Cine este câştigătorul originar din România al Nobelului

Articol publicat in sectiunea Diaspora în lume pe data 10 noiembrie 2014

Stefan Hell_roman_Nobel chimie 2014

Un german de origine română a scris istorie în paginile premiilor Nobel. Stefan Hell, un cercetător născut la Arad, a câştigat recent premiul Nobel pentru chimie.

Omul de ştiinţă a început liceul în Timişoara, iar la 16 ani s-a mutat în Germania. A mărturisit că, pentru el, chimia este ca o amantă care l-a prins în capcană şi a sfârşit prin a o iubi necondiţionat. Stefan Hell a devenit astfel al patrulea român laureat al premiului Nobel.

„Academia Regală de Ştiințe a Suediei a decis să acorde Nobelul pe 2014 pentru chimie profesorului Stefan Hell, director al Institutului pentru Chimie şi Biofizică Max Planck din Gottingen, şi al Centrului german pentru cercetări în domeniul cancerului, Heidelberg”, a anunţat Staffan Normark, secretar permanent al Academiei Regale de Ştiințe a Suediei.

Acest anunţ l-a adus pe cercetătorul Stefan Hell, alături de alţi doi specialişti, în elita laureaţilor premiilor Nobel. Iniţial, a crezut că e o farsă. „Citeam un articol ştiinţific. A fost o surpriză totală, nu-mi venea să cred. În primul moment m-am gândit că ar putea fi o farsă. Am terminat de citit paragraful. Apoi i-am telefonat soţiei mele”, a spus Stefan Hell.

 

Ştiinţa e o joacă

În mai toate interviurile sale, Stefan Hell a mărturisit că ştiinţa e o joacă. „Pentru mine a fost mereu important să mă distrez, în special în ştiinţă, aşa că m-a bucurat mereu să fiu om de ştiinţă. Mă bucur de viaţă aşa cum este ea”, a spus cercetătorul, potrivit ştirileprotv.ro

„M-a atras ideea de a face ceea ce fac oamenii de ştiinţă: să găsească răspunsuri, să abordeze probleme provocatoare, să le înfrunte şi să vină cu noi idei care ajută un pic să dăm lumii o noua formă”, mai spune Stefan Hell.

„Joaca” s-a dovedit, însă, mai mult de atât. Cine s-ar fi gândit că băiatul care bătea uliţa până la şcoală în Sântana din judeţul Arad va ajunge să intre în rândul savanţilor din întreaga lume?

„Locul naşterii e un loc special, care îţi rămâne în suflet oriunde te-ai duce”, mai spune bărbatul. Foştii săi profesori îşi amintesc cu mândrie de copilul năzdrăvan şi cu o inteligenţă peste medie.

„A fost un copil sârguincios, care învăţa foarte bine, mai matur decât ceilalţi colegi”, a spus Nicolae Bupte, fostul său profesor de limba română. „Mama lui ar fi fost mândră că a câştigat premiul Nobel”, a spus Maria Costin, fostă colegă a mamei sale.

Primul an de liceu l-a găsit pe laureatul premiului Nobel pe băncile Colegiului Naţional „Nikolaus Lenau” din Timişoara. În 1978, părinţilor săi li s-a permis să se mute în Germania. Dar Stefan Hell nu şi-a uitat rădăcinile. În 2012, el a devenit membru de onoare al Academiei Române.

„Vorbeşte o limbă română foarte bună, îşi aminteşte cu mare plăcere de profesorii pe care i-a avut în liceu, de şcoala pe care a făcut-o în România la vremea aceea”, spune Ionel Valentin Vlad, preşedintele Academiei Române.

La acelaşi liceu din Timişoara a studiat şi Herta Muller, scriitoarea de origine română răsplătită cu premiul Nobel pentru literatură în 2009. 

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!