Cine e Victor Ponta?

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 31 iulie 2014

Victor Ponta100

Premierul Victor Ponta a precizat, joi, că va candida la alegerile prezidențiale, în viziunea sa, cel mai puternic contracandidat fiind Crin Antonescu, fostul lider liberal, care și-a pierdut însă sprijinul propriului partid în favoarea lui Klaus Iohannis. Pornit oficial în cursa pentru Cotroceni, Victor Ponta a povestit cum a ajuns familia sa în România, în urmă cu mai mult de 100 de ani, din Italia, din orașul Trieste, pentru a pietrui drumul de la Pecica la Nădlac.

Strămoși ajunși din Italia și Albania în România, în urmă cu un secol, divorțul părinților săi, avortul pe care mama sa nu l-a făcut, ginerele lui Ilie Sârbu, emisiunea de talente de la Pro TV și campania pentru Mircea Geoană pe care nu l-a votat – acesta este trecutul premierului Victor Ponta și al familiei sale, scrie Ziare.com.

Victor Ponta a povestit, joi, cum a ajuns familia sa în România, în urmă cu mai mult de 100 de ani, din Italia, din orașul Trieste. Într-un interviu pentru Adevărul Live, premierul a mărturisit că familia sa se numea atunci „Ponte”, fiind adusă pe teritoriul actual al României de împăratul austro-ungar pentru lucrările de infrastructură din vestul țării. Din declarațiile prim-ministrului se înțelege că familia părinților tatălui său a venit din Italia, în timp ce celălalt bunic, din partea mamei, Cornelia Naum, ar fi venit din Albania, din satul Moscopole, aflat la granița cu Grecia, Naum fiind un nume specific aromânilor și zonei Balcanilor.

 

Salvat de tatăl lui

Actualul premier s-a născut în anul 1972, în perioada regimului Nicolae Ceaușescu, mama sa povestind, în anul 2010, într-un interviu pentru inpolitics.ro, că luase decizia de a nu păstra sarcina. Potrivit interviului acordat de Cornelia Naum, preluat și difuzat de presă în luna mai 2012, după ce Ponta a devenit prim-ministru, tatăl acestuia a decis păstrarea sarcinii.

„Faptul că Victor s-a născut se datorează integral tatălui său, Dumnezeu să-l odihnească, pentru că eu luasem decizia să nu păstrez sarcina. Aveam o anume suferință medicală care permitea un avort legal și eram hotărâtă să nu fac copilul, dar a fost dorința fierbinte a tatălui său să îmi asum riscul. Noi am divorțat ulterior, dar, în 1992, când s-a stins din viață, tatăl lui Victor a făcut-o în casa noastră, înconjurat de cei dragi”, spunea mama premierului.

 

Asistentul lui Adrian Năstase

Procuror de carieră până în anul 2002, după ce în anul 1995 a terminat Facultatea de Drept a Universității din București, Victor Ponta a intrat în politică în anul 2001, fiind asistent al lui Adrian Năstase la catedra de Drept Internațional Public, acesta propunându-l în prima sa funcție politică importantă, cea de șef al Corpului de Control al Guvernului. A fost președinte al TSD între anii 2003 și 2006, iar din luna februarie 2010 este președinte al PSD, în timp ce deputat în Parlamentul României este din anul 2004.

În ce privește intrarea sa în viața publică, jurnalistul Emil Hurezeanu susține că acest lucru s-a întâmplat în urma unui concurs la postul de televiziune Pro TV, premierul fiind câștigător al unui concurs organizat de jurnalistul Mihai Tatulici și de postul de televiziune înainte de intrarea României în NATO, care a avut loc în luna martie 2004. De asemenea, în urmă cu câțiva ani, Victor Ponta și soția sa Daciana Sârbu au participat și la o ediție a concursului „Dansez pentru tine”, emisiune realizată la ProTV, dansând pe muzică latino pentru un caz umanitar.

Victor Ponta s-a căsătorit cu fiica lui Ilie Sârbu, fost ministru al agriculturii în guvernul Năstase, în anul 2007, la Ambasada României de la Beijing, în timp ce nunta a avut loc un an mai târziu, în iunie 2008, în România. Imediat după nuntă, în aceeași zi, cei doi au făcut și botezul fetiței lor, Irina Octavia, născută în martie 2008. Victor Ponta mai are un băiat, Andrei, născut dintr-o căsătorie anterioară.

 

L-a votat pe Antonescu

În luna mai 2014, Victor Ponta a iscat o mică furtună în PSD, după ce a afirmat că, în calitate de purtător de cuvânt al campaniei prezidențiale a lui Mircea Geoană din anul 2009, a votat în primul tur cu Crin Antonescu, apoi cu Mircea Geoană. Devenit premier în luna mai 2012, președintele PSD a fost reconfirmat în fruntea Guvernului la sfârșitul aceluiași an, după alegerile parlamentare. Joi, 24 iulie, el a precizat că va candida la alegerile prezidențiale din partea PSD.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!