Cine este noul șef al cancelariei prezidențiale?

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 28 noiembrie 2014

Liberalul Dan Mihalache va fi șeful cancelariei prezidențiale după ce Klaus Iohannis își va prelua mandatul de șef al statului. Mihalache a confirmat pentru Ziare.com informația apărută în ultimele zile în presă și a precizat că pe lista consilierilor viitorului președinte se mai află și liderul deputaților PNL, George Scutaru.

Dan Mihalache a fost unul dintre cei care au coordonat campania electorală a lui Klaus Iohannis, în sarcinile sale intrând atribuții legate de strategie, cercetări de piață și transmitere a mesajelor politice. El a fost prezent și la ceremonia de validare a rezultatelor alegerilor prezidențiale de către CCR.

Absolvent al Facultății de Drept din Universitatea București și al Colegiului Național de Apărare, Dan Mihalache și-a luat în 2008 doctoratul în Științe politice, la SNSPA. În perioada 2001-2004, a fost consilier al premierului PSD Adrian Năstase, iar din 2004 până în 2008 a fost deputat PSD de Maramureș. În acel an a pierdut alegerile și, marginalizat de președintele PSD Mircea Geoană, a trecut la PNL. În 2009 a fost director de comunicare și strategie în campania electorală prezidențială a lui Crin Antonescu, iar din 2010 a devenit consilierul liderului PNL. Ulterior, a ocupat mai multe funcții secundare în guvern, printre care și pe cea de secretar general adjunct al Guvernului României.

În noiembrie 2012, Agenția Națională de Integritate l-a acuzat că a încălcat legea incompatibilităților, întrucât a exercitat, simultan, atât funcția de secretar general adjunct al Guvernului, cu rang de secretar de stat, cât și funcția de administrator în cadrul S.C. DIB MEDIA CONSULTANCY S.R.L. Mihalache a respins acuzațiile, precizând că s-a retras din calitatea de administrator al acelei firme în 30 de zile, conform legii.

În acel context, Dan Mihalache a susținut o conferință de presă în care l-a atacat virulent pe președintele ANI. „O să îl dau în judecată pe Horia Georgescu. (…) Șeful acestei instituții (ANI – n.red.) este această jigodie frustrată numită Horia Georgescu”, a declarat el atunci, în fața jurnaliștilor.

Mai mult, într-o emisiune de televiziune la care a intervenit a doua zi, Dan Mihalache a avut o ieșire surprinzătoare când a fost întrebat cum comentează declarațiile ambasadorului SUA, potrivit căruia modificarea legii ANI, repusă atunci pe tapet, ar fi o idee foarte proastă și ar putea duce la rediscutarea sau chiar anularea parteneriatului strategic româno-american.

„Pe mine personal mă lasă rece această declarație. Și parteneriatul strategic româno-american. Dacă parteneriatul româno-american stă în domnul Horia Georgescu, mai bine fără”, a declarat Dan Mihalache.

La două zile de la aceste declarații, Dan Mihalache a fost demis de premierul Victor Ponta. „Îmi asum în continuare acea declarație politică. Nu regret nimic”, a replicat Dan Mihalache.

Acesta a contestat raportul ANI și după ce a pierdut procesul în prima instanță, la Curtea de Apel București, a făcut recurs și a câștigat la Înalta Curte, decizia fiind definitivă. Liberalul a avut replici acide și pentru jurnaliștii incomozi. În 2012, el l-a însoțit la Cotroceni pe Crin Antonescu, pentru perioada în care liderul PNL a fost președinte interimar, în locul lui Traian Băsescu (suspendat). Întrebat a doua zi după referendumul de demitere eșuat dacă Antonescu își dă demisia, așa cum a promis, Dan Mihalache a dat următorul SMS: „Ia mai du-te și tu în mă-ta dacă ai curiozități din astea… Uită numărul meu de telefon”, a dezvăluit pe blog Sorina Matei.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!