Cine luptă împotriva Statului Islamic

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 18 septembrie 2014

Zeci de țări, precum și Uniunea Europeană, Liga Arabă și ONU au ajuns la un acord, luni, la Paris, să ajute Irakul în lupta împotriva militanților Statului Islamic „prin toate mijloacele necesare”. O declarație comună a miniștrilor de externe care au participat la o conferință organizată la Paris a transmis că susținerea ar urma să includă „asistență militară adecvată”, relatează BBC. Întâlnirea a fost cerută pentru a conveni o strategie pentru a combate grupul terorist islamic, care controlează mari părți ale Irakului și Siriei, conferința urmând turului organizat în Orientul Mijlociu de către secretarul american de stat, John Kerry. Președintele irakian Fuad Masum, care a fost una dintre gazdele conferinței, alături de președintele francez Francois Hollande, a spus că comunitatea internațională trebuie să-i urmărească pe jihadiști „repede”.

La deschiderea summit-ului, Francois Hollande a declarat că amenințarea reprezentată de militanții Statului Islamic necesită un răspuns global. CIA estimează că există între 20.000 și 31.000 de luptători ai organizației teroriste în Irak și Siria.

Summit-ul a durat câteva ore și s-a încheiat cu o declarație comună care arată că participanții s-au angajat să susțină noul guvern irakian în lupta sa prin orice mijloace necesare, inclusiv asistență militară adecvată.”

La conferință au participat Franța, Irak, Statele Unite ale Americii, Rusia, China, Canada, Japonia, Marea Britanie, Germania, Italia, Spania, Turcia, Belgia, Cehia, Danemarca, Olanda, Norvegia, precum și o serie de țări arabe, respectiv Arabia Saudită, Bahrain, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Iordania, Kuweit, Liban, Oman și Qatar. De asemenea, și Uniunea Europeană, Liga Arabă și ONU au luat parte la summit.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!