Cioloș nu vrea ca ANAF să fie o „sperietoare”

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 3 iunie 2016

Premierul Dacian Cioloș a declarat că speră ca ANAF să nu mai devină o sperietoare a mediului economic, ci un partener, deși pe această instituție „există câteodată presiuni pentru a colecta bani la buget”.

„ANAF (…) sper eu să nu mai devină o sperietoare a mediului economic, ci un partener. E drept că pe ANAF există câteodată presiuni pentru a colecta bani la buget, însă cred că aceste presiuni n-ar trebui să fie cele care să ducă la o performanță a colectării la buget, ci această performanță ar trebui să vină, în primul rând, din reducerea evaziunii fiscale și dintr-o contribuție voluntară, să spun, în acest proces de colectare”, a afirmat premierul, potrivit Mediafax.

El a subliniat că ANAF nu mai trebuie transformată într-o instituție de forță. „Eu am obsesia mea, să spun așa, legat de rolul acestei instituții în cadrul politicilor guvernamentale și în legătură cu mediul de afaceri. E o instituție-cheie atât pentru buget și ar trebui să fie o instituție-cheie și în relația cu mediul de afaceri și trebuie să găsim punctul de echilibru, să punem cursorul la un punct de echilibru care să facă în așa fel încât noi să ne putem finanța politicile publice cu contribuțiile care ar trebui să vină spre stat, fără ca pentru aceasta să facem din ANAF, din când în când, așa cum s-a mai întâmplat, o instituție de forță. Ea ar trebui să fie o instituție care să facă puntea de legătură între mediul privat și Guvern”, a accentuat Cioloș.

Pe de altă  parte, potrivit unui proiect de modificare a Codului de procedură fiscală, obținut de Profit.ro, agenții care trebuie să înmâneze contribuabililor la domiciliu sau la sediul firmelor acte administrative fiscale transmise de ANAF sau de primărie, precum decizii de impunere sau somații, vor lipi pe ușa acestora o înștiințare dacă refuză să primească documentul sau nu sunt găsiți la adresă.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!