Cine reprezinta Romania la Bruxelles?

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 18 noiembrie 2013

Curtea Constitutionala a respins, cu majoritate de voturi, sesizarea facuta de presedintele Romaniei cu privire la legea care reglementeaza cooperarea dintre Guvern si Parlament in privinta afacerilor europene. Magistratii auatributii constitutionale asșerespins sesizarea ca „neintemeiata”, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Decizia nu afecteaza in vreun fel reprezentarea Romaniei la Consiliul European, care, conform tot unei decizii a CCR din 2012, e asigurata de presedinte sau, daca acesta doreste, cu mandat, de premier, dar adauga faptul ca seful statului poate sa prezinte mandatul cu care merge la Consiliu Parlamentului Romaniei, fara a fi, insa, obligat. „Argumentatia retinuta in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale va fi prezentata in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica presedintelui Romaniei”, se arata in comunicat.

„Presedintele e cel care reprezinta Romania la Consiliu. In cazul in care decide sa-l delege pe premier, acesta isi ia mandatul de la Parlament”, a explicat consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu intr-o postare pe Facebook.

Este cea de-a doua sesizare formulata de presedintele Traian Basescu cu privire la neconstitutionalitatea legii referitoare la cooperarea dintre Parlament si Guvern, in domeniul afacerilor europene, lege care cuprinde, printre altele, si referiri la reprezentarea Romaniei la Consiliul European. Seful statului a facut doua sesizari la CCR pe acest subiect. Prima a avut loc pe 25 iunie 2012, atunci cand Traian Basescu a cerut magistratilor sa se pronunte cu privire la cine va reprezenta Romania la summit-ul european din 28-19 iunie 2012, iar CCR i-a dat dreptate presedintelui.

„In exercitarea atributiilor constitutionale, presedintele Romaniei participa la reuniunile Consiliului European, in calitate de sef al statului. Aceasta atributie poate fi delegata de catre presedintele Romaniei, in mod expres, premierului”, a decis CCR.

Pentru a pune de acord legea cu deciziile Curtii Constitutionale, pe 15 aprilie 2012, Senatul, in calitate de Camera decizionala, a adoptat Legea privind cooperarea dintre Parlament si Guvern in domeniul afacerilor europene. Apreciind ca in aceasta lege „seful statului isi pierde atributia de a emite mandatul de reprezentare la reuniunile Consiliului European”, Traian Basescu a refuzat sa promulge legea si a trimis-o inapoi in Senat pentru reexaminare. In 23 septembrie, Senatul, in calitate de Camera decizionala, a adoptat din nou legea fara modificarile solicitate, iar in data de 30 septembrie, Parlamentul a retransmis-o presedintelui in vederea promulgarii. In data de 9 octombrie, presedintele a sesizat din nou CCR, nemultumit de anumite prevederi din noua forma a legii.


Etichete: , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!