Cioloș, enervat de birocrație

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 26 februarie 2016

Dacian Ciolos19_1Premierul Dacian Cioloș și-a început recenta ședință de Guvern afirmând că vrea ca birocrația să fie redusă pe cât posibil și să se folosească mai mult sistemele informatice, astfel încât cetățenii să nu se mai plimbe de la un ghișeu la altul când au nevoie de diverse documente.

Drept exemplu, primul ministru a arătat că un șomer care vrea să primească indemnizație trebuie să plătească 30 de lei pentru a obține documentele necesare, în condițiile în care informațiile pot fi obținute foarte ușor direct de către instituții. Taxa nu e necesară, a arătat Cioloș, odată ce „este suficientă simpla depunere a cererii, urmând ca administrațiile să obțină datele direct, prin sistem informatic”. De asemenea, premierul a vorbit despre situația în care o persoană trebuie să obțină un cazier de la Ministerul de Interne, procedura dovedindu-se a fi anevoioasă și absurdă.

—————————————

„Prin sistemul informatic să punem la punct o procedură ca oamenii să nu mai ia cazier de la un ghișeu și să îl ducă la alt ghișeu. Sunt lucruri care pot fi făcute simplu prin sistemele informatice ale instituțiilor pe care s-au dat milioane. Dacă le-am conecta, nu ar trebui să cerem atâta birocrație cetățenilor. Vă rog, în interiorul ministerelor, să faceți eforturi pentru simplificarea acestor proceduri”, le-a cerut Cioloș membrilor Cabinetului.

—————————————

În concluzie, premierul dorește ca „instituțiile să ceară o singură dată o informație de la cetățeni, după care să o poată valorifica de câte ori au nevoie. Să se facă transferul electronic între instituții, să nu mai punem cetățeanul pe drumuri. Să înlăturăm documentele sau procedurile care nu se justifică și care pot fi înlocuite de proceduri digitale”.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!