Clasamente decise la comisii

Articol publicat in sectiunea Fotbal pe data 29 mai 2015

fotbal romaniaAsociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori consideră că Tribunalul de Arbitraj Sportiv, cel care a decis în ultimii ani clasamentul final al Ligii I, a devenit o instituţie din ce în ce mai puţin credibilă, se arată într-un comunicat de presă remis presei:

„Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori, organizaţia sindicală a fotbaliştilor din România, îşi exprimă dezamăgirea faţă de situaţia creată în campionatul României, unde, în ultimii ani, clasamentul final al Ligii I este decis prin hotărârile Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. Hotărâri care, în cele mai multe cazuri, au ridicat justificate semne de întrebare. Ultima hotărâre a TAS, cea care a anulat penalizarea cu 24 de puncte a clubului CFR Cluj, este, din punctul de vedere al AFAN, una incorectă şi face din respectiva instituţie de arbitraj sportiv una din ce în ce mai puţin credibilă. Ne menţinem punctul de vedere exprimat anterior şi considerăm că, în conformitate cu prevederile regulamentelor fotbalistice din România, CFR Cluj a fost sancţionat corect cu depunctare, sancţiune survenită că urmare a acumulării unor datorii foarte mari către jucători şi nerespectarea deciziilor comisiilor abilitate”, se spune în comunicatul sindicatului.

AFAN crede că singura motivaţie a cluburilor din România a rămas încasarea procentului cuvenit din vânzarea drepturilor de televizare a meciurilor: „Ne exprimăm neplăcută surprindere să constatăm că din ce în ce mai mulţi conducători de cluburi se identifică în victime, când, de fapt, aceştia sunt cei mai vinovaţi pentru situaţia creată, având în vedere că, deliberat, nu plătesc salariile jucătorilor. România este una dintre puţinele ţări din Europa unde o echipă aflată în insolvenţă poate să-şi continue nestingherit activitatea în prima ligă, unde, din cauza interdicţiei de a juca în cupele europene, singura motivaţie de a continua activitatea o reprezintă sumele provenite din drepturile tv. Fără alte aspiraţii, fără să reprezinte o concurenţă serioasă pentru celelalte participante în competiţie. În acest moment, în loc să reprezinte modul de reorganizare pe baze solide a activităţii, insolvenţa este soluţia găsită de cluburile de fotbal pentru a acoperi slaba pregătire managerială şi a diminua artificial drepturile financiare ale fotbaliştilor.”

În comunicatul sindicatului se mai spune că anumiţi angajaţi ai FRF contestă activitatea AFAN, singura instituţie care luptă pentru drepturile jucătorilor. „Constatăm cu stupoare faptul că activitatea AFAN a început să fie contestată de anumiţi ziarişti, unii dintre ei actuali angajaţi ai Federaţiei Române de Fotbal, uitându-se deliberat faptul că suntem singurii care ne luptăm pentru drepturile fotbaliştilor şi că niciuna dintre instituţiile care organizează competiţia din România nu pare capabilă să găsească o soluţie viabilă care să stopeze bătaia de joc la adresa muncii fotbaliştilor”, se mai arată în documentul oficial.

Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a decis, vineri, ca echipa CFR Cluj să primească înapoi cele 24 de puncte cu care fusese penalizată de către Comisia de Disciplină a FRF. CFR Cluj, care ocupa locul 2 în clasamentul Ligii I la finalul turului, cu 34 de puncte, a ajuns pe ultimul la începutul returului. În urma deciziei TAS, CFR Cluj are după etapa a 33-a 57 de puncte,şi a urcat pe locul 3 în clasamentul Ligii I. Gruparea ardeleană se află în procedură de insolvenţă.

Autor articol: Liviu Untaru

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!