Cioloș după BREXIT: „Nu va exista un impact imediat asupra românilor din UK”

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 9 iulie 2016

Londra_romani la biserica„Românii care se află în Marea Britanie nu trebuie să se îngrijoreze, în acest moment, cu privire la ieșirea Marii Britanie din Uniunea Europeană, după rezultatul votului din UK.” Anunțul a fost făcut de premierul Dacian Cioloș, în cadrul unei discuții la Cotroceni, între liderii politici, președintele României și guvernatorul BNR, referitoare la impactul Brexit asupra României și a românilor stabiliți în Marea Britanie.

„Este vorba de circa peste 200.000-230.000 de români pe care noi îi avem înregistrați ca locuind în Marea Britanie. Nu va exista un impact imediat, formal, instituțional asupra lor atâta vreme cât procesul de negociere a ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană nu este finalizat”, a declarat, la Radio România Actualități, prim-ministrul Dacian Cioloș, care a adăugat că decizia britanicilor ar putea crea și noi oportunități. „România are nevoie în primul rând să se redefinească acasă, pentru a ști apoi cum se poziționează în acest proces care este în curs să demareze la nivel european”, a explicat șeful Executivului.

Mai mult, Cioloș a precizat că statutul românilor care sunt acolo rămâne același pentru că, pentru cei care locuiesc în Marea Britanie, „din punct de vedere formal, instituțional nu va exista un impact imediat”, iar românii își vor păstra aceleași drepturi și obligații ca și până acum.

„În această perioadă, când noi vom negocia statutul lor în Marea Britanie, după ce Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană, vom informa cetățenii români despre aceste negocieri. Mă bucur că ieri, la Președinție, nu doar Guvernul și Președinția, ci toate partidele politice s-au angajat să facă parte din acest proces și să fie implicate în acest proces, ceea ce ne dă mai mult decât speranța unei continuități a viziunii României vizavi de acest proces de negociere și, mai ales, a viziunii României vizavi de poziția ei în Uniunea Europeană, chiar și după alegerile parlamentare din acest an”, a mai spus Cioloș.

Premierul a explicat că negocierile vor fi purtate la nivel european și nu vor exista discuții bilaterale. „Acest lucru nu va începe decât în momentul în care Marea Britanie va ratifica formal această ieșire. Înțeleg din declarațiile oficialilor britanici că nu intenționează să facă acest lucru mai devreme de toamna acestui an. Deci, abia din acel moment se vor derula doi ani de negocieri. Deci, în această perioadă noi ne pregătim deja să negociem împreună cu alte state membre ale Uniunii Europene, să negociem la nivel european și este important să subliniem acest lucru, nu vor avea loc negocieri bilaterale, ele vor fi conduse la nivel european, dar este clar că este interesul mai multor state membre de a clarifica statutul cetățenilor europeni în Marea Britanie, la fel cum și britanicii, cu siguranță, vor dori să-și clarifice statutul sutelor de mii de britanici care locuiesc în state membre ale Uniunii Europene”, a mai spus premierul Dacian Cioloș.

Farage încurajează alte națiuni să părăsească UE

Liderul demisionar al Partidului pentru Independența Marii Britanii (UKIP), Nigel Farage, a declarat miercuri că intenționează, după ce își va părăsi funcția, să asiste pe viitor campanii naționale pentru a ajuta și alte țări să iasă din Uniunea Europeană (UE), declarând că actualul „proiect al UE este acum muribund”, informează agenția germană de presă DPA, citată de Agerpres.

„Cred că ceea ce a făcut Marea Britanie a fost să deschidă ușa pentru sfârșitul uniunii politice (europene)”, a declarat Farage pentru jurnaliști la Strasbourg, unde este membru al Parlamentului European din partea UKIP.

„Simt cu adevărat că rezultatul nostru oferă o rază de speranță mișcărilor pe întreg teritoriul UE”, a spus el, citând sondaje ale opiniei publice care atestă o susținere în creștere pentru părăsirea UE în țări precum Danemarca, Olanda, Republica Cehă și Italia. „Nimic nu va mai fi ca înainte. Cred că acest proiect, proiectul Uniunii Europene, este acum muribund”, a subliniat Farage, adăugând că se așteaptă la o nouă criză în zona euro în următoarele câteva luni. „Voi lucra cu partidele și mișcările politice din restul Europei și care încearcă de asemenea să-și recapete independența”, a spus Farage.

Nigel Farage a anunțat luni că demisionează de la șefia UKIP, afirmând că el și-a atins scopul, cel de a obține votul pentru ieșirea Marii Britanii din UE, Brexitul. Cu toate acestea, el intenționează să rămână în Parlamentul European. Demisia sa surprinzătoare a venit într-un moment de turbulență pe scena politică britanică. Premierul David Cameron și-a anunțat demisia după referendum din 23 iunie, urmare a eșecului campaniei sale pentru rămânerea Marii Britanii în UE.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!