Cine e cu adevarat UKIP…

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 14 iulie 2013

UKIP, partidul britanic care contesta cel mai vehement prezenta imigrantilor romani in Regatul Unit, a fost subiectul unei analize pe postul national al televiziunii britanice BBC1. „Cine sunt de fapt membrii acestei formatiuni politice nationaliste?” si „Care este viziunea lor despre viitorul Marii Britanii?” au incercat sa afle realizatorii emisiunii Sunday Politics transmise duminica, 7 iulie, pe canalul tv BBC1.

Adeptii Partidului Independentei din Marea Britanie (UKIP – UK Independence Party) se declara impotriva acceptarii romanilor si bulgarilor in aceasta tara si considera ca imigratia este principala problema cu care se confrunta Regatul Unit in prezent. Membrii acestei formatiuni politice sustin ca si-ar dori iesirea imediata a tarii lor din Uniunea Europeana. Si totusi, UKIP se bucura de cresteri spectaculoase in sondajele de opinie. Prin voturile britanicilor, reprezentantii partidului au ajuns sa ocupe locuri in Parlamentul European sau in consiliile locale de pe intinsul regatului. Si spera sa castige un numar insemnat de fotolii in Camera Comunelor, forul inferior al Parlamentului din Westminter Palace, la urmatoarele alegeri generale din 2015.

Un sondaj realizat la solicitarea show-ului politic televizat Sunday Politics, difuzat pe canalul BBC1, dezvaluie cine sunt si cum gandesc in realitate cei din UKIP…

 

Impotriva imigrantilor, dar pentru pedeapsa cu moartea

Imigrantii au adus mari deservicii Marii Britanii, iar romanii si bulgarii trebuie perceputi ca o adevarata amenintare pentru Regatul Unit in 2014, a sugerat Nigel Farage, presedintele UKIP, duminica, 7 iulie, intr-un interviu acordat pe canalul BBC1 lui Andrew Neil, moderatorul emisiunii Sunday Politics. „Din 1997 si pana in prezent, Regatul Unit s-a confruntat constant cu o imigratie excesiva ce a avut efecte profund negative asupra societatii britanice. Asa se face ca am ajuns sa avem un milion de someri in randul tinerilor. Iar in 2014 ne pregatim sa deschidem portile tuturor romanilor si bulgarilor”, a spus Farage.

Parerile radicale ale liderului formatiunii nationaliste sunt impartasite si de catre ceilalti membrii ai Partidului Independentei din Marea Britanie. Un sondaj online realizat de compania de specialitate ComRes arata ca 76% dintre reprezentantii UKIP cred ca imigratia este cea mai acuta problema actuala a Regatului Unit. Aceasta este considerata mai importanta decat aceea a relatiei dintre Uniunea Europeana si Marea Britanie.

Marea majoritate a celor din UKIP sustin introducerea pedepsei cu moartea in legislatia Marii Britanii, a mai reiesit din sondajul ComRes. Aproximativ 67% dintre ei cred ca aceasta ar trebui aplicata pentru uciderea unui politist ori a unui copil sau pentru autorii de atacuri teroriste.

O treime dintre actualii consilieri locali din Marea Britanie care fac parte din UKIP sunt fosti membri ai Partidului Conservator, a rezultat din sondajul ComRes. Iar 21% dintre acestia au mai fost consilieri locali alesi pe listele conservatorilor.

La sondajul online efectuat in intervalul 28 iunie – 3 iulie au participat 101 de consilieri locali UKIP din Anglia si Tara Galilor. Cifra reprezinta peste 50% din numarul total al alesilor locali care reprezinta formatiunea politica in Marea Britanie, dupa cum s-a precizat in cadrul show-ului politic televizat Sunday Politics, transmis in 7 iulie de catre BBC1.

 

A treia forta politica a Marii Britanii?

UKIP a ajuns sa fie cotat a treia forta politica in Marea Britanie, dupa laburisti si conservatori, dar inaintea liberal-democratilor aflati in prezent in coalitia de guvernamant de la Londra.

Conform barometrului de opinie realizat de Ipsos Mori in luna martie, UKIP se bucura de sustinerea a 13% din electoratul britanic, devansand cu doua procente pe reprezentantii Partidului Liberal Democrat, creditat doar de 11% din alegatori. „Aceasta este si cea mai buna clasare obtinuta de un partid britanic, altul decat cele trei formatiuni politice importante existente in Regatul Unit (Partidul Conservator, Partidul Laburist, Partidul Liberal Democrat) din 1981”, precizeaza specialistii de la Ipsos Mori.

Britanicul Nigel Farage s-a nascut la 3 aprilie 1964 in Farnborough, oras din comitatul Hampshire aflat in sudul Angliei. Acesta a fost membru al Partidului Conservator, insa a parasit formatiunea politica in 1992, in semn de protest, imediat dupa semnarea Tratatului de la Maastricht. El a devenit atunci membru fondator al Partidului Independentei din Marea Britanie, pe care il si conduce in prezent. 

Nigel Farage a fost votat de alegatorii britanici ca europarlamentar in 1999. Acum el isi exercita la Strasbourg al treilea mandat in Parlamentul European, unde a obtinut si functia de co-presedinte al grupului eurosceptic „Europe of Freedom and Democracy”.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!