Cioloș la Haga: Primul premier român în Olanda după 10 ani

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 11 martie 2016

Premierul Dacian Cioloș a făcut miercuri o vizită oficială în Olanda și a mers și în Parlamentul de la Haga pentru a explica prioritățile României. Șeful guvernului a aflat „cu surprindere” de la MAE că în ultimii zece ani niciun prim-ministru român nu a fost în vizită oficială în Olanda.

„O să merg în Parlament, la o întâlnire cu conducerea Parlamentului, dar și cu membrii Comisiei de Afaceri Europene, unde o să le explic care sunt prioritățile României legate de agenda europeană, dar și de cooperarea bilaterală, și să răspund la anumite întrebări pentru că știu că, de foarte multe ori, atitudinea și poziția guvernului olandez depind de atitudinea și poziția Parlamentului, deci un dialog direct cu membrii ai Parlamentului mi se pare important”, a afirmat, marți seara, prim-ministrul la Ambasada României din Belgia, adăugând că va avea un dialog cu parlamentarii olandezi pentru că aceștia dau mandat premierului olandez legat de pozițiile acestuia în Consiliul European, informează Agerpres.

Întrebat cum comentează poziția Olandei care se opune aderării României la Spațiul Schengen, Cioloș a replicat: „Eu mai știu și că olandezii sunt foarte pragmatici și sunt oameni care iau decizii și pe bază de argumente și, dincolo de orice așteptări, e important să întărim dialogul direct cu autoritățile olandeze și să explicăm direct lucruri, să răspundem direct la anumite întrebări, după care eu cred că și deciziile politice care vor fi formulate vor ține cont de aceste lucruri. Olanda nu e doar un ministru, un prim-ministru, în Olanda sunt mai mulți decidenți și atunci e important să putem aborda acest dialog și direct”.

Premierul a mai adăugat că a aflat „cu surprindere” de la MAE că în ultimii zece ani niciun prim-ministru român nu a fost în vizită oficială în Olanda. „Cu atât mai mult era timpul să organizăm această vizită”, a afirmat el.

În ceea ce privește întrevederea de miercuri cu premierul olandez Mark Rutte, Cioloș a precizat că a stabilit încă din decembrie această vizită și că dorește să profite de faptul că Olanda are președinția UE pentru a explica obiectivele României legate „de aderarea la spațiul Schengen, problema privind MCV”, dar și de chestiunea stopării migrației ilegale, încheie sursa citată. Vizita premierului Dacian Cioloș la Haga se desfășoară după participarea acestuia la reuniunea UE-Turcia de la Bruxelles, dar și în contextul în care Olanda deține președinția rotativă a Uniunii Europene.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!