Ciorbea, somat să sesizeze CCR

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 20 martie 2015

Treisprezece organizații non-guvernamentale îi cer lui Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la Ordonanța de Urgență nr. 2/2015 care modifică nu mai puțin de 26 de acte normative și care a fost publicată în Monitorul Oficial fără dezbatere publică. Contestatarii spun că în această ordonanță sunt ascunse de fapt 26 de ordonanțe diferite, iar acest lucru reprezintă un precedent periculos, motiv pentru care Victor Ponta trebuie să demisioneze.

„Deși aparent este doar a doua ordonanță de urgență pe acest an, OUG 2/2015 (cu un titlu neutru – Ordonanță de urgență pentru modificarea unor acte normative, precum și alte măsuri) cuprinde în realitate 26 de ordonanțe de urgență și a fost publicată direct în Monitorul Oficial vineri, 13 martie, fără a fi postată în prealabil pe site-ul Guvernului, în dezbatere publică. Organizațiile semnatare consideră că acesta este un mod prin care Guvernul încearcă să mascheze abundența de ordonanțe de urgență cu care s-a remarcat și în anii trecuți și pentru care a fost criticat atât de societatea civilă, cât și de Comisia Europeană. Practic, Guvernul se substituie în acest fel Parlamentului, iar România este guvernată prin ordonanțe de urgență emise după bunul plac al miniștrilor, fără dezbatere publică și fără să fie trecute prin filtrul constituțional al legiuitorului”, se arată într-un comunicat remis de APADOR-CH.

Semnatarii comunicatului reamintesc că este a șasea sesizare făcută către Victor Ciorbea cu privire la excesul de ordonanțe de urgență adoptate de Guvern pe motiv că ele „nu reprezintă nici urgențe și nici nu respectă Constituția”. Statisticile făcute de APADOR-CH arată că „în ultimii zece ani, România s-a aflat într-o situație excepțională la fiecare trei zile, judecând după numărul mare de ordonanțe de urgență emise între 2004 și 2014”. Concret, în această perioadă, au fost emise 1.548 de ordonanțe de urgență, în medie 145 pe an, ceea ce, potrivit  APADOR-CH ar însemna câte o ordonanță la fiecare 60 de ore.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!