Cine va face muncile imigranţilor europeni?

Articol publicat in sectiunea Imigranţi în UK, UK la zi pe data 5 iulie 2016

uk-polonezi-debusolati-brexit

Un material publicat pe bbc.com ne dezvăluie reacţiile la aflarea surprinzătorului rezultat la referendum a câtorva din cei mai bine de 50.000 de polonezi care s-au stabilit în West Midlands (Birmingham ş.a.), o bună parte dintre ei veniţi aici după momentul de aderare al Poloniei la UE, în aprilie 2004.

 

„Anglia nu realizează ce face”

Pe Erdington High Street, la cinci mile mai la nord de centrul Birminghamului, unde se regăseşte una din cele mai mari comunităţi poloneze din oraş, oamenii încearcă să înţeleagă ce se întâmplă. Majoritatea sunt confuzi. „Ce se va întâmpla cu miile de polonezi care lucrează aici, care şi-au crescut familiile aici, care sunt contribuabili oneşti?”, se întreabă reporterul BBC.

Iată ce are de spus Wioleta Szatkowska, de 32 de ani, originară din Gdansk, care lucrează la magazinul polonez Tanioszka:

—————————————

„Cred că oamenilor le este teamă. Dacă am fi nevoiţi să ne întoarcem, nici n-am avea o casă a noastră, unde ne-am duce? Eu personal sunt aici de 10 ani şi sunt cu soţul şi cu fetiţa mea care urmează cursurile unei şcoli locale. Într-adevăr, unii stau pe ajutor social, însă eu lucrez. Iar ceea ce s-a întâmplat acum nu este corect faţă de cei care şi-au plătit taxele. Consider că Anglia nu realizează ce face. Ce se întâmplă dacă plecăm cu toţii acasă? Cine ne va lua locul?”

—————————————

 

„Următorii 10 ani vor fi foarte dificili pentru UK”

Un alt polonez, Martin Anderson, de 45 de ani, a venit în Anglia în 2006 din Silesia, Polonia. El a comentat pentru BBC: „Am fost extrem de surprins când am văzut rezultatul de la referendum. Eu eram convins că britanicii vor alege să rămână în UE. Dacă am văzut aşa, am şi vorbit cu partenera mea că poate că ar fi timpul să părăsim Anglia, să mergem, poate, în Tenerife. Mie mi se pare că este o decizie extrem de greşită pentru această ţară, pentru economie. Doar împreună putem fi puternici. N-aş vrea să merg atât de departe încât să spun că asistăm la destrămarea imperiului britanic, însă cred că următorii zece ani vor fi foarte dificili pentru Marea Britanie.”

Anderson este manager la Erdington Welcome Centre, deschis în ianuarie cu ajutorul unor fonduri donate de Big Lottery Fund şi este baza Asociaţiei Expaţilor Polonezi, al cărei scop este de a crea coeziune în comunitate.

„Zilele acestea sunt foarte triste pentru organizaţia noastră”, a continuat acesta. „Rolul nostru este acela de a ajuta oamenii să se integreze în comunităţile englezeşti, însă acum, proiectul nostru, nu că e blocat, însă nu prea înţelegem ce se întâmplă. Dacă imigraţia va fi stopată, pe cine vom mai ajuta noi?”

Pe pereţii centrului comunitar, explică reporterul BBC, sunt fotografii ale unor imigranţi polonezi care îşi împărtăşesc poveştile de succes din UK. Printre ei, un grafician, un frizer şi un instalator de mochete, iar în dreptul imaginii unui inginer de producţie acustică, Alan Dothasz, care a lucrat ca şi profesor, respectiv ca DJ, apare următorul text: „Viaţa în Anglia m-a inspirat să încerc lucruri noi în viaţă.”

—————————————

„Înţeleg frustrarea electoratului”, continuă Anderson. „Ei se gândesc că polonezii le ocupă locurile de muncă. Însă, când am sosit aici, erau o mulţime de posturi vacante. Şi, chiar şi acum, de-ar fi să plecăm, sunt convins că englezii nu vor dori să preia toate muncile pe care le facem noi.”

Anderson, Asociaţia Expaţilor Polonezi

—————————————

 

„Mai bine ne îngrijorăm când apar schimbările”

Reporterul BBC îşi continuă periplul peste drum, unde o găseşte pe Asia, de 28 de ani, care lucrează într-un supermarket polonez. „Cred că multor polonezi le este teamă”, a spus ea.

—————————————

„Eu sunt aici de cinci ani şi am muncit şi-am muncit, fără pauză. Mă consider utilă acestei ţări, plus că îmi plătesc taxele şi nu mi-am luat niciodată o zi liberă pe motiv c-aş fi fost bolnavă. În Cracovia eram profesoară, deci aş putea să mă întorc acasă şi să-mi continui activitatea, dar sunt foarte întristată pentru prietenii mei care n-ar avea la ce să se întoarcă.”

Asia, poloneză, 28 de ani

—————————————

Într-un alt magazin polonez din zonă, Janosik, atmosfera este mult mai relaxată. Cumpărătorii stau la coadă pentru a-şi achita cumpărăturile, în timp ce se conversează şi se amuză cu vânzătoarele, scrie reporterul BBC. „Astăzi n-a făcut nimeni vreo remarcă la adresa referendumului”, a confirmat Anna, de 29 de ani, manager la acest magazin. „Când am verificat ştirile, am aflat că ar putea dura doi ani şi mai bine până să aibă loc vreo schimbare. Aşa că ne vom îngrijora la momentul respectiv,” conchide poloneza.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!