Cine fură copiii românilor?

Articol publicat in sectiunea Acte, Diaspora, Justiție / Poliţie pe data 13 iulie 2016

uk_protectia copilului

În ultima perioadă au apărut foarte multe cazuri de părinți români care reclamă faptul că serviciile sociale din țările în care au emigrat le-au luat în mod abuziv copiii. Astfel de cazuri au fost reclamate și în UK. Cele mai cunoscute îi au ca protagoniști pe Andreia Sutton Brădeanu și Florin Barbu, ambii solicitând ajutorul societății civile, al statului român și al presei pentru a-și recupera copiii. Mediatizarea acestor cazuri a făcut ca multe familii de români să trăiască în stres, speriați de faptul că, oricând și fără niciun motiv, serviciile sociale le pot lua copiii.

Fără a minimaliza importanța celor două cazuri amintite mai sus, doi experți care lucrează în sistemul serviciilor sociale din UK ne prezintă o altă realitate în care aceste servicii își fac treaba corect și, spun ei, nimeni nu are de ce să se teamă de intervenția autorităților atât timp cât îți respecți copilul și nu îl abuzezi.

Lucreția are peste 10 ani de experiență în domeniul serviciilor sociale britanice. A văzut și a lucrat la sute de cazuri în care serviciile sociale au intervenit pentru protecția copilului.

„Dacă pentru un motiv real sau inventat cineva face o plângere privitor la un presupus abuz asupra unui copil, asta nu înseamnă neapărat că acel copil este luat brusc din mijlocul familiei și este propus spre adopție.

Sunt o mulțime de pași, urmați de asistenții sociali, dar cel mai important este că principiul de bază al asistenței sociale este ca familia să fie unită, iar copilul să fie crescut de către propria familie. De aceea, în toate cazurile, serviciile sociale caută soluții pentru crearea unui mediu normal copilului în propria familie. În primul rând, ei încearcă să ajute. Dacă, de exemplu, un profesor observă că un copil vine îmbrăcat în mod necorespunzător la școală, acelei familii i se oferă vouchere pentru achiziționarea de îmbrăcăminte. Dacă se observă că elevul nu și-a luat masa de dimineață, se oferă vouchere pentru alimente. Sunt multe alte programe și modalități de ajutarea familiei”, ne spune Lucreția.

 

Serviciile sociale ajută chiar și la obținerea „benefits”

Potrivit declarațiilor Lucreției, principalul rol al serviciilor sociale este consilierea.

„Atunci când intervin într-un caz, asistenții social încearcă să coopereze cu părinții, să-i ajute și să-i sfătuiască. Sunt consultații comune, se fac ședințe în care sunt chemați părinții, profesorii, asistenții medical, toți cei care contribuie la dezvoltarea copilului. Am văzut cazuri în care familiei i s-a acordat foarte mult ajutor pentru a o păstra unită, inclusiv ajutor financiar. Se făceau dosare pentru obținerea de «benefits», asistenții făceau până și programări pentru consultații pentru ochelarii copiilor”, ne-a declarat Lucreția.

 

Principala opțiune, trimiterea copiilor în țara de origine

Având atâția ani de experiență, Lucreția și-a putut face o părere pertinentă despre modalitatea în care acționează serviciile sociale. Astfel, contrar cazurilor Barbu și Sutton, aceasta ne-a spus că atunci când cazurile sunt într-adevăr de nerezolvat, părinții nu conștientizează că fac rău propriilor copii, autoritățile intervin și iau copiii, dar principala opțiune rămâne familia lărgită. Adică, trimit copiii autorităților competente din țara de origine pentru ca acestea să plaseze copiii la rudele de gradul 1 ale părinților.

„Asta e cea mai ușoară opțiune și cea mai simplă. Plasează responsabilitatea serviciilor sociale din țara de origine și au rezolvat cazul. Am văzut multe cazuri când au luat legătura cu familiile din țară, s-au asigurat că acestea pot asigura condiții de viață și educație copiilor și au rezolvat cazul”, a declarat Lucreția.

 

Unitatea familială

Punctul de vedere prezentat de Lucreția este împărtășit de o altă româncă, cu experiență în același domeniu. Alina cunoaște foarte bine fenomenul pentru că a fost chemată de foarte multe ori ca și translator de serviciile sociale în cazuri în care erau implicate familii de români.

„Cazurile în care serviciile sociale intervin și scot copiii din mediul familial sunt rarisime. În 16 ani de experiență, nu prea am văzut să se întâmple asta. Dimpotrivă, sistemul britanic lucrează cu familia pentru unitatea familială și rămânerea lor sub îngrijirea părinților naturali. Doar în ultimă instanță se ia această decizie drastică. Principiul și mentalitatea care guvernează în serviciile sociale britanice este de a ajuta familia să treacă prin momentele dificile”, ne-a declarat Alina.

 

Bătaia copiilor, văzută de români justificabilă

„Mi se pare îngrijorător că sunt români care consideră pedepsele corporale în cazul copiilor justificabile. A-ți măsura forțele cu un copil mi se pare inuman și nicio societate din lumea în care trăim nu poate accepta asta.

De asemenea, este șocant că încă mai sunt părinți români care pretind că au experiență de viață, dar care se dedau la acte de violență familială”, spune Alina.

—————————————

Două cazuri fără nicio explicație logică

 

Ziarul Diaspora Românească a prezentat în ultima perioadă două cazuri șocante în care copiii au fost luați din sânul familiilor de români și, mai mult decât atât, li s-a blocat și orice comunicare cu părinții.

Andreia Sutton Brădeanu a fost înșelată de un englez pervers, cu 35 de ani mai în vârstă,  și în loc să fie pedepsit englezul, a fost pedepsită ea, luându-i-se cei trei copii. Motivul a fost așa-zisă dependență de englez. Culmea e că Andreia este acum căsătorită cu un român de aceeași vârstă cu ea, dar autoritățile au ignorat complet posibilitatea ca cei trei copii să îi fie redați. Mai mult decât atât, i s-a interzis orice contact cu proprii copii, din cauza plângerii făcute de familia care are îi are în îngrijire.

La fel de ciudat este cazul familiei Barbu. În acest caz, ambii părinți au cetățenie română și doar cetățenie română. În concluzie, copiii sunt români, iar statul britanic nu poate hotărî asupra sorții acestora. Cu toate acestea, împotriva tuturor legilor naționale și internaționale, a luat copiii și i-au încredințat spre adopție unui cuplu de homosexuali. Deși tardivă, în acest caz a fost semnalată și intervenția statului român. Senatorul Ben Oni Ardelean a fost prezent ca și reprezentant al Parlamentului României la procesul în care s-a decis darea spre adopție definitivă a celor doi copii. Judecătoarea a ignorat cu desăvârșire parlamentarul român și a decis că familia de homosexuali este cea mai bună alternativă pentru creșterea și educația copiilor lui Florin Barbu.

—————————————

 

Ceva nu se leagă în cazurile românilor

Având în vedere realitatea prezentată de cei doi specialiști români, rămân mari semne de întrebare asupra evoluției cazurilor Sutton și Barbu.

„Din câte am văzut, în cazul lui Florin Barbu, copiii au fost dați spre adopție după doar 2 ani, iar asta este imposibil fără acordul părinților. Chiar dacă sunt luați din sânul familiilor, copiii sunt plasați în asistență maternală la «foster carers». Dacă familia nu-și dă acordul scris pentru adopție, aceștia rămân la foster carers până împlinesc 18 ani.

Nu înțeleg cum au fost dați spre adopție copiii familiei Barbu fără acordul părinților. Nu pot să comentez despre familia de homosexuali pentru că, oricum, aici nimeni nu poate. Asta ar însemna să-i discriminezi.

Un alt lucru ciudat este faptul că nu înțeleg de ce serviciile sociale și judecătorul nu au luat în considerare varianta trimiterii copiilor în România la rudele părinților. Din experiența mea, așa se procedează de fiecare dată când există o alternativă. Și dacă aici există și un dosar la care au lucrat specialiști din România, asta chiar rămâne un mister!”, ne-a spus Lucreția.

—————————————

Ce faci dacă ajungi

în atenția și investigația serviciilor sociale?

 

„Dacă tu cooperezi cu asistenții sociali, îi asculți și le respecți sfaturile, atunci nu ai cum să pierzi copiii. Este posibil să fie ceva greșit în relația cu copiii, dar asistenții îți explică și te învață cum să te porți. E simplu, trebuie să asculți aceste sfaturi ale profesioniștilor.

Am avut un caz în care soțul își bătea soția și copiii. Mamei i-a fost oferită o alternativă, dându-i-se o locuință în care să-și crească singură copiii. Aceasta s-a reîntors însă la locuința soțului. Atunci, serviciile sociale au intervenit imediat și au luat copiii pentru că au avut dovada că femeia era dependentă de soț și ignora siguranța copiilor.

Dar să presupunem că părinții sunt OK, iar asistenții sociali sunt absurzi. Însă ei nu pot lua singuri decizii. Oricine poate face plângere dacă crede că asistenții sociali și-au depășit atribuțiile sau fac exces de zel. Chiar dacă le sunt luați copiii, părinții rămân cu multe drepturi. Aceștia sunt consultați de fiecare dată, pentru cele mai mici detalii legate de creșterea și educația copiilor, în condițiile în care aceștia sunt dați unor foster carers. Mamele trebuie să-și dea acordul și pentru cele mai mici amănunte, dacă și de câte ori trebuie tăiate unghiile copilului. Toate aceste drepturi sunt luate însă în cazul în care încalci regulile impuse. De aceea, recomand luciditate, cooperare și bun-simț și, în aceste condiții, nimănui nu i se pot lua copiii.”

Lucreția

—————————————

 

 

Patriarhia Română reacționează

în cazul Barbu

 

După ce cazul copiilor lui Florin Barbu a fost intens mediatizat în presa din România, Patriarhia Română a emis un comunicat de presă în care face un apel către statul român pentru rezolvarea acestei situații.

„Patriarhia Română a luat act cu îngrijorare de situația critică în care se află familia de români Florin Barbu și Claudia Racolta, stabilită la Londra, ai cărei copii, de 8 și 5 ani, au fost încredințați prin decizia instanței unui cuplu britanic homosexual.

Biserica susține constant familia tradițională ca fiind cadrul natural pentru nașterea, creșterea și educarea copiilor în spiritul valorilor morale fundamentale. Ca urmare, considerăm că familia de români trebuie susținută pentru a fi respectat dreptul celor doi copii minori de a fi împreună cu părinții lor naturali.

În acest sens, soluția de protecție aleasă de autoritățile britanice contravine Convenției cu privire la drepturile copilului adoptată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite la 20 noiembrie 1989 și ratificată de România prin legea 18/1990. Astfel, potrivit articolului 20, alin. 3: „În alegerea uneia dintre aceste soluții (de protecție – n.n.) este necesar să se țină seama în mod corespunzător de necesitatea unei anumite continuități în educarea copilului, precum și de originea sa etnică, religioasă, culturală și lingvistică”.

Patriarhia Română face un apel către statul român de a solicita autorităților britanice reanalizarea cazului și identificarea unei soluții care să țină cont de dreptul fundamental al celor doi copii minori de a fi crescuți și educați în familia lor natural”, se arată în comunicatul emis de Patriarhie.

—————————————

„Dacă ești un părinte normal, nimeni nu are ce să-ți facă și în niciun caz nu îți ia copiii. În ceea ce privește cazurile apărute în presă, susceptibile de abuzuri din partea autorităților britanice, trebuie să vedem și aici partea pozitivă. Este un semnal de alarmă pentru toți părinții români. Aveți grijă cum vă purtați cu copiii!”

Alina

—————————————

Autor articol: Gelu Irimia

Comentarii

O parere la “Cine fură copiii românilor?”

  1. FRONE VASILICA Spune:

    BUNA SEARA.VA ROG AJUTATI- MA MI S-AU LUAT COPII.LOCUIESC IN BLAKPOOL.AU MINTIT CA SANT MAL NUTRITI DESI TOATE ANALIZELE SANT BUNE.

Spune-ti si tu parerea!