Ciolos, nominalizat pentru portofoliul Agriculturii in CE

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 7 decembrie 2009

 Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a anunţat săptămâna trecută că Dacian Cioloş este propus pentru portofoliul Agriculturii în viitoarea Comisie. Mai mult decât atât, şeful Executivului european a luat apărarea expertului român în legătură cu faptul că vine dintr-o ţară ce a avut probleme în gestionarea fondurilor agricole, susţinând că acesta a fost cel mai competent candidat pe care l-a avut. „Este o insultă faţă de persoană şi faţă de ţara respectivă. Avem un principiu în Europa – principiul non-discriminării. A spune că un candidat nu poate lua un anumit portofoliu pentru că vine dintr-o anumită ţară este împotriva valorilor noastre şi nu pot accepta aşa ceva”, a spus Barroso răspunzând unei întrebări în acest sens la conferinţa de presă în care a anunţat componenţa noii sale echipe, ce va trebui însă validată de Parlamentul European, relatează NewsIn.

„Sunt extrem de fericit să-l desemnez pe domnul Cioloş ministru (comisar – n.r.) pentru Agricultură şi Dezvoltare Regională. Este de departe cel mai competent dintre toate numele pe care le-am primit pentru acest post. Dacă vă uitaţi la CV-ul lui, nu este nicio îndoială. Am vorbit cu el, ştiu că este foarte angajat în dosarul Agriculturii, a lucrat toată viaţa în acest domeniu”, a precizat preşedintele CE. El a adăugat că Cioloş este dedicat unui concept modern privind Agricultura şi Dezvoltarea Regională, aluzie la îngrijorările pe care le-ar putea formula unele capitale privind sprijinul puternic al Franţei pentru candidatul român. Franţa doreşte menţinerea actualei politici agricole comune, deoarece este cel mai mare beneficiar al subvenţiilor în acest domeniu.

 

Sprijinul Franţei, crucial

Nominalizarea lui Cioloş la Agricultură a surprins unii oficiali europeni, cunoscută fiind poziţia anterioară a preşedintelui CE, de a evita alocarea Agriculturii unui român ce beneficiază de sprijinul Franţei. Motivul invocat neoficial de cabinetul lui Barroso era că România a avut probleme cu fondurile SAPARD şi că statele membre care sunt principalii contribuitori la bugetul UE – ca Germania şi Olanda – ar putea ridica obiecţii în acest sens. „Se pare că Parisul a făcut presiuni imense pentru a-l avea pe Cioloş”, a spus un oficial german, sub protecţia anonimatului.

Candidatura lui Dacian Cioloş pentru un post în Comisia Europeană a fost anunţată oficial de România la 12 octombrie, stârnind controverse atât în România, cât şi în presa străină, în special cea irlandeză, în condiţiile în care Dublinul viza, la rându-i, acest portofoliu. „Vreau să înţelegem foarte bine: dacă România va obţine acest portofoliu în Comisia Europeană, comisarul nu va putea să facă o politică dedicată României, dar ar fi un semn al recunoaşterii, în primul rând a potenţialului agricol al României şi, în al doilea rând, ar fi o poziţionare politică corectă a României în interiorul Comisiei Europene”, declara preşedintele Traian Băsescu la postul public de televiziune, la sfârşitul lunii august, când încă nu se anunţase oficial numele viitorului comisar din partea României.

Secretarul de stat pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, a declarat la începutul lunii septembrie într-un interviu acordat cotidianului francez La Croix că Parisul susţine cererea Bucureştiului pentru postul de secretar al Agriculturii, poziţie confirmată ulterior şi la o reuniune a miniştrilor europeni ai afacerilor externe. La rândul său, ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, a declarat pentru RFI că România nu mai merită să fie „prost tratată” la împărţirea portofoliilor din Comisia Europeană şi nici să primească un premiu de consolare, aşa cum a fost în cazul multilingvismului. El a dat asigurări că Franţa va acorda tot sprijinul României, care trebuie să fie hotărâtă în negocierea pentru un post de comisar european şi să aibă aliaţi buni.

 

Fermierii din Marea Britanie, surprinşi de numire

Asociaţia fermierilor din Anglia şi Ţara Galilor crede că numirea lui Dacian Cioloş drept comisar european al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale este surprinzătoare, însă îi doreşte acestuia noroc în noul său rol. Country Land & Business Association (CLA) crede că decizia numirii lui Cioloş în rolul de comisar al Agriculturii este surprinzătoare, având în vedere că România este un membru nou al UE, iar agricultura din ţară este subdezvoltată, relatează Farming UK. De asemenea, CLA reclama faptul că România are probleme în implementarea „Politicii agricole comune” (PAC). „Totuşi, luând în considerare experienţa echipei Comisiei, importanţa Parlamentului European şi propria sa experienţă drept ministru al agriculturii, dl Cioloş va fi bine plasat pentru a conduce PAC prin reformele următoare. Îi dorim mult succes în noul său post”, a declarat William Worsley, preşedinte al CLA.


Etichete: , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!