Cinteză, BNR: „Băncile au păcălit clienţii”

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 10 martie 2014

nicolae-cinteza2Banca Naţională a României (BNR) a solicitat băncilor, într-o circulară, să adopte măsuri dacă există situaţii în care, din cauza scăderii dobânzilor şi majorării comisioanelor, deponentul retrage din depozite la termen mai puţini bani decât a plasat la constituire, invocând riscul reputaţional şi mediatizarea fenomenului.

Banca centrală a solicitat conducerilor instituţiilor de credit să ia măsuri pentru remedierea unor astfel de situaţii şi să le comunice până la finele lunii februarie.

Transparenţă mai mare

Directorul Direcţiei Supraveghere din cadrul BNR, Nicolae Cinteză, a declarat că scrisoarea băncii centrale privind produsele de economii unde deponenţii pierd bani a avut ca scop o mai mare transparenţă din partea băncilor, astfel încât clientul să cunoască exact costurile.

„Unii au majorat comisioanele. La depozitele la trei luni, scăzând dobânzile, era foarte clar că principalul va fi diminuat. Personal, cred că a fost o chestie de păcăleală din partea băncilor. Din acest motiv am şi cerut: domne, vreau transparenţă”, a spus Cinteză, citat de Mediafax.

Şeful supravegherii BNR a arătat că nu poate cere băncilor să-şi modifice politica comercială, dar le poate cere să fie mai transparente şi să-şi asume că nu mai vor să atragă sume pe termen scurt. „Băncile înlocuiesc liniile de finanţare de la băncile-mamă cu resurse interne. Dar acolo vorbim de resurse pe termen mai lung. Şi atunci, le interesează resursele pe termene mai lungi, nu pe trei luni. Este de înţeles, dar să fie transparenţi”, a explicat Cinteză.

Dobânzi mici

De la mijlocul anului trecut, când BNR a reluat reducerea treptată a dobânzii, băncile comerciale au replicat o bună parte din mişcarea ratei de politică monetară în dobânzile practicate la depozite. Spre finalul anului trecut şi la începutul acestui an, când banca centrală a lăsat mai multă lichiditate în piaţă, dobânzile interbancare au coborât la minime istorice.

În condiţiile unor dobânzi între 2% şi 4,25% pe an la depozitele cu scadenţă la trei luni, dobânda încasată la un depozit de 1.000 de lei este de cele mai multe ori mai mică decât comisioanele de administrare lunare stabilite de unele bănci. În cazul în care deponentul nu retrage suma la data de scadenţă, majoritatea băncilor aplică un comision de 0,5%.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a transmis în repetate rânduri mesaje către bănci să calibreze cu măsură transferul reducerii ratei de politică monetară în dobânzile la depozite, mai ales în contextul în care instituţiile se reorientează către veniturile din comisioane, pentru nu-şi periclita bazinul de resurse interne.

La începutul acestui an, mai multe publicaţii din presa centrală au relatat despre produse de economisire în care la scadenţă deponenţii retrag sume mai mici decât au depus.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!