Cioloș la Paris

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 22 ianuarie 2016

Dacian Ciolos_Francois HollandePremierul Dacian Cioloș s-a aflat, în perioada 20-21 ianuarie, într-o vizită oficială la Paris, la invitația președintelui Republicii Franceze, François Hollande.

Întâlnirea șefului Executivului cu președintele Hollande a fost urmată de un dejun de lucru, la care a participat și premierul francez Manuel Valls. Premierul român a avut întrevederi și cu președintele Senatului Republicii Franceze, Gerard Larcher, și cu președintele Adunării Naționale, Claude Bartolone.

Principalele subiecte abordate în cadrul discuțiilor cu oficialii francezi au vizat relațiile istorice privilegiate dintre România și Franța, intensificarea ritmului pentru finalizarea proiectelor din Foaia de parcurs a Parteneriatului strategic cu Franţa, dinamizarea relațiilor economice și consolidarea contactelor cu mediile de afaceri, consolidarea cooperării sectoriale în domenii de interes comun, dar și subiecte importante de pe agenda europeană și internațională, precum terorismul, migrația și politica de securitate a Uniunii Europene.

Au mai fost abordate subiecte precum aderarea României la spațiul Schengen, viitorul raport al Comisiei Europene referitor la Mecanismul de Cooperare și Verificare, dar și cooperarea în procesul de pregătire a țării noastre pentru preluarea mandatului Președinției Consiliului UE.

Potrivit comunicatului de presă al Guvernului, premierul Dacian Cioloș s-a întâlnit și cu reprezentanți ai comunității românești din Franța, iar la Universitatea franceză SciencesPO cu un grup de studenți și masteranzi români.

În seara zilei de 20 ianuarie, prim-ministrul Dacian Cioloș a vorbit în deschiderea concertului care a marcat Ziua Națională a Culturii Române, concert susținut de maestrul Eugen Doga, organizat de Ambasada României la Paris împreună cu Ambasada Republicii Moldova. Tot în sfera interesului pentru cultură se înscrie și vizita la atelierul, devenit muzeu, al sculptorului român Constantin Brâncuși.

Din delegația oficială au făcut parte viceprim-ministrul și ministru al economiei, comerțului și relațiilor cu mediul de afaceri, Costin Borc, șeful Cancelariei primului-ministru, Dragoş Tudorache, ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, ministrul afacerilor interne, Petre Tobă, ministrul culturii și cultelor, Vlad Alexandrescu, și ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!