Cine e „doamna de fier” care va negocia Brexit-ul

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 15 iulie 2016

uk-theresa-may-prim-ministru

La trei săptămâni după votul istoric pentru Brexit, Marea Britanie rămâne fără David Cameron. Premierul britanic și-a anunțat miercuri demisia și i-a predat ștafeta succesoarei sale, Theresa May. Transferul de putere s-a făcut după ce Cameron a mers la palatul Buckingham pentru a-i prezenta demisia reginei Elisabeta a II-a. Theresa May va fi astfel prima femeie premier din Regatul Unit din ultimii 26 de ani, adică de la Margaret Thatcher încoace.

Theresa May, fostul ministru de interne și câștigătoarea cursei pentru șefia conservatorilor britanici, a susținut campania pentru rămânerea în UE, însă a subliniat că nu va organiza un nou referendum legat de apartenența la UE. Presa britanică scrie că May este recunoscută pentru capacitatea extraordinară de muncă, duritatea și pragmatismul ei, calități care îi vor fi cu siguranță necesare la negocierile pentru ieșirea regatului din Uniunea Europeană. Presa britanică a numit-o chiar „doamna de fier”, așa cum a fost cunoscută Margaret Thatcher.

Noua șefa a Partidului Conservator a dat asigurări luni, în primul său discurs după ce a fost confirmată în funcție, că Brexit-ul va fi un succes, că va unifica țara, divizată profund de referendumul privind apartenența la UE de luna trecută, și că va construi un Regat Unit mai bun, relatează The Independent. „Sunt onorată (…) să fiu aleasă de Partidul Conservator pentru a deveni liderul său”, a spus Theresa May.

 

„Niciun cetățean european nu va fi deportat”

Guvernul conservator al Marii Britanii va depune eforturi pentru a oferi cât mai multe drepturi cetățenilor UE care vor rămâne în Marea Britanie, dar decizia va fi luată în funcție de situația cetățenilor britanici în spațiul comunitar, a declarat premierul David Cameron în ultimul său discurs în Parlament.

Întrebat de un parlamentar în cursul ultimei prezențe în Parlament dacă cetățenii europeni riscă să fie deportați sau să li se retragă permisele de rezidență în Marea Britanie, David Cameron a răspuns: „Nu există niciun risc să se întâmple aceste lucruri”. „Depunem eforturi pentru a oferi garanții că drepturile cetățenilor UE din Marea Britanie vor fi respectate, ale tuturor celor care au venit aici”, a explicat premierul demisionar britanic, citat de Mediafax. „Singura situație în care aș vedea ca viitorul guvern să suspende aceste garanții ar fi dacă drepturile cetățenilor britanici din țări europene nu ar fi respectate. Cred că este important să avem reciprocitate”, a subliniat Cameron.

 

Brexit-ul ar putea dura… 6 ani

Procesul de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană ar putea dura până la șase ani, iar posibilitatea de a semna acorduri comerciale bilaterale între timp ar putea fi limitată, a declarat ministrul britanic de externe, Philip Hammond. Într-un discurs rostit marți în Camera Comunelor, el a subliniat că ieșirea Marii Britanii din UE este posibil să necesite acordul Parlamentelor din toate statele membre, citat de The Guardian.

„Problema este următoarea: dacă un tratat viitor între Marea Britanie și cele 27 de state membre UE este considerat ca având competențe mixte, va trebui ratificat de cele 27 de parlamente naționale. Cred că am dreptate când spun că cel mai scurt timp în care s-a făcut acest lucru pentru un tratat UE a fost de aproape patru ani, iar aceasta fără a lua în calcul timpul necesar pentru negociere”, a declarat Hammond, un susținător al rămânerii în UE.

Potrivit lui Hammond, din momentul declanșării Articolului 50, Marea Britanie va avea la dispoziție doi ani pentru a negocia acordul de ieșire, după care va aștepta patru ani pentru ratificare, o perioadă incertă dacă vorbim de statutul Marii Britanii în această perioadă. „Până când prezentăm o notificare oficială privind Articolul 50, rămânem un membru UE deplin, participant, iar capacitatea noastră de a negocia noi acorduri comerciale este restricționată de continuarea aplicării legislației UE”, le-a spus Hammond parlamentarilor. „Trebuie să avem foarte mare grijă atunci când purtăm orice negocieri preliminare, pentru a rămâne de partea corectă a obligațiilor noastre internaționale”, a adăugat el.

Autor articol: Amira Damian
Etichete: , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!