Cine este noul mitropolit al Banatului?

Articol publicat in sectiunea Social pe data 19 decembrie 2014

Ședinţa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ținută pe 16 decembrie, a decis numele viitorului mitropolit al Banatului. Acesta va fi întronizat, la Timișoara, în Catedrala Mitropolitană, pe 28 decembrie. Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfințitul Părinte Lucian Mic, Episcop de Caransebeș şi Înalt Preasfinţitul Ioan Selejan, arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei au fost propunerile pentru viitorul mitropolit al Banatului. Dintre aceştia trei, Sfântul Sinod, prezidat de Preafericitul Daniel, patriarhul României, a ales prin vot secret persoana noului înalt ierarh bănățean.

Noul mitropolit al Banatului va fi Înalt Preasfinţitul Ioan Selejan, actualmente arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei. Originar din Bihor, Înaltpreasfinţitul Ioan al Covasnei și Harghitei, are 63 de ani, patru ani de studii la Ierusalim și două doctorate – unul în Studii Biblice și altul în Egiptologie și Orientalistică. La 29 de ani și-a urmat chemarea și a intrat în mănăstire, la Lainici, în Gorj, unde a ajuns stareț. În acea perioadă a restaurat mai multe biserici și mănăstiri (Tismana, Polovraci, Bucovăț, Lainici, Crasna), a zidit o nouă biserică, monumentală, în incinta mănăstirii Lainici.

În anul 1994, a fost hirotesit arhimandrit și numit Superior al Așezămintelor Românești de la Ierusalim, de unde a fost chemat în țară pentru ocuparea funcției de episcop. La acea dată, Î.P.S Părinte Antonie Plămădeală, Mitropolit al Ardealului, în cuvântul adresat Colegiului electoral, când a fost ales episcop, a vorbit despre „un om plin de vigoare, înzestrat cu experiență în lucrarea cu oamenii și întemeierea și consolidarea unei instituții căreia îi revin sarcini uriașe. Aceasta reclamă inteligență, bună pregătire teologică și nu numai teologică. Această zonă are nevoie de un om destoinic, de un om menit să fie ctitor și păstor de conștiințe ortodoxe și românești, iubitor de neam și de glie românească și, în același timp să fie deschis semenilor de alte naționalități și cu alte convingeri religioase, pe care să-i respecte în măsura în care și ei ne respectă neamul și convingerile noastre.”

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!