbi! Experienta cumparatorului ar fi fost una cu mult mai usoara. Pentru ca, fie ca este sau nu verbalizata, fiecare masina are o poveste de spus. Si pentru a evita sa fiti pacaliti, depinde doar de dumneavoastra sa ascultati. Va trebui sa faceti tot posibilul sa aflati totul despre trecutul masinii, sa dezgropati scheletul existentei sale.

Exista foarte multe probleme care se pot ascunde sub suprafata – daune produse de accidente, un certificat de inregistrare contrafacut, parti mecanice aproape uzate. Nu este ca si cum v-ati casatori cu masina, dar cumpararea ei este totusi o declaratie financiara. N-ati dori sa aflati despre toate acestea inainte de a spune „Da” si de a nu irosi suma de bani pe care ati castigat-o muncind?

Cu lista de mai jos, veti fi capabil sa abordati cumpararea unei masini la mana a doua cu mai multa siguranta si sa nu ajungeti sa scapati de ea imediat dupa ce ati cumparat-o.

 

Lipsa unor inregistrari de service

Unul dintre cele mai importante aspecte ale unei masini folosite este istoricul ei de intretinere. Vreti sa va asigurati ca veti cumpara o masina care a trecut prin rutina schimbarii de ulei si a verificarilor periodice. Intrebati-l intotdeauna pe vanzator, chiar daca este un dealer, de toate inregistrarile legate de service. Daca nu vi le poate pune la dispozitie, nu aveti cum sa aflati daca masina a fost intretinuta asa cum trebuia. Aditional, cu cererea inregistrarilor respective, verificati sticker-ul care ar trebui sa se afle pe parbriz si care sa spuna cand trebuie sa aiba loc urmatoarea schimbare de ulei. Daca acesta nu exista sau termenul este expirat, intrebati de ce.

 

Probleme cu istoria masinii si a accidentelor

Istoria masinii este esentiala in orice cumparare a unui vehicul la mana a doua. Puteti cere vanzatorului sau dealerului un astfel de raport sau il puteti accesa chiar dumneavoastra on-line pe baza VIN (Vehicle Identification Number – numarul de identificare al masinii). O verificare personala va poate costa de la 3,99 lire per raport. Acesta arata istoria de accidente si pagubele produse masinii, la fel ca si problemele de certificare, deteriorare a structurii sau cele legate de resetarea kilometrajului, oricare dintre acestea urmand sa fie un motiv serios de a renunta la achizitionare, daca lucrurile stau rau.

 

Problemele mecanice

O privire rapida sub masina poate arata eventualele scurgeri de carburant, dar daca nu sunteti un expert atunci poate ca este bine sa apelati la cineva care se pricepe pentru a face o verificare de rutina a masinii, pentru a va asigura ca aceasta se prezinta in conditii bune. Un PPI (Pre-Purchase Inspection – verificare inainte de cumparare), realizata de o persoana terta si neutra (un mecanic certificat sau un tehnician al unei reprezentante), va poate costa intre 100 si 200 lire.

Inspectia este o declaratie detaliata vizavi de modificarile cosmetice si conditiile mecanice ale masinii. Este un castig fantastic de vreme ce poate alerta de problemele existente, cele legate de intretinere sau interventiile cosmetice realizate sasiului. Mecanicul poate urca masina pe un lift pentru a verifica si componentele la care se ajunge mai greu. Asigurati-va ca acesta va verifica si eventualele modificari ale vopselei, daca acestea exista putand fi semnul unui accident care nu a fost raportat la compania de asigurari. Alegeti dumneavoastra partea care se va ocupa de inspectia masinii, nu mergeti la cineva care v-a fost recomandat de vanzator. Si cereti ca rezultatele sa va fie trimise direct dumneavoastra.

Poate ca veti fi tentat sa sariti peste un PPI, dar va putem spune ca acesta merita de fiecare data sa fie facut. Faceti o investitie serioasa in masina, iar PPI este doar o parte infima din aceasta. Daca apar orice probleme dupa PPI, atunci puteti renunta sa cumparati masina. Daca nu doriti acest lucru, atunci puteti negocia un pret mai bun pentru dumneavoastra.

 

Problemele certificatului de inregistrare

Verificarea pe care o faceti direct va trebui sa arate daca exista probleme de inregistrare ale masinii, de la pagubele produse de grindina pana la cele produse de foc. Majoritatea acestor probleme sunt serioase semne de intrebare, dar sunt cateva care ar trebui sa va indeparteze imediat de masina: cele legate de inundatie, ceea ce inseamna ca masina a suferit pagube serioase in urma unei inundatii, cele legate de „salvage” ceea ce inseamna ca eventuala companie de asigurari a declarat masina in dauna totala dupa o deteriorare extrem de serioasa, ca si cele „junk”, ceea ce indica faptul ca masina nu este una care sa poata fi folosita in siguranta si nu poate fi inmatriculata.

 

Certificat de inregistrare fraudulos

Un certificat de inregistrare fara probleme nu inseamna ca acesta este valid. Infractorii pot crea fraudulos documente si se pot folosi de ele pentru a inregistra legal o masina furata si a o vinde. Daca veti cumpara o masina fara un certificat valid, cel mai rau scenariu este acela in care, de fapt, nu sunteti stapan legal pe ceea ce tocmai ati cumparat.

Primul pas pentru a verifica certificatul este acela de a verifica la DMV. De obicei veti avea nevoie doar de numarul VIN al masinii si veti plati o taxa nu foarte mare (de cele mai multe ori, tranzactia cere sa va prezentati la un birou DMV). Va trebui sa va asigurati ca VIN-ul de pe masina corespunde cu cel de pe titlu si ca numele vanzatorului este acelasi cu cel de pe titlu. Aceasta verificare este utila si pentru a va ajuta sa vedeti diferitele amanunte de pe titlu, cum ar fi acelea ca proprietarul inca mai face plati pentru ea sau ca nu si-a castigat inca drepturile de proprietate. Aceste lucruri ar putea complica tranzactia, mai ales daca o cumparati de la un vanzator particular.

Oricum, chiar daca titlul pare ca apartine vanzatorului, acesta tot poate fi fraudulos. Exista cateva semne care va pot spune daca ati fost sau nu pacaliti. Fiti atenti daca masina a fost adusa de curand in stadiul respectiv sau daca numarul VIN are cele mai mici semne de modificare sau de incercare de a fi fost modificat. Certificatul de inregistrare trebuie sa arate oficial, adica trebuie sa fie trecut pe hartie speciala cu semne distinctive, vizibile doar cand hartia este tinuta in lumina. Textul, grafica si marginile trebuie sa arate impecabil, nu blurate. Daca puteti, comparati acest titlu cu unul de care sunteti sigur ca este original, de exemplu cu cel al unui prieten, si asigurati-va ca ambele arata la fel.

 

Concluzii generale

A verifica toate acestea poate parea excesiv, dar va pot ajuta sa nu irositi timpul si sa mergeti fara batai de cap inainte. La sfarsit, PPI, verificarea personala a masinii, inregistrarile DMV si vanzatorul trebuie sa prezinte consistente. Daca oricare dintre aceste informatii pare suspecta, luati in considerare decizia de a anula imediat tranzactia. Daca oricare dintre semnele de mai sus sunt prezente, atunci ar fi foarte bine sa nu mai aruncati o a doua privire masinii. Nu doare sa plecati, dar cu siguranta ca nu va fi la fel de placut sa puneti mana pe o masina cu probleme. In plus, avand la indemana internetul, puteti sa gasiti o masina aproape in fiecare colt dorit. Dupa cum se spune, exista o gramada de alti pesti in mare.


Etichete: , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!