Ciuhandu, urmărit penal

Articol publicat in sectiunea Fotbal pe data 17 septembrie 2015

597 ciuhanduProcurorii DNA Timişoara au început urmărirea penală faţă de fostul primar al Timişoarei Gheorghe Ciuhandu și de secretarul Consiliului Local, Ioan Cojocari şi faţă de un consilier juridic al instituţiei, pentru abuz în serviciu, în dosarul finanţării echipei de fotbal Poli Timişoara.

Gheorghe Ciuhandu, Ioan Cojocari şi consilierul juridic Delia Dumitru sunt acuzaţi de abuz în serviciu.

Procurorii anticorupţie susţin că în anul 2008, când Ciuhandu era primar al Timişoarei, şi Ioan Cojocari secretar al Consiliului Local Timişoara, au încălcat normele legale care reglementează posibilitatea acordării de sume de la bugetul Consiliului Local Timişoara în contul S.C. Politehnica Timişoara S.A. şi au semnat, împreună cu Delia Dumitru şi cu alte persoane din cadrul Primăriei Timişoara, documentul „Contract de asociere” în baza căruia era alocată, pe o perioadă de 3 ani, suma de 9.000.000 lei anual, „pentru sprijinirea echipei de fotbal Politehnica Ştiinţa Timişoara”.

„Potrivit Legii sponsorizării, acordarea unei sume de bani unei persoane juridice de drept privat ce are scop lucrativ şi urmăreşte obţinerea unui profit nu se putea efectua cu titlu de sponsorizare. Pentru a da o formă aparentă de legalitate intenţiei de acordare a unor sume de bani echipei de fotbal Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara s-a procedat la aplicarea în mod nelegal, indirect, a Legii educaţiei fizice şi sportului, nr. 69/2000 şi a normelor de aplicare ale acesteia, în scopul mascării nelegalităţii acordării unei finanţări nerambursabile aceluiaşi club sportiv”, se arată în comunicatul DNA.

Potrivit procurorilor anticorupţie, acordarea unor sume de bani în mod abuziv şi contrar prevederilor legale, în perioada 2008-2011 din bugetul local al municipiului Timişoara, în cuantum total de 27.100.000 lei, către S.C. Politehnica Timişoara, nu a servit intereselor comunităţii, „ci doar pe acelea ale unui grup privat de interese organizat în jurul echipei de fotbal”, finanţarea fiind astfel ilegală.

DNA mai spune că ilegalităţile au fost constatate şi de Camera de Conturi a judeţului Timiş, cu ocazia unui audit financiar prin care s-a imputat persoanelor responsabile suma de 27.100.000 lei. Primăria municipiului Timişoara contestase raportul Curţii de Conturi, însă acţiunea a fost respinsă printr-o decizie definitivă a Curţii de Apel Timişoara. Pentru recuperarea prejudiciului s-a dispus sechestru asupra unui imobil aparţinând lui Ciuhandu şi asupra conturilor bancare ale lui Cojocari.

DNA adaugă că în dosar se efectuează acte de urmărire penale şi faţă de alte persoane.

În octombrie 2014 procurorii DNA au ridicat mai multe acte de la Primăria Timişoara privind finanţarea de către Consiliul Local a echipei de fotbal FC Poli Timişoara. Atunci, actualul primar al Timişoarei, Nicolae Robu, spunea că alte documente cerute de procurori vor fi căutate în arhivă.

„Procurorii au fost la instituţia Primăriei pentru a se documenta în privinţa perioadei 2008-2011, când eu nu am fost primar şi, drept urmare, nu am ce să vă spun pe acest subiect, privind finanţarea fotbalului. Vă rog să vorbiţi cu DNA, eu nu am nici o legătură cu subiectul. Documentele solicitate de DNA vor fi căutate în arhivele Primăriei Timişoara, sunt acte din 2008”, declara atunci Robu.

La rândul său, procurorul-şef al DNA Timişoara, Tamaş Schiffbeck, declara atunci că acţiunea procurorilor a vizat ridicarea unor documente privind finanţarea echipei de fotbal FC Timişoara de către Consiliul Local.

În 2009, un raport al Curţii de Conturi a arătat că, din suma de bani obţinută de clubul de fotbal de la Consiliul Local Timişoara, 150.000 de euro au fost folosiţi fără a respecta legea.

Contractul avea o clauză potrivit căreia, dacă auditul intern al Primăriei constată că nu se fac cheltuieli conform legii, banii folosiţi altfel se returnează.

Autor articol: Liviu Untaru

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!